29 december de geboortedag van …

Jeroen Blijlevens (1971)

Jerommeke werd hij genoemd en hij behoorde enkele jaren tot de beste sprinters van de wereld. De TVM-ploeg loodste hem zo goed mogelijk naar de finish en daar moest hij het opnemen tegen mannen als Cipollini, Abdoushaparov, Steels, enzovoort. Ze`waren aan elkaar gewaagd en Jeroen trok menigmaal aan het langste eind. Toen ging hij naar Italië en wilde hij een andere renner worden. Een klimmer werd hij niet en een rouleur evenmin, maar met al dat geëxperimenteer botte zijn sprint af en kwam hij niet meer aan de bak. Het kan ook te maken hebben met het feit dat hij vader was geworden van een tweeling, waardoor hij de risico’s van het sprinten niet meer durfde te nemen. Maar Jeroen Blijlevens behoorde enkele jaren tot de sprintelite van de wereld. Vier etappes in de Tour, vier in de Vuelta en twee in de Giro. Hoeveel Nederlanders kunnen zo’n erelijst overleggen? Alleen Van Poppel deed het beter van de Nederlandse wegsprinters.

© Cor Vos

Wie zijn er verder op 29 december geboren?

Bert Wekema (1962)

In zijn amateurtijd behoorde hij tot de top van Nederland. Anders had Peter Post hem niet opgenomen in zijn Panasonic-ploeg. Bert kon de verwachtingen daar helaas niet waarmaken. Een hele rits ereplaatsen en een overwinning in Apeldoorn. Bij Transvemij-Van Schilt bolde de Groninger (of is het een Drent?) uit. Wat hij daarna is gaan doen, weet ik niet, maar ik denk dat de wielrenster Fonny Wekema familie van hem is, want die komt uit Roden en dat is niet ver van Peize waar Bert geboren is. Graag een berichtje uit het hoge Noorden.

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “29 december de geboortedag van …

  1. Alex Wekema

    Fonny Wekema is inderdaad de nicht van Bert. Vorig jaar door rugblessure gestopt als wielrenster bij @ work. Daarnaast hebben de volgende wekema’s met wisselende resultaten gefietst. Broer Chiel en vader van Fonny en Alex (ex Altrex). En neef Johan Wekema, eigenaar fietsenzaak en oprichter WV de Kannibaal.

      /   Reply  / 
  2. Lieske Wekema

    mijn vader (bert wekema) heeft anders wel de ronde van Engeland gewonnen..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>