Winst Samuel Sanchez op Luz-Ardiden


De eerste bergetappe in de Tour de France is gewonnen door Samuel Sanchez (Euskaltel). In de laatste honderden meters liet Sanchez zijn vluchtmakker Jelle Vanendert achter zich. Frank Schleck kwam als eerste van de favorieten boven en werd derde.

Favorieten pas laat uit hun schulp
De favorieten bleven op de slotklim lang naar elkaar kijken waardoor Sanchez en de opvallend goed rijdende Vanendert weg konden blijven. Vanendert – die de voorbije dagen al in de kijker reed – leek in de finale nog fris, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de Spanjaard. In de laatste kilometers werd achter het tweetal het vuur aangewakkerd door de gebroeders Schleck, die beurtelings demarreerden. Frank slaagde er uiteindelijk in om weg te blijven en zo wat tijd te pakken op de concurrentie, 20 seconden op broer Andy, Cadel Evans en Ivan Basso. Contador had vandaag zijn dag niet en verloor in de laatste kilometer nog 13 seconden op dat drietal. Thomas Voeckler kwam net achter Contador binnen, de Fransman blijft leider in het algemeen klassement.

Streep door klassement Gesink
Sanchez en Vanendert waren in de afdaling van de Tourmalet weggereden uit de groep met favorieten. Tijdens de slotklim kon het tweetal alle koplopers inhalen. Onder hen ook Laurens ten Dam, die eens voor zijn eigen kans kon rijden omdat de hoop op een goed klassement voor Robert Gesink vandaag definitief is opgegeven. Gesink kwam meer dan 17 minuten na Sanchez over de eindstreep. De Fransman Arnold Jeannesson (FDJ) is de verrassende nieuwe leider in het jongerenklassement.

Hoogerland raakt bergtrui kwijt
Ook de bolletjestrui verandert van eigenaar. Johnny Hoogerland ging in de aanloop naar de Tourmalet nog wel in de aanval, maar de Zeeuw bleek toch teveel last te hebben van zijn blessures. Samuel Sanchez heeft genoeg aan de 40 punten die hij op Luz Ardiden kreeg om de leiding in het bergklassement te nemen.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>