Sprinters warmen zich op voor Qatar

Morgen gaat de Ronde van Qatar van start. De afgelopen jaren is deze zesdaagse rittenkoers door het nagenoeg vlakke Golfstaatje beheerst door de sprinters. Ook dit jaar zullen de snelle mannen de boventoon voeren. Bijna alle sprinters van naam zijn aanwezig in Qatar. Alleen de grieperige André Greipel moet verstek laten gaan.

Favorieten
Vorig jaar zegevierde Mark Renshaw namens HTC Columbia in de woestijnvlakte van Qatar. De Australiër verdedigt nu de kleuren van Rabobank. Hij geldt als één van de favorieten en krijgt bij de Nederlandse wielerploeg assistentie van Graeme Brown.

Wereldkampioen
Renshaw zal echter wel af moeten rekenen met zijn voormalige ploeggenoot Mark Cavendish. De Brit maakt zijn debuut voor Team Sky en wordt daarbij ondersteund door Bernhard Eisel en Davide Appollonio.

Recordhouder
Ook van de partij is Tom Boonen. De Belg won de Ronde van Qatar al drie keer (2006, 2008 en 2009), is recordhouder met achttien eetappeoverwinningen en lijkt in vorm te zijn. In de Tour de San Luis pakte de kopman van Omega Pharma-Quick Step zijn eerste ritzege van dit seizoen. Boonen neemt met Gert Steegmans en Francesco Chicchi, tweevoudig ritwinnaar in Argentinië, een sterk treintje mee.

Treintjes
Andere sterke treintjes zijn te vinden bij Garmin-Barracuda, GreenEdge en Project 1t4i. Voor Garmin treden Tyler Farrar en Robert Hunter in het strijdperk, de Australische formatie komt met Robbie McEwen en Aidis Kruopis aan de start en Project 1t4i hoopt op het duo John Degenkolb en Tom Veelers.

Outsiders
Een belangrijke outsider is Peter Sagan van Liquigas. De sterke Slowaak maakte afgelopen seizoen vooral indruk in Zwitserland en de Vuelta, waar hij respectievelijk twee en drie etappes won. Ook Denis Galimzyanov van Katusha kan wel eens voor een verrassing zorgen.

Debuut
De op papier sterkste formatie is die van BMC. Bij de Zwitserse ploeg maken Philippe Gilbert en Thor Hushovd hun debuut. Het kan een eerste aanwijzing geven hoe de samenwerking tussen die twee verloopt.

Wind
De wind kan in de woestijnvlakten van Qatar wel eens een beslissende rol gaan spelen. De afgelopen dagen waaide het stevig in de buurt van Doha. De renners moeten dus rekening houden met het gevaar van waaiervorming. In het peloton rijdt een renner mee die wel raad weet met een stevige bries: Fabian Cancellara (RadioShack-Nissan-Trek).

Ploegentijdrit
Na de eerste sprint op zondag krijgen de renners maandag een ploegentijdrit over 11,3 kilometer voorgeschoteld. Vrijdag is de zesde en laatste etappe.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>