28 januari de geboortedag van …

Leon van Bon (1972)

Een heel goede renner. Leest de koers als geen ander. Koerst altijd attent en slim. Hij heeft van die typische sprintersbenen met die bolle kuiten en hij kan dan ook fantastisch aankomen. Dat bewees hij weer eens in het kampioenschap van Nederland vorig jaar toen hij al die snelle mannen in de laatste honderden meters verraste met een splijtende demarrage. Met een groep vooruit is hij ook moeilijk te kloppen, tenzij Boonen erbij zit, zoals gisteren in de GP Doha in Qatar. Daar werd Leon keurig vierde achter Boonen, Hunter en Zabel. Het betekent hopelijk dat hij al vroeg in vorm is en op zijn 34e nog volop ambities heeft. Hij rijdt dit jaar wederom voor Davitamon-Lotto en die Belgische ambiance bevalt hem kennelijk goed. Benieuwd wat hij gaat doen.

© Cor Vos

Wie zijn er nog meer op 28 januari geboren?

Leo Knops (1937)

Deze Limburger uit Bocholtz was zes jaar beroepsrenner onder andere bij Televizier en Willem II. Hij won drie koersen, maar hij was vooral een ronderenner. In 1966 werd hij 29e in de Vuelta, maar ik herinner me hem ook uit 1962 toen hij deel uitmaakte van de succesvolle Locomotief-ploeg van Jefke Janssen in de Tour de l’Avenir. Die ploeg barstte van het talent met mannen als Jan Janssen, Henk Nijdam, Jan Hugens, Lex van Kreuningen en ook Leo Knops. Ze wonnen met elkaar een hele reeks etappes en Leo was één van die winnaars. Hij eindigde als 15e in het klassement. Ik heb nooit meer iets over hem gehoord of gelezen. Weet iemand meer?

Sjoerd de Vries (1933)

Bij deze renner moet ik puur op mijn geheugen afgaan. Volgens mij won zijn vader ooit de Elfstedentocht en het gezin De Vries emigreerde later naar Ponthiery in Frankrijk om daar te gaan boeren. Sjoerd werd wielrenner en als amateur won hij in 1953 de GP Montereau, een hoog aangeschreven koers. Ook als onafhankelijke en prof won hij een aantal Franse wedstrijden. In 1958 stopte hij en toen werd hij een soort hulp en toeverlaat voor Nederlandse renners die hun geluk in Frankrijk gingen beproeven. Frankrijk was toen nog echt buitenland en de Fransen spraken een moeilijke taal, waardoor de communicatie nog wel eens moeizaam verliep. Hoe het precies zat weet ik niet meer, maar misschien kan iemand die het wel weet reageren?

Flor van der Weyden (1929)

Deze Heerlenaar was er ook één uit die succesvolle periode in het begin van de jaren vijftig toen Limburgse amateurs van het ene succes naar het andere reden. Mannen als Jan Nolten, Piet Haan, Jacques Nieskens, Henk en Leo Steevens, de gebroeders Gelissen en nog een aantal anderen onder wie Flor van der Weyden wonnen de ene koers na de andere. Niet alleen in Limburg, maar ook in België, Luxemburg en Duitsland. Dicht bij huis, dat wel. Bij de profs kwam het er meestal niet uit en ook Flor leed drie jaar lang een anoniem bestaan als broodrijder. Wie weet hoe het deze renner verder in het leven is vergaan?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “28 januari de geboortedag van …

 1. Lei Krings

  Leo Knops is na de wielren carriere als slager de kost gaan verdienen. Zijn vader had een slagerij in Bocholtz.
  Woont op de markt in Spekholzerheide gemeente Kerkrade.
  Was nog in Simpelveld met andere oudere renners om de nieuwe ronde van Simpelveld te promoten, Samen met Gerben Karsten Jan Hugensen anderen. Meer nieuws bij wielercomitee Simpelveld

    /   Reply  / 
 2. guariento

  heb in het verleden met lei als ploegmaat nog olympia,s tour gereden.
  gelukkig leeft hij nog,vele van oud coureurs leven niet meer

    /   Reply  / 
  1. Janny

   Hallo Dik misschien wil je dit niet lezen, maar ik vond je op deze site. Ik wens je heel veel geluk en gezondheid toe. Gr. Janny Pieters

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>