Wat is nog de waarde van de Pro Tour!

Gisteren kwam eindelijk het verlossende woord: de organisaties van de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta à España hebben unaniem besloten om uit de Pro Tour te stappen. Als wielerliefhebber vind ik dat jammer. Het Pro Tour concept is voor het thuispubliek zeer aantrekkelijk. Het feit dat die drie wedstrijden verplichte kost zijn voor alle grote ploegen garandeert strijd op topniveau en wat dat betreft hebben we het afgelopen seizoen (met uitzondering van de Tour waar niet om de eerste plaats is gestreden) een spannende Giro en een spannende Vuelta gezien. Die laatste ronde is nog steeds spannend want het is nog niet …

… zeker dat Menchov de officiële winnaar is. Maar je moet niet alleen aan je zelf denken. Voor de ploegen is de Pro Tour competitie een enorme belasting. Het feit dat Menchov in de Vuelta terzijde werd gestaan door een te zwakke ploeg duidt daar al op. Een rijke ploeg als de Rabobank met een brede selectie is net zo min als de andere grote ploegen in staat om voor de drie grote ronden de sterkste ploeg op te stellen. Ze doen dat in de Tour, maar dat betekent dat je diezelfde renners niet ook die twee andere ronden kunt laten rijden. Een oudere sterke prof met veel ervaring, zoals bijvoorbeeld Marc Wauters, zou dat kunnen, maar een Rasmussen zou je daarna waarschijnlijk ten grave kunnen dragen. Dat redt zo’n jongen niet, net zo min als je daar de jonge talenten aan moet wagen. En je selectie in de breedte versterken is ook niet mogelijk, want daarvoor is er – volgens ploegleider Adri van Houwelingen – niet voldoende aanbod van renners die op dat niveau kunnen presteren. Blijft over het gezichtsverlies van de UCI en dan vooral van haar ex-voorzitter Hein Verbruggen. Wat is nog de waarde van de Pro Tour competitie als de drie grote ronden er geen deel meer van uitmaken? Dan wint Tom Boonen of Paolo Bettini of Oscar Freire of Kim Kirchen of misschien Erik Dekker, die in de klassementen van de Tour, Giro of Vuelta kansloos zijn voor een hoge klassering in het klassement. Dan wordt het een klassiekercompetitie, want genoemde renners zijn klasbak genoeg om in de ronden van Polen, Duitsland, Zwitserland en de Benelux een goed klassement te rijden. Stel dat Basso of Ullrich zowel de Tour als de Giro of de Vuelta wint, dan is dat toch de sterkste renner ter wereld? Of zie ik dat verkeerd? Nee, ik ben er nog niet uit wat ik hier nu van moet vinden. Wie wel?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wat is nog de waarde van de Pro Tour!

  1. twan baltussen

    Voor mij sloeg het bericht op teletekst gisteren in als een bom. Wat is de pro tour cyclus: een aaneenschakeling van wedstrijden en rondes , die bestreden worden met de beste ploegen.Dat in elke wedstrijd niet de beste ploeg ingezet kan worden, mag evident zijn, maar was de giro en vuelta niet buitengewoon geweldig om te volgen. De grote fout van de wielerploegen is misschien wel om in de tour te komen met hun beste renners, terwijl die wedstrijd nou net zo voorspelbaar per etappe is, het aanzien nauwelijks waard. Het lijkt wel op een komplete voetbalwedstrijd kijken. Ook qua zwaarte , indien dat een criterium moet zijn, kan de tour niet tippen aan de giro-vuelta. Dat de kleinere rondes zo ondergewaardeerd worden, komt slechts door de overwaardering van de tour. al die kleinere rondes waren toch ontzettend meer het aanzien waard dan de tour de france, waarom ziet niemand dat. Met alle respect voor armstrong overigens. Dan de eendagswedstrijden : nu al lig je bijkans wakker van wat het voorjaar weer voor spektakel zal geven, onder de vlag van de pro tour. Welke rechtgeaarde wielerliefhebber verlangt na de tour niet naar het najaarsverhaal, wederom onder de vlag van de pro tour. Maar hoe wordt het pro tour verhaal ervaren door ploegleiders en organisatoren? Ik denk, dat, als je wielerevue van december leest, en de eerste reactie van patrick lefevre hoort, zijnde de vertegenwoordiger van de pro tour wielerploegen, we toch moeten concluderen,dat de pro tour een zegen is voor het wielrennen,en dat de aso zich bedreigt voelt in zijn positie en via onbekende wegen de twee andere rondes achter zich heeft gekregen om deze paleisrevolutie te ontketenen.Grootheidswaanzin is misschien hier op zijn plaats. Wat dus eigenlijk zou moeten gebeuren, is dat we een nieuw te controleren fenomeen gaan creeeren, ik denk aan de ronde van duitsland, massas volk langs de weg, fantastische nieuwe cols, dit ten tijde van de tour, want de datas willen ze wel houden, ( wie herinnert zich nog de protesten van de vuelta toen ze later in het seizoen geplaatst werd ), een mediaoffensief creeeren, en vervolgens de tour vergeten, die arrogante fransozen, die in hun laatste rondepresentatie met opgeheven vinger naar de ploegen wezen, en tevens de man negerend, die hun ronde nieuw leven inblies, in hun franse kaas gaar te laten smoren. Met al die grote sponsors moet dat mogelijk zijn.Bovendien zijn de vuelta en de giro, die allebei sinds de invoering van de pro tour moeten bekennen ontzettend aan spankracht te hebben gewonnen, beslist weer over te halen op hun besluit terug te komen.
    Concluderend mag het niet zo zijn, dat een onderdeel zich kan verheffen boven het totaal, nogmaals de pro tour is niet alleen de tour.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>