21 december de geboortedag van …

Bertus de Graaf (1907, overleden november 1991)

Deze Amsterdammer leeft vooral in de herinnering voort als gangmaker. Maar Bertus is zelf ook wielrenner geweest en als zodanig reed hij ook achter de grote motor. Niet bijzonder succesvol, want bij het Nederlands kampioenschap haalde hij nimmer het erepodium. De tweede wereldoorlog maakte een eind aan zijn wielercarrière, maar hij bleef in de wielersport. Het stayeren was na de oorlog heel populair en Bertus stapte op de motor om entraineur te worden van diverse kampioenen. Zo gangmaakte hij Leen van der Meulen die in 1961 de wereldtitel bij de amateurs behaalde. Toen de carrière van Jaap Oudkerk als achtervolger dreigde te verzanden, haalde hij de Amsterdamse boerenzoon over om het eens achter de motor te proberen. Het werd een succes, want het duo Oudkerk-De Graaf behoorde met twee wereldtitels jarenlang tot de beste combinaties van Europa. “Zonder Bertus had ik dat niet bereikt”, vertelde Jaap mij eens. “Ik kon in die tijd niet zo goed voor me zelf opkomen, maar met Bertus was dat geen probleem. Bertus de Graaf was iemand!"

Wie zijn er verder op 21 december geboren?

Patsi Willekes (1928, overleden 26.10.2005)

Over Patsi Willekes is op deze blog de afgelopen weken heel wat gepubliceerd. Dit vanwege het feit dat hij eind oktober plotseling overleed. Met Piet van Heusden, Rob van de Ruit en Bertus Raats was ik namens de wielerwereld op zijn begrafenis in Almere. Het was daar prachtig om te zien hoe eerlijk emotioneel Amsterdammers zijn. Ondanks zijn globetrotterig bestaan en zijn avontuurlijke inborst hebben veel mensen – en vooral zijn familieleden – hem diep in het hart gesloten.

Een paar jaar geleden won ik bij een Tourspelletje van Studio Sport eens een complete wieleroutfit. Ik paste het en bekeek me zelf in de spiegel. Zo kun je je als ouwe lul niet aan de wereld vertonen, dacht en ik gaf het setje aan Chris, de zoon van Patsi die wel eens een rondje op de racefiets van zijn vader reed. Chris heeft het nooit gedragen, hoorde ik later. Patsi wel, want het begrip ‘ouwe lul’ was hem vreemd.

Niels Scheuneman (1983)

Het wielrennen is hem met de paplepel ingegoten, want opa Frans Scheuneman was wielrenner en vader Bert eveneens. Op één seizoen na draagt Niels de Rabokleuren en dat oranje staat hem goed. Sinds dit jaar zit hij in het Pro Tour team en daar zijn ze omzichtig met de jonge Veendammer omgegaan. Hij reed de Vuelta en hij reed hem uit. Een goede leerschool en het ligt in de lijn der verwachting dat de ploegleiding volgend jaar een stapje verder met hem gaat. Niels is een groot talent en hij heeft veel ambitie. Hij houdt van stevige kost, want stamppotten en vooral bruine bonen zijn z’n favoriete maaltijden. Hopelijk kan hij op termijn ook de zware kost van Tour, Giro en Vuelta goed verteren.

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “21 december de geboortedag van …

  1. ans petersen

    goede avond, wij zijn voor een Reunie op zoek naar Frans van der Ruit. Hebben jullie enig idee waar hij te bereiken is? namens, klasgenoten van de Berlage school, ans petersen-van Vlimmeren. En even over Patsi Willekes, ik vond het zo’n vriendelijke wielrenner, als klein meisje kwam ik met mijn ouders altijd naar wielerwedstrijden, hij was altijd ontzettend aardig tegen mij, een klein blond meisje met grote strik!

      /   Reply  / 
  2. Willy Leeners.

    Hallo Rinus ( haantje)
    Weet je nog de 50er jaren , hebben we niet gewerkt bij werkhoven.
    Hoe is het met Jack Cobelens ?
    Vriendelijke groet en hoor ik van je ?

    Willy Leeners (amateur 50er jaren)

      /   Reply  / 
    1. Ans Willekes

      Hallo Willy

      Hier dan ook antwoord van mij,Ans ,de vrouw van Rinus(Haantje)
      Inderdaad heeft hij bij werhoven gewerkt dus dat kan wel kloppen,maar zoals je al verteld is,is mijn lieve Rien al 19 jaar geleden overleden,nog altijd een vreselijk gemis
      Het allerbeste
      Ans

        /   Reply  / 
  3. Karla Willekes

    Hallo Willy,

    De dochter van Patsi Willekes hier… ik zag je oproep voor Rinus Willekes, en moet je tot mijn grote spijt vertellen dat hij, inmiddels alweer heel wat jaren geleden is overleden.
    Nogmaals sorry…
    Karla

      /   Reply  / 
  4. NICOLE

    Hallo Willy,
    Ook ik zag je oproep voor mijn vader,Rinus Willekes die in 1990 overleden is
    Veel te jong
    Jack Cobelens woont volgens mij in America,in Florida geloof ik
    Bedankt voor je interesse voor mijn lieve vader
    Nicole

      /   Reply  / 
  5. karla willekes

    Hallo Willy, leuk dat er nog altijd belangstelling voor mijn broer Haantje is. Jammer dat hij je zelf niet meer kan antwoorden. Je hebt al antwoord gehad van zijn dochter en nichtje. Nu krijg je ook een berichtje van zijn zusje. Bedankt voor je aandacht.

      /   Reply  / 
  6. willy a leeners

    Sorry lieve mensen , ik heb dit niet geweten .rinus (haantje) was in de
    50er jaren een goeie vriend van mij .Met zijn broer patsy heb ik veel getraint , hij behoorde bij onze trainingsploeg de z.g kraantje lek ploeg .wij vertrokken dagelijks s morgens om half tien vanuit de jan van galenstraat , daar woonde ad schotman .onze vaste ploeg bestond uit o.a cas kleefstra rinus van bohemen jan derksen jan hijzelendoorn jopie stakenburg jan lagrouw cor bijster leo de booy leen jansen mijn persoontje en nog vele anderen , meesta een man of 20.ook rinus ging wel eens mee .t,was een mooie tijd die 50er jaren !

    Vriendelijke groet Will.A.Leeners.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>