2 augustus de geboortedag van …

Leon Boelhouwers (1965)

Leon was in 1987 en 1988 beroepsrenner. Twee tweede plaatsen in criteriums waren zijn voornaamste wapenfeiten. Weet iemand wat er van Leon is geworden?

Dick Enthoven (1936)

Dick is officieel Amsterdammer van geboorte, maar dat was in de IJpolder, het agrarische deel van de hoofdstad dat eigenlijk meer bij Halfweg hoorde. Hij was een sterk amateur, die onder meer kampioen van Nederland was in 1959. Het jaar daarop belandde hij als prof in de Franse ploeg van Jacques Anquetil. Het was het jaar dat hij de Ronde van Nederland won. Een jaar later werd hem geadviseerd over te stappen naar de Pelforth-ploeg waar Jan Janssen kopman was. Hij reed drie jaar lang volledig in dienst van Janssen en hij behaalde weinig eigen successen. In 1965 stopte hij om een baan te accepteren in de wegenbouw, nabij zijn woonplaats Stekene in het Belgische Waasland. Daar woont de gepensioneerde wegenbouwer nu nog steeds en wie met hem praat hoort bijna een Vlaming klappen. Zijn zoon Edwin was ook beroepsrenner, maar niet zo’n goede als zijn vader. Gefeliciteerd Dick met je 69e verjaardag!

Jaap Oudkerk (1937)

Nog zo’n Amsterdamse boerenzoon, maar ditmaal uit Kadoelen, het Amsterdamse deel van Landsmeer. Jaap was een mooie renner, zat beeldschoon op zijn fiets. Hij was een goede achtervolger, maar had de pech dat Henk Nijdam een generatiegenoot van hem was. Daardoor liep hij zeker één wereldtitel mis. Later werd hij stayer en in die discipline werd hij wel wereldkampioen. Twee keer zelfs, in 1964 bij de amateurs en in 1969 bij de profs. Een rustige, sympathieke, blozende buitenman, die je nog regelmatig tegenkomt bij allerlei wielerevenementen. Lees het hele verhaal van Jaap in Wielerhelden van Oranje

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “2 augustus de geboortedag van …

  1. Micha

    Ik bedoel 12 maart 1936.

      /   Reply  / 
  2. Fred van Slogteren

    Beste Micha,

    Volgens het boek ’100 jaar wegrenners’ van Jacques Burremans en Wim van Eyle (Uitgeverij Elmar 1994) is Dick Enthoven geboren op 2 augustus 1936. http://www.dewielersite.net geeft dezelfde informatie. Deze bronnen kunnen er natuurlijk naast zitten, maar dat kan http://www.tourdefrance.nl ook. En het is ook niet zo belangrijk, waar het om gaat is dat Dick Enthoven een goede renner was en een bijzonder aardig mens. Ik zal het hem bij gelegenheid eens vragen.
    Bedankt voor je reactie!
    Groeten,
    Fred

      /   Reply  / 
  3. Micha

    Beste Fred,

    Je hebt helemaal gelijk! Het gaat om de renner, en niet om dit soort details.

    Groeten,

    Micha

      /   Reply  / 
  4. fredvslogteren

    Beste Micha,

    Ik heb vandaag Dick Enthoven gesproken en ik moet je gelijk geven. Dick is geboren op 12 maart 1936 en niet op 2 augustus van dat jaar.

    Bedankt voor je opmerkzaamheid,

    groeten,

    Fred

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>