26 december de geboortedag van …

Rini Wagtmans (1946)

Rini is een heel bijzondere man. Hij was een zeer talentvol renner die een keer vijfde en een keer zesde werd in de Tour de France. Hij geldt nog steeds als een van de beste dalers uit de wielergeschiedenis. Hij moest veel te vroeg stoppen vanwege gezondheidsproblemen. Maar hij werd kort daarna bondscoach en ook in het begeleiden van talent excelleerde hij. "Rini zei nooit zo veel als je gewonnen had, maar als je niet goed in je vel zat, dan was hij niet bij je weg te slaan", vertelde een van zijn pupillen me eens. In de tussentijd bouwde hij ook nog een mooi bedrijf op dat nu door zijn kinderen geleid wordt. Elke morgen is hij daar nog een paar uur aanwezig om al zijn andere activiteiten te behappen. Zoals het begeleiden van ex-gedetineerden op hun moeizame weg naar een eerlijk bestaan. Dit jaar maakte de koningin hem ridder en er zijn weinig mensen die het zo verdienen als hij. Volgend jaar komt er een boek over hem uit. Geschreven door Peter Ouwerkerk. Dat moet wel haast een hagiografie worden, want wat is er nou niet positief aan Rini? Ik zou het niet weten.

Wie zijn er verder op 26 december geboren?

Tom Leezer (1985)

Als je zelf niet helemaal tevreden bent over je seizoen en de Rabobank denkt daar anders over en haalt je naar het continental team, dan duidt dat op een relativerende levenshouding. En die heeft Tom. Het gejuich van supporters is leuk, maar het gaat om winnen. Zoals hij dat dit jaar deed in de tweede etappe van de Cinturion Ciclista à Mallorca. Hij wordt vandaag pas 20 dus heeft hij nog een heel rennersleven voor zich. Zijn instelling is voor mij de reden om hem te volgen in zijn ontwikkeling. Volgens mij eet hij vandaag boerenkool, zijn lievelingskostje.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>