Een waarachtig beeld van Gerrie Knetemann

Als je een boek gaat schrijven over iemand die net is overleden, is het heel moeilijk om je niet mee te laten slepen door alle superlatieven die over de overledene zijn geschreven en gezegd, want er wordt nergens zo veel gelogen en verzwegen als op het kerkhof. Na de onverwachte dood van Kneet waren de maanden daarna niet bijster geschikt om het fenomeen dat hij was objectief te benaderen. Hij was een geweldige wielrenner en een uitzonderlijk mens, maar allerminst een heilige. Hans Prakke, de schrijver/samensteller van het boek De Kneetstory, is zo verstandig geweest om ruim de tijd te nemen met de publicatie van zijn boek. Hij laat een aantal …

… bekenden van Gerrie aan het woord en in de meeste van die ontboezemingen is van onterechte ophemeling geen sprake. Uit het boek wordt heel duidelijk dat er een groot verschil is tussen de wielrenner Knetemann en de echtgenoot, vader, vriend, oud-collega en bondscoach die hij na zijn carrière werd. Een topwielrenner is een pure egoïst die alles ondergeschikt maakt aan de wielersport. Dat kan ook niet anders, want dan word je het niet. Maar toen zijn loopbaan eenmaal beëindigd was kon hij er ook afstand van nemen en een fantastische man en vader worden, een trouwe vriend en een sympathiek en geduldig raadsman van een ieder die iets in de wielersport wilde realiseren, of het nu om een sportieve prestatie ging of om het schrijven van een wielerboek. Wie De Kneetstory van A tot Z leest kan niet anders dan concluderen dat er een juist beeld is ontstaan van de mens Gerrie Knetemann. En dat is de verdienste van Hans Prakke, waarvoor hij waardering verdient.

Gerrie Knetemann was een kleurrijk figuur en daarom begrijp ik niet dat de grafische uitvoering – behoudens het omslag – zo grijs en saai is. Als ik goed heb geteld staan er maar drie kleurenfoto’s in, terwijl het boek vol staat met fletse zwart/wit foto’s, waarvan ik een deel nooit eerder heb gezien. Ook nergens een fontje of een kleurlijntje om de pagina’s wat op te leuken. Waar de tekst volledig recht doet aan het controversiële en exuberante karakter van Gerrie Knetemann, daar lijkt de vormgeving op dat van een proefschrift over scheikunde of een postbus 51 folder voor ouderenzorg. Maar de inhoud maakt alles goed en ik adviseer iedereen die iets met Gerrie Knetemann had om dit boek direct te kopen. Zeker omdat er recht gedaan is aan de persoon en omdat het een fantastisch goed doel dient.

Van harte aanbevolen!!!

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Een waarachtig beeld van Gerrie Knetemann

  1. Hans Prakke

    Dank voor alle mooie woorden waarvoor ik uiteraard dankbaar ben.Het boek is veertig pagina’s langer geworden dan oorspronkelijk
    begroot.dat komt omdat ik schrijvers niet in hun ruimte vooraf heb willen beperken.”Ïk zie wel hoe lang het wordt, schrijf maar zoalng als je inspiratie hebt”, ik hoor het mijzelf vele malen zeggen. Met hulp van fantastische sponsoren (Beate Uhse, Crop Accountants en Belastingadviseurs en Raedthuys B.V.) is het boek gered. De kleurenfoto’s waren voorhanden maar om het boek inclusief CD betaalbaar te houden en ook opbrengst voor Kika(= het kinderkankerfonds)te realiseren waren de bronnen uitgeput en de grenzen aangegeven.Vandaar!

      /   Reply  / 
  2. Henk Bruijntjes

    Beste Hans,

    Een gevoel van herkenning, vertrouwen en behaaglijkheid kwam over me toen ik op wielrennen.blog.nl je naam las.
    Dit in verband met de release van je boek “de Kneetstory”.
    Als elke andere ouwe kerel dacht ik, “wat is dát lang geleden dat ik Hans gezien, laat staan gesproken heb”.
    Was dat tijdens de aanval door Gaby Minneboo op het Werelduurrecord achter de motor op de baan van het Sportpaleis in Antwerpen?
    Jij was daar om verslag te doen voor de Langs de Lijn van de NOS en ik was één van de “officieëlen (tijdwaarnemer) van de jury”.
    Meteen wist ik vanmiddag nadat ik over je gelezen had dat ik contact met je ga zoeken want ik denk en ik hoop, dat we veel hebben “bij” te praten.
    Of deze site er ook is om oude vriendschappen aandacht te geven weet ik niet maar als ik buiten de huisregels treedt dan wordt ik door opperhoofd van Slogteren wel terechtgewezen. Maar deze kans heb ik maar gepakt.
    Mijn e-mailadres is: [email protected] en ik hoop van je te horen maar ik ga ook achter je telefoon nummer aan en ga je deze week bellen.

    Voor nu hartelijke groeten en tot ziens,
    Henk Bruijntjes.

      /   Reply  / 
  3. Hans Prakke

    Dat gaat lukken Henk! Ik bel je!

      /   Reply  / 
  4. rita

    Hoi Hans

    Het boek van de Kneetstory, heb ik kado gegeven aan mijn man met kerstmis.
    Nu was hij zo slim om de cd met tape vast te maken aan het boek, omdat de cd er telkens uit viel.
    Nu bleef het tape zitten en hij heeft geprobeert de tape met acceton te verwijderen, waardoor de cd heel erg beschadigt is en hij heeft hem zelfs nog niet kunen beluisteren.
    Nu heb ik in januari de uitgeverij gemaild en die zou mijn een nieuwe cd toesturen, wat tot heden nog niet is gebeurt.
    Zou jij me kunnen helpen?
    Ik wilde weer de uitgeverij mailen maar kon het contact adres niet meer vinden. Kun je me vertellen hoe ik hun kan bereiken??
    Of kan jij me ook zo een cd toesturen??

    Met vriendelijke groeten van Rita van den Ende
    Dijkweg 35
    2671 GA Naaldwijk
    (Z-H)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>