15 januari de geboortedag van …

Sjaak van Egmond (1908, overleden 09.01.1969)

Bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam zag deze Haarlemse bakkersknecht de beroemde Finse atleet Paavo Nurmi aan het werk. Hij vond het schitterend en hij besloot ter plekke om bij de spelen van 1932 van Los Angeles deelnemer te zijn. Dat is hem nog gelukt ook, echter niet als atleet maar als wielrenner. Een sprinter die in die discipline goud won en op het onderdeel kilometer tijdrit zilver. Er had nog een derde medaille ingezeten, want ook in het tandemnummer bereikte hij de finale samen met de Hagenaar Bernard Leene. Hij moest dat nummer noodgedwongen laten vallen omdat alle drie die finales op één dag werden afgewerkt en dat was zelfs voor een krachtpatser als Van Egmond teveel van het goede. Het moet heel sneu voor die Leene zijn geweest, want die liep een zekere medaille mis. Van Egmond werd een jaar later ook nog wereldkampioen. Lees het hele verhaal van deze latere kastelein in Wielerhelden van Oranje

Wie zijn er nog meer op 15 januari geboren?

Eelke van der Wal (1981)

‘Niemand kan na Olympia’s Tour nog om Eelke van der Wal heen”, schreef het Friesch Dagblad in mei 2003 over deze boomlange renner uit Holwerd. Weliswaar had de toen 22-jarige Fries geen toppositie in de wacht gesleept, maar zijn prestaties waren zeer opmerkelijk voor iemand die op dat moment pas twee jaar aan de wedstrijdsport deed. Een jaar later reed hij als prof voor de Bankgiroloterij en hij werd triomfantelijk eerste in de Noord-Nederland Tour in zijn eigen Friesland. In oktober van dat jaar liet het Friesch Dagblad wederom van zich horen met betrekking tot Eelke: ‘Voorlopig einde aan profbestaan van Eelke van der Wal’ stond er boven een artikel dat melding maakte dat de sponsor er mee ophield en de toekomst voor Eelke als wielrenner uiterst onzeker was. Maar hij kwam bij Shimano onderdak en hij beleefde een seizoen zonder overwinningen. Maar wat hij als tijdrijder liet zien was voldoende voor Teammanager Daan Luijkx van het Fondas P3 Transfer Team om Eelke in te lijven. We zullen zien wat het nieuwe seizoen zal brengen.

Foto: © Cor Vos

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>