Herdenkingszuil voor Limburgse wielrenner

De Limburgse oud-wielrenner Jan Van Hout krijgt in Valkenburg op de Cauberg een herdenkingszuil.
De zuil wordt maandag onthult door vijfvoudig Tour-winnaar Bernard Hinault. Van Hout schreef op 25 augustus 1933 wielergeschiedenis door op de baan van Roermond het werelduurrecord van de Zwitser Oscar Egg te verbeteren. Van Hout legde in een uur tijd 44,588 kilometer af. De 90-jarige weduwe van Van Hout woont de onthulling van de herdenkingszuil bij. Van Hout stierf op 25 februari 1946 op 36-jarige leeftijd in het Duitste concentratiekamp Neuengamme.

Zijn werelduurrecord reed Van Hout in Roermond onder ideale omstandigheden, onder toezicht oog van de bekende journalist Joris van Bergh. Direct na de wedstrijd tekende de ontroonde Egg echter protest aan. Hij beklaagde zich dat de baan niet de voorgeschreven lengte had. Van Hout leek per ronde een paar meter minder te hebben afgelegd, maar later werd het protest van Egg verworpen. Toen Van Hout eerherstel kreeg had Maurice Richard in Sint-Truiden al een nieuw record gereden.

In Eindhoven was van Hout cafébaas. In de oorlog sloot hij zijn café, hij weigerde voor de Duitse bezetter te tappen en ging in het verzet. Hij werd gedwongen onder te duiken, maar enkele maanden voor de bevrijding werd Jan van Hout bij een razzia toch gearresteerd.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>