Onder de loep: Radioshack-Leopard

Het voorjaar nadert en dat betekent dat het wielercircus naar Europa komt. Maar wie rijdt waar in dit wielerjaar? Tijd voor een rondje langs de verschillende wielerploegen. Hoe ziet de selectie eruit? Wat zijn de doelstellingen? In deze aflevering: Radioshack-Leopard.


Sof

Succes kon niet uitblijven met Johan Bruyneel als algemeen manager van Radioshack-Nissan-Trek. De Belg had immers Lance Armstrong naar zeven tourzeges begeleid. Nu kon hij aan de gang met sterren als Fränk en Andy Schleck en Fabian Cancellara. Het draaide uit op een grote sof en de samenwerking met Bruyneel leverde de ploeg veel negatieve publiciteit op. Mede daardoor trok Nissan zich terug als co-sponsor. De ploeg gaat nu door het leven als Radioshack-Leopard.

2012
Cancellara begon goed aan 2012 met zeges in de Strade Bianchi en de tijdrit in de Tirreno-Adriatico. In de Ronde van Vlaanderen smakte de Zwitserse chronospecialist hard tegen het asfalt. Het betekende het einde van zijn voorjaar. Spartacus keerde voor de Tour terug in het peloton en won de proloog in Luik.

Het seizoen van Andy Schleck was snel afgelopen. In het Criterium du Dauphiné maakte de Luxemburger een flinke klapper, waarbij hij zijn heiligbeen brak. Broer Fränk speelde weinig klaar in het voorjaar en leverde tijdens de Tour een positieve plas in. Dat leverde hem uiteindelijk een schorsing van een jaar op, waardoor hij ook de komende Tour moet missen.

Toch viel er nog wel wat te juichen voor Radioshack in 2012. Zo was er de overwinning in het ploegenklassement van de Tour. Verder won Jacob Fuglsang de rondes van Luxemburg en Oostenrijk en pakte Daniele Bennati een rit mee in de Vuelta.

Vertrokken
Radioshack raakte vijf renners kwijt. Daniele Bennati en Olivier Zaugg vertrokken allebei naar Saxo Tinkoff, Jacob Fuglsang zocht zijn heil bij Astana en Robert Wagner maakte de overstap naar Blanco Pro Cycling. Onze landgenoot Joost Posthuma zette een punt achter zijn wielerloopbaan.

Nieuw
In de ploeg voor 2013 zijn vier nieuwe namen te ontdekken. De belangrijkste aanwinst lijkt op voorhand Robert Kiserlovski. De Kroaat kwam over van Astana. Verder zijn oudgedienden Stijn Devolder (Vacansoleil-DCM) en Danilo Hondo (Lampre) de Amerikaanse ploeg komen versterken. De vierde nieuwkomer is Bob Jungels. De jonge Luxemburger geldt als een groot talent, vooral in het tijdrijden.

Perspectief
Ongetwijfeld wil Cancellara revanche voor zijn mislukte voorjaar van 2012. De Zwitser richt zich met name op de Vlaamse klassiekers. Voor de grote rondes beschikt Radioshack over een brede selectie, maar alleen Andy Schleck lijkt sterk genoeg voor het podium. Het is echter de vraag of de Luxemburger zijn topvorm terugvindt. Broer Fränk mag pas na 14 juli koersen en zal dus voor de Vuelta gaan.

Selectie
Jan BakelantsGeorge Bennett, Matthew Busche, Fabian Cancellara, Stijn Devolder, Laurent Didier, Tony Gallopin, Linus Gerdemann, Ben Hermans, Danilo Hondo, Chris Horner, Markel Irizar, Bob Jungels, Ben King, Robert Kiserlovski, Andreas Klöden, Tiago Machado, Maxime Monfort, Giacomo Nizzolo, Nelson Oliveira, Yaroslav Popovych, Gregory Rast, Thomas Rohregger, Hayden Roulston, Andy Schleck, Fränk Schleck, Jesse Sergent, Jens Voigt en Haimar Zubeldia.

Ploegleiding
Johan Bruyneel maakte vorig seizoen niet af als algemeen manager van Radioshack. De Belg werd meegesleept in de val van Armstrong en zit nu al een tijdje in het verdachtenbankje van het profwielrennen. Zijn rol bij de ploeg is overgenomen door Kim Andersen. De Deen krijgt assistentie van teammanager Luca Guercilena en ploegleiders als Dirk Demol, José Azevedo en Alain Gallopin.

Website
Neem zelf een kijkje op de website van Radioshack-Leopard.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>