Juuf is niet meer!

Vanmorgen is onder zeer grote belangstelling mr. J.P.A. van Ballegoijen de Jong (1911-2005) gecremeerd. Helaas zegt zijn naam alleen de ouderen nog iets. Hij heette Jan, maar iedereen noemde hem Juuf en hij was van 1952 tot en met 1977 bestuurlijk actief binnen de KNWU. Zo was hij jarenlang voorzitter van de sportcommissie, de instantie die het technische beleid van de unie handen en voeten gaf, in nauwe samenwerking met gedreven bondscoaches als Joop Middelink voor de wegrenners en Frans Mahn voor de baanrenners.

Hoewel hij de laatste der regenten was, was zijn afstand tot de renners veel kleiner dan die

van zijn medebestuurders. Hij stond niet boven de renners, maar ertussen. Van 1971 tot 1977 was hij voorzitter van de KNWU. Het was de tijd waarin in ons land alle heilige huisjes omver werden getrokken. Alles moest gedemocratiseerd worden en ook de KNWU kon zich daar niet buiten houden. Er ontstonden allerlei conflicten en hoewel Van Ballegoijen de Jong zich aanvankelijk knap staande hield begreep hij eind 1977 dat zijn rol als ouderwets bestuurder was uitgespeeld en hij stelde vrijwillig zijn voorzittershamer beschikbaar.

In het dagelijks leven was hij hoofdinspecteur van de Nederlandse Spoorwegen en later directeur van een dochteronderneming van de NS, het busbedrijf NZH. Hij bekleedde in zijn lange leven vele functies, hij was een kenner van de schilderkunst en hij hield van poëzie. Sportief was hij ook. Als student was hij een sterk roeier, met de hockeystick in de hand stond hij zijn mannetje en hij was jarenlang internationaal hockeyscheidsrechter.

De racefiets was hem bijna net zo dierbaar als zijn vrouw en kinderen. Hij kocht zijn eerste karretje in zijn studententijd bij Cycles Bontekoe in Den Haag en toen die zaak niet meer bestond werd RIH in Amsterdam zijn hofleverancier. Hij fietste dagelijks tot zijn kinderen hem wisten te overtuigen dat het voor een 88-jarige niet meer zo veilig was op een racefiets. De laatste jaren belde hij me vaak om weer eens lekker over het wielrennen te praten. Ik zal dat karakteristieke gebarsten stemgeluid missen. Dag Juuf!

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Juuf is niet meer!

  1. c.veerman

    We mogen blij zijn dat we via de computer het nieuws tot ons krijgen,want ik heb via de media echt niets vernomen van het overlijden van mr van ballegoijen de jong.Deze man heeft toch wel zijn verdiensten gehad voor de wielerunie.

      /   Reply  / 
  2. Fred van Slogteren

    Geachte heer (het kan ook mevrouw zijn Veerman,

    Ik ben het helemaal met u eens!

    Fred

      /   Reply  / 
  3. Marius Engelsman

    Geachte heer Van Slogteren,

    Van een andere site begreep ik dat u een liefhebber van Rih-fietsen bent, vandaar mijn vraag: Is een Rih Olympia een echte Amsterdamse Rih.
    Ik heb onlangs een Rih Olympia gekocht en wil daar graag iets meer over weten.
    Vast bedankt voor de moeite.
    Met vriendelijke groet,

    Marius Engelsman

      /   Reply  / 
  4. Gerard Berken

    Geachte heer van Slochteren,
    Tot en met heden bestaat Cycles Bontekoe in Den Haag nog steeds. Na het overlijden van Gerrit Bontekoe wordt de zaak voortgezet door zijn beide zonen Gerry en Peter Bontekoe.
    Met vriendelijke groet
    Gerard Berken

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>