Europees wegseizoen start in vrieskou

Omloop Het Nieuwsblad geldt als de start van het wielervoorjaar in Europa. Maar de lente is nog ver te zoeken in het Vlaamse land. De renners krijgen zaterdag in de Omloop te maken met een snijdende vrieskou en moeten zondag tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne zelfs rekening houden met sneeuwbuien.

Memorabel
Kuurne-Brussel-Kuurne zou zondag wel eens een herhaling kunnen worden van de editie van 2010, waarin de renners geteisterd werden door extreme weersomstandigheden. Onze landgenoot Bobbie Traksel behaalde toen een even onverwachte als memorabele overwinning. Hij was de eerste van 26 renners die de finish haalden, terwijl er ‘s ochtends 198 aan de start stonden in Kuurne.

Omloop
Eerst staat zaterdag de 68ste editie van Omloop Het Nieuwsblad op het programma. Deze rit over bijna 200 kilometer telt twaalf hellingen en zes kasseistroken, waarvan Haaghoek drie maal overwonnen moet worden. Bekijk zelf het parcours en de deelnemerslijst.

Voorproefje
De Omloop is eigenlijk een voorproefje op de Vlaamse wielerweek in april met klassiekers als Gent-Wevelgem, de E3-prijs Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen. Naar verwachting komt de winnaar uit de rangen van de klassieke renners. Als het weer tenminste niet voor verrassingen zorgt. Volgens de Belgische weerdienst zal de gevoelstemperatuur op -5  uitkomen.

Favorieten
Tot de favorieten behoren renners als Jurgen Roelandts (Lotto), Sep Vanmarcke (Blanco), Filippo Pozzato (Lampre), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM), Zdenek Stybar (Quick Step), Edvald Boasson Hagen (Sky), Greg van Avermaet en Thor Hushovd (beiden BMC).

Nederlanders
Ook onze landgenoten Lars Boom (Blanco), Niki Terpstra (Quick Step) en Sebastian Langeveld (Greenedge) maken een goede kans. Boom verkeert in een bloedvorm, Terpstra is kopman bij Quick Step en Langeveld weet wat het is om de Omloop te winnen. Dat deed hij in 2011 en ook toen waren de omstandigheden bar en boos.

Spartacus
Normaal gesproken zouden Tom Boonen en Fabian Cancellara ook in het rijtje met favorieten staan. De Vlaming echter is nauwelijks hersteld van een infectie aan zijn elleboog,  terwijl Spartacus langs de kant staat omdat zijn ploeg Radioshack geen uitnodiging kreeg voor deze wedstrijd.

Kuurne-Brussel-Kuurne
Kuurne-Brussel-Kuurne is een semiklassieker over 185 kilometer. Onderweg komen de renners vermaarde hobbels tegen als de Kruisberg en de Oude Kwaremont. Die zorgen maar zelden voor een beslissing. Meestal draait Kuurne-Brussel-Kuurne uit op een massasprint. Bekijk zelf het parcours en de deelnemerslijst.

Cavendish
De editie van 2012 leverde een overwinning op voor Mark Cavendish. De Brit geldt ook zondag als de huizenhoge favoriet, zeker omdat hij nu voor Omega Pharma-Quick Step rijdt. Met luxe knechten als Tom Boonen, Niki Terpstra en Peter Velits kan er weinig meer fout gaan.

Andere kanshebbers
Of André Greipel moet roet in het eten gooien. De Duitser heeft bij Lotto-Belisol de beschikking over een sneltreintje. Andere kanshebbers zijn Boasson Hagen, Ben Swift en Chris Sutton (allen Sky), Tyler Farrar (Garmin), Yauheni Hutarovich (AG2R) en Arnaud Demare (FDJ).

Vreemde equipes
Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne maken geen deel uit van de UCI World Tour. De organisatoren zijn dus niet verplicht alle topploegen uit te nodigen. Daarom komen enkele vreemde equipes aan de start, zoals Champion System uit China. Kopman van deze ploeg is….Bobbie Traksel. De man uit Tiel heeft al handenwrijvend de weersvoorspellingen bekeken.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>