9 december de geboortedag van …

Jan Plantaz (1930, overleden 11.02.1974)

Een stijlvolle renner deze Eindhovenaar die in 1960 met Gerrit Schulte en Peter Post de zesdaagse van Antwerpen won. Hij was meer pistier dan wegrenner hoewel hij op de weg echt wel mooie uitslagen heeft gereden, zoals een derde plek bij het WK voor amateurs in 1951. Plantaz was een sterk achtervolger die bij het NK vier maal op het erepodium stond zonder overigens kampioen te zijn geworden. Hij reed ook tal van zesdaagsen meestal met de Limburger Piet Haan als partner. Hij stopte in 1963 en hij begon een bromfietshandel, terwijl zijn vrouw Thea (een zusje van Manfred Krikke) bij DAF werkte. Jan bleef de wielersport volgen. Met zijn vader, bestuurslid van de wielerclub Het Zuiden, en oom Thieu en Sjaak Gramser, een goede vriend van de familie, ging hij elk jaar naar de zesdaagsen van Dortmund en Antwerpen. Hij is ook altijd fanatiek blijven fietsen. Op 11 februari 1974 moest hij een veteranenwedstrijd rijden in Oirschot en ooggetuigen zagen hem zo van zijn fiets vallen. Hij zag helemaal blauw en hij was direct dood. Een bijzondere renner was heengegaan.

Wie zijn er verder op 9 december geboren?

Arie Hassink (1950)

Toen ik Herman Krott eens vroeg wie de meest talentvolle renner is geweest die hij in zijn Amstel Bier-ploeg heeft gehad, verwachtte ik de naam Fedor den Hertog of Joop Zoetemelk. Maar hij zei zonder een seconde na te denken: Arie Hassink! Ik kon met hem meevoelen, want Hassink was een uitzonderlijke klasbak. Zijn carrière bestond uit twee delen, voor en na zijn longziekte. Toen hij die kreeg vertelden de artsen hem dat hij nooit meer kon sporten en zelfs nooit meer kon werken. Iedereen zou diep in de put zitten van zo’n boodschap, maar Arie dacht: zolang er beweging in die longen zit kan ik ze trainen en hij begon ballonnetjes op te blazen, de hele dag door. Na een paar maanden moest hij voor controle naar het ziekenhuis en tot verbazing van de longartsen was hij genezen. Hij ging weer fietsen en binnen het jaar zat hij op zijn oude niveau. Sterker, hij was jarenlang de beste amateur van Nederland. De artsen hadden hem aangeraden amateur te blijven. Die raad heeft hij opgevolgd en daar heeft hij nu spijt van. Arie heeft een metaalbedrijf en hij is druk met het begeleiden van zijn wielrennende kinderen die bezig zijn de top te beklimmen.

Lees ook:De Airworx Plus 10.0: Robuust en luxueus
Lees ook:SKS Germany RideAir: Niet meer pompen onderweg
Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?
Lees ook:Trekz Titanium maakt fietsen met muziek veilig
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “9 december de geboortedag van …

 1. theo

  Yo hoo Yo hoo Fred, Santa Claus has come to town! Eindhoven this time.
  Je bent verbazend goed geinformeerd Fred over de inner circle van het Eindhovense cyclisme.
  Ome Jeu uit Maastricht die Jan Plantaz boven zichzelf deed uitstijgen als hij als mentor meeging naar het Antwerpse Sportpaleis. Datzelfde walhalla waar Kobuske Gramser, voor de duvel niet bang, hoog langs de balustrade de kwelgeest was van de grote George Ronsse. Achter de grote motoren, wel te verstaan. De tent werd afgebroken.
  Dat Jan Plantaz getrouwd was met ene dame Krikke was me even ontschoten. Heb er de trouwfoto nog eens op nagezocht en jawel ze heeft een echt Krikke-gezicht. Was toch een beetje een family affair want Manfred Krikke trouwde “mï een van Plantaz” zoals ze dat in Eindhoven zeggen. Een gracieuze verschijning met haar lange blonde haren.Jan P. liet het leven niet in Oirschot maar op da betonbanen van de PIROC (Pantser Infanterie Rij Opleidingscentrum; gewijde grond voor menige zandhaas)in Zeelst waar de winterse KNWU-trainingswedstrijden destijds werden verreden. Ut is mèr dae ge ut wit.
  Dan nog Kees Koot. Fan van de Borussen terwijl hij toch wel het e.e.a aan het Nederlandse voetbal te danken heeft. Ooit, lang geleden, won hij de voetbalpoule. Hij beurde voor toen een leuke som gelds (een beetje CEO zou er vandaag de dag zijn neus voor ophalen, als maandwedde dan). In de Woenselsestraat werd achter de hand gefluisterd: “Kees, die hoeft nooit meer te werken”. Maar Kees kwastte gewoon door en kocht een tribunekaart voor het leven in Dortmund.
  Trivia, Fred, allemaal trivia. Maar straks moet toch iemand de fakkel overnemen van die andere ome J. uit Maastricht.
  Merry Christmas.

    /   Reply  / 
 2. Fred van Slogteren

  Beste Theo,

  Ik heb mijn informanten in het hele land, Theo. Dus ook in Eindhoven. Wel eens van Harry van Gestel gehoord? En Cor Wijdenes?

  Over de plaats waar Jan P. het leven liet. Was dat dan niet de legerplaats Oirschot?

  Fijne kerst verder en ik hoor je antwoord wel eens.

  Groet!

  Fred

    /   Reply  / 
 3. Jacky Plantaz

  Dag heren,
  Zojuist, oudjaarsavond 2005 om 18.50 uur werd ik gebeld door een goede vriend, die bovenstaand artikel via Google toevallig tegen was gekomen.
  Ik heb het artikel over mijn vader vol belangstelling gelezen.
  Mijn vader is inderdaad ten gevolgen van een hartaanval op legerplaats Piroc te Oirschot ten val gekomen. Nadat we daar 40 minuten(!) op een ambulance hebben gewacht, is hij op weg naar het ziekenhuis overleden.

  Met vriendelijke groet,

  Jacky Plantaz

    /   Reply  / 
  1. Ad van Tuil

   Hallo Jacky, hoogstwaarschijnlijk ken jij me niet, maar ik ben geboren in de Leeuwenstraat in Tivolie, Jij woonde zo´n 4 of 5 huizen van ons af.
   Ik heb als kind ooit eens een heuse wielrenfiets gekregen.
   Ik heb me later wel eens afgevraagd of ik wellicht die fiets van jullie heb gekregen, die fiets heeft m´n interesse voor wielrennen voor het leven gegeven.
   Ik wilde dit zomaar even kwijt.

   Met vriendelijke groet,

   Ad van Tuil

     /   Reply  / 
 4. Jacky Plantaz

  Het was overigens 10 februari

    /   Reply  / 
 5. G. Strik

  Jacky, ik heb bovenstaande gelezen omdat ik op zoek ben naar een oud dienstmakker van me. Ben jij toevallig familie van Theo Plantaz geboren op 21 januari 1964?
  Graag zou ik weer in contact met hem willen komen.

  bvd
  Geert Strik

    /   Reply  / 
 6. jan verbeek

  Kees koot kocht wel een tribunekaart voor het leven maar niet in Dortnund Maar Bij borusia munchen gladbach

    /   Reply  / 
 7. Richard Plantaz

  ik vind het leuk om dingen nu nog terug te kunnen vinden van mijn opa :) . ik heb hem nooit gekend en weet alleen mar dingen over hem die ik hier vind of die mijn vader over hem verteld. ik vind dit dus een mooi artikeltje

    /   Reply  / 
  1. henk plantaz

   beste richart.

   ik heb 150 kopie,s van kranten artikelen van je opa.als je nog interesse hiervoor hebt bel me dan

   0624342902

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>