De eerste Ronde van de Benelux!

Vandaag gaat de achtdaagse Eneco Tour Benelux van start met een proloog in Mechelen, gelegen tussen Brussel en Antwerpen. De naam is lichtelijk overdreven want de Ronde voert slechts door een klein deel van Nederland en België en Luxemburg wordt helemaal niet aangedaan. Met de komst van deze ronde is er een eind gekomen aan het bestaan van de Ronde van Nederland, die de laatste jaren als Eneco Tour door het leven ging.

Die Ronde van Nederland is met soms lange tussenpozen verreden vanaf 1948 en hij heeft altijd een wat kommervol bestaan geleid, waaraan nogal wat organisatoren zich in het verleden financieel hebben vertild. Pas sinds de komst van een sterke sponsor als Eneco en een perfect organisatiecomité onder leiding van Henk van Mulukom (foto) is het organisatorisch steeds een uitstekende ronde geweest.

In sportief opzicht vond ik het persoonlijk altijd een stuk minder. De wedstrijd is gewoon niet lastig genoeg en dan krijg je een secondenspel met gelukkig steeds wel een goede winnaar. Dat die winnaar bijna altijd uit de gelederen van de Rabobank kwam, duidde op een gebrek aan competitie maar een kniesoor die daar op lette.

Toen kwam de Pro Tour formule op de proppen, waarvoor Eneco Tour in deze vorm niet in aanmerking kwam. Dat was even slikken, maar het organisatiecomité zat niet bij de pakken neer en zocht samenwerking met de organisaties van de Ronde van België en die van Luxemburg voor een Beneluxronde, die wel genade zou kunnen vinden in de ogen van Hein Verbruggen c.s. De Belgen wilden wel meewerken maar handhaafden toch hun eigen Ronde van België. De Luxemburgers zagen er kennelijk helemaal niks in en zetten hun eigen ronde voort zonder het Pro Tour predikaat.

Van Mulukom en zijn comité hebben zich daardoor niet laten weerhouden en vandaag gaat de Eneco Tour Benelux van start met een deelnemersveld van maar liefst 184 renners, verdeeld over 23 ploegen. Het routeschema is nog niet wat de wielerliefhebber voor ogen staat, maar de ambitie is er wel om er een echt Benelux-evenement van te maken. Het is een Pro Tour wedstrijd en dus zijn alle 20 Pro Tour teams verplicht aan de ronde deel te nemen. De drie overige teams zijn de Nederlandse formatie Shimano Memory-Corp en de Belgische ploegen Mr. Bookmaker en Chocolade Jacques.

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “De eerste Ronde van de Benelux!

  1. Vernimmen

    Hoe is het in godsnaam mogelijk dat de koplopers die notabene geen fout hebben gemaakt gestopt worden en dan ook nog beloond worden met 2 minuten verlies van hun voorsprong.
    Stel U eens de vraag of ik als kijker het idee zou krijgen dat er bepaalde ploegen bevoordeeld worden.
    En dan nog maar te zwijgen van de ritten op Nederlands grondgebied (levensgevaarlijk).
    Altijd heb ik al van koers gehouden maar wel als ze fair gereden worden en niet gemanipuleerd.

      /   Reply  / 
  2. Schuurman

    Inderdaad levensgevaarlijke aankomsten op Nederlands grondgebied. In Mierlo moest het Protour Peloton een criterium rijden. Ik snap dat dit voor de sponsoren interessant is, maar al deze versmallingen/rotondes/bochten dienen niet de veiligheid van de renners. Die toch voorop zou moeten staan. Nederland is helaas in 20 jaar tijd volgebouwd met drempels, rotondes en versmallingen. Veel koersen zijn hierdoor al verdwenen van de kalender. Veiligheid is o.a te verbeteren door de plaatselijke omlopen af te schaffen Daarnaast is een finishlocatie aan de rand van de stad aan te raden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>