Onder de loep: Argos-Shimano

Het voorjaar nadert en dat betekent dat het wielercircus naar Europa komt. Maar wie rijdt waar in dit wielerjaar? Tijd voor een rondje langs de verschillende wielerploegen. Hoe ziet de selectie eruit? Wat zijn de doelstellingen? In deze aflevering: Argos-Shimano.

Debuut
Eigenlijk maakte Argos-Shimano vorig seizoen al zijn debuut in de UCI World Tour, want de ploeg deed via wildcards aan bijna alle grote klassiekers en rondes mee. Dit jaar is Argos dan echt toegelaten tot de Champions League van het wielrennen. De Nederlandse formatie nam de plaats in van Katusha, dat door de UCI aan de kant werd gezet om ‘ethische redenen’. De Russen gingen tegen die beslissing in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS en met succes. Het wordt dus passen en meten in de World Tour.

2012
In het voorjaar kwam Argos er niet echt aan te pas. Alle kaarten werden daarna op de Tour de France gezet en dan met name op het sprintkanon Marcel Kittel. De Duitser moest echter na een paar dagen ziek afstappen en daarmee viel de campagne in Frankrijk min of meer in het water.

Het grote succes kwam voor Argos in de Vuelta. Niet Kittel, maar zijn landgenoot John Degenkolb werd de gevierde man met vijf ritzeges. Het was een bevestiging dat de derde Nederlandse formatie wel degelijk iets te zoeken heeft op het hoogste niveau.

Vertrokken
Zes renners verlieten Argos deze winter. De Japanner Yukihiro Doi ging terug naar zijn vaderland om voor Ukyo te rijden, Ronan van Zandbeek stapte over naar De Rijke-Shanks, Alexandre Geniez verhuisde naar FDJ, Dominic Klemme koos voor een avontuur bij de nieuwe Zwitserse ploeg IAM Cycling, Roger Kluge zocht zijn heil bij Team Netapp en Thomas Bonnin nam de wijk naar NSP-Ghost.

Nieuw
Argos heeft een hele rits jonge talenten aangetrokken. De meest opvallende namen zijn die van de Zuidafrikaan Reinardt Jansen van Rensburg, de Fransman Warren Barguil en de Amerikaan Thomas Peterson. Onder de nieuwkomers bevinden zich helaas geen Nederlanders.

Perspectief Argos heeft (nog) geen klassementsrenners in huis, maar wel twee sprinters van wereldformaat: Marcel Kittel en John Degenkolb. De twee Duitsers kunnen flink huis gaan houden in de grote rondes, zeker als het treintje met Nederlandse ploegmakkers op stoom raakt.

Wellicht behoort een overwinning in een klassieker als Milaan-San Remo ook tot de mogelijkheden. Vooral Degenkolb maakt daarop kans: tijdens het afgelopen WK in Valkenburg eindigde hij maar net naast het podium.

Selectie
Jonas Ahlstrand, Nikias Arndt, Bert de Backer, Warrren Barguil, Will Clarke, Roy Curvers, Thomas Damuseau, John Degenkolb, Tom DumoulinJohannes Fröhlinger, Simon Geschke, Patrick Gretsch, Yann Huguet, Thierry Hupond, Reinardt Janse van Rensburg, Ji Cheng, Marcel Kittel, Koen de Kort, Tobias Ludvigsson, Luka Mezgec, Francois Parisien, Thomas Peterson, Georg Preidler, Ramon Sinkeldam, Matthieu Sprick, Tom Stamsnijder, Albert Timmer en Tom Veelers.

Ploegleiding
De gezichtsbepalende figuur bij Argos-Shimano is natuurlijk algemeen manager Iwan Spekenbrink. De Twent is een van de voornaamste pleitbezorgers van een schone wielersport. Zo is hij vice-voorzitter van de MPCC. Deze beweging streeft een uiterst streng anti-dopingbeleid na.

Van de ploegleiders is Rudi Kemna de meest bekende. De oud-wielrenner bekende onlangs dat hij tijdens zijn loopbaan doping heeft gebruikt. Dat leverde hem een schorsing van zes maanden op. Merijn Zeeman zat vorig seizoen ook nog achter het stuur van de volgauto van Argos, maar hij stapte over naar Blanco Pro Cycling.

Website
Neem zelf een kijkje op de website van Argos-Shimano.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>