Geslaagde herkansing

Hans Prakke (midden) neemt de felicitaties in ontvangst van Joop Atsma en een stralende Erica Terpstra

Op 14 juni – gisteren precies een half jaar geleden – werd in restaurant Het Vuursche Bosch in Lage Vuursche het boek De Kneet gepresenteerd. Ruim zeven maanden na zijn dood kwam de biografie van de diepbetreurde Gerrie Knetemann uit. Geheel tegen de wens van de overledene, die altijd heeft benadrukt dat hij geen biografie wilde. Het was een droevige bijeenkomst met veel tranen. Het was te vroeg, voelde iedereen en de mededeling van de uitgever dat de hele eerste oplage al aan de boekhandel was uitgeleverd deed me op dat moment iets te commercieel aan. Ik heb niets tegen commercie en dat had …

… De Kneet ook niet, maar het moment was niet goed gekozen. “Dit heeft Kneet niet verdiend”, zei een van zijn beste vrienden toen we samen na afloop een broodje nuttigden.

Gelukkig kent de wielersport het begrip repêchage, ofwel herkansing en die is gisteren geëindigd in een grootse triomf voor de familie Knetemann, samensteller Hans Prakke, uitgeverij Agiel en de stichting KIKA. Dit alles tijdens de presentatie van DE KNEETSTORY.

Hans Prakke heeft als radioverslaggever destijds aan de wieg gestaan van de vermaarde Kneet Story, de dagelijkse radiocolumn van Gerrie vanuit de Tour de France. Als een gewoon radio-interviewtje begonnen, groeide het op voorspraak van Joost de Draaier (Willem van Kooten) uit tot een vast onderdeel van de dagelijkse uitzending van Radio Tour de France. Dat heeft tussen Knetemann en Prakke een band geschapen en daarom besloot Hans al tijdens de uitvaartplechtigheid van De Kneet in het Alkmaarse Sportpaleis dat er een groots en meeslepend werk aan de voormalige stratenmaker moest worden gewijd.

Na zijn verslaggeverscarrière is Hans Prakke voorlichter geworden bij de Sociaal Economische Raad, beter bekend als de SER. In die functie is hij gewend persconferenties en andere bijeenkomsten te leiden en daar heeft hij precies het juiste postuur en de stem voor. Hij nam de presentatie van zijn eigen boek daarom voortvarend ter hand. Op precies dezelfde locatie en voor vrijwel dezelfde aanwezigen als een half jaar eerder. Mede door de professionele wijze waarop Prakke het presenteerde werd het een geheel andere bijeenkomst dan een half jaar eerder. Met geluidsfragmenten uit enkele Kneet Story’s en een korte speech van Dries van Agt werd het een prachtige show, die Gerrie waarschijnlijk verzoend zou hebben met het feit dat er weer een boek over hem is verschenen. Met een CD nog wel, want Gerrie moet je vooral horen.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>