Gilbert slechts outsider voor Brabantse Pijl

Na Parijs-Roubaix verhuist het wielercircus richting de Ardennen. Onderweg houden veel ploegen halt in Leuven. Daar start woensdag de 52ste uitvoering van de Brabantse Pijl. Vorig jaar begon in deze koers de heerschappij van Philippe Gilbert. De Waal geldt nu slechts als één van de outsiders.

Huzarenstukje
Het voorjaar van 2012 is van Tom Boonen. Daar kan Gilbert voorlopig niet aan tornen. De Waal moet minstens zijn huzarenstukje van vorig jaar - winnen in de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik – evenaren om naast Boonen op de Belgische troon te mogen.

Jachtterrein
Dat gaat een hele lastige opgave worden. Gilbert is bij zijn nieuwe ploeg BMC nog ver verwijderd van de grootste vorm waarmee hij vorig jaar het peloton zijn wil oplegde. Wel verplaatst de strijd zich nu naar zijn favoriete jachtterrein: de Waalse heuvels.

Hellingen
Het peloton krijgt in de Brabantse Pijl twaalf hellingen voorgeschoteld. Vier daarvan (Hagaard, Hertstraat, IJskelderlaan en Schavei) liggen in en rond de finishplaats Overijse. De renners moeten vijf keer achter elkaar over die vier kuitenbijters heen alvorens ze de meet bereiken.

Rust
De heuvels zijn echter niet zo zwaar dat alleen klimmers ze kunnen verteren. Boonen zou er in zijn huidige topvorm prima uit de voeten kunnen. De gevierde Vlaming krijgt echter rust. Hij wordt zondag in de Amstel Gold Race verwacht.

Afscheidsjaar
Wel van de partij: drievoudig winnaar Oscar Freire. De voor Katusha rijdende Spanjaard was er in Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem al dichtbij. Een vierde overwinning in de Brabantse Pijl zou hem op gelijke hoogte brengen met recordhouder Edwig van Hooydonck. Zou toch mooi zijn in zijn afscheidsjaar…

Kanshebber
Een andere grote kanshebber is Peter Sagan. De pas 23-jarige Slowaak van Liquigas-Cannondale rijdt een geweldig voorjaar en kan dit soort werk prima aan. Dan is er nog een reeks outsiders, van wie de meesten in het shirt van VacanSoleil-DCM rondrijden: Thomas de Gendt, Johnny Hoogerland en Lieuwe Westra. Ook Rob Ruijgh is terug na wat blessureleed.

Verrassing
Rabobank zet in op Matti Breschel en Luis Léon Sanchez. De Deen is nog niet super, maar rijdt dit voorjaar prima mee. De Spanjaard scoorde een etappezege in Parijs-Nice en kan dit werk goed aan. De twee krijgen steun van onder andere Bram Tankink, Laurens ten Dam en Paul Martens. Michael Matthews is ook uitverkoren door Rabo. De Australiër kan bij een gunstig koersverloop wel eens de verrassing worden.

Uitbetalen
Datzelfde geldt ook voor Thomas Voeckler. Zijn ploeg Europcar doet het uitstekend dit voorjaar en dat gaat zich een keer uitbetalen. Bij Garmin-Barracuda is Thomas Dekker als kopman aangewezen. Onze landgenoot won deze week de slotrit in de Omloop van de Sarthe en is dus in vorm. Een gevaarlijke klant is ook nog te vinden bij Lotto-Belisol, de oude ploeg van Gilbert. Gianni Meersman is daar aangewezen als kopman.

Opvallend
Opvallend is de deelname van Andy Schleck. De Brabantse Pijl is de kopman van RadioShack-Nissan-Trek misschien niet zwaar genoeg, maar biedt hem wel de kans om kilometers te maken in voorbereiding op wat nog komen gaat. Hij krijgt woensdag hulp van onder andere Joost Posthuma.

Geen uitnodiging
Veel andere bekende namen zijn afwezig. De Brabantse Pijl telt niet mee voor de UCI World Tour en ploegen als Sky en Movistar hebben geen uitnodiging gekregen.

Parcours en deelnemerslijst
Bekijk zelf het parcours en kies je favorieten op de definitieve deelnemerslijst.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>