Column Joost Miljoen: De fans als grootste vijand

De fans als grootste vijand

Door: Joost Miljoen

—————————————————————————————————

 

Het was de Ronde van Greg van Avermaet, van winnaar Fabian Cancellara, van de kasseien, van de vele Belgische wielerliefhebbers aan de kant van de weg, maar dit jaar vooral ook van de vele valpartijen. Wielrenners die moesten afstappen door de zware verwondingen, outsider Jürgen  Roelandts die geen rol van betekenis meer kon spelen na zijn val en een oude vrouw van 65 die met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis werd afgevoerd na een botsing met Vansummeren. Een triest aanzicht wat een zwarte schaduw vormde over de prachtige finale in deze eendagskoers. Het was echter niet de eerste keer dat uitgerekend de wielerliefhebber het gevaar vormt voor de wielrenners.

Wielrennen is vrijwel de enige sport waar fans de sporters aan kunnen raken tijdens de top van hun performance, juist dit is het mooie aan deze keiharde sport. Sporters die kapot gaan op de top van hun kunnen, op de top van de Mont Ventoux, gesteund door vele honderden fans die Christopher Froome, Alberto Contador en Bauke Mollema omhoog schreeuwen. Mooi, leuk, prachtig! Maar dan  zijn er de ‘hooligans van het wielrennen’, niet te herkennen aan zwarte bivakmutsen, kale koppen en donkere bomberjacks, maar aan Spaanse vlaggen met wilde stieren en Kermit de Kikker-pakken. Tijdens de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta d’Espana staan deze ‘fans’ op ieder stukje van het parcours met een stijgingspercentage van +5%, om hun voorbeelden, hun landgenoten aan te moedigen. Daar waar hooligans bij andere sporten juist tegen de tegenstander zijn lijkt het er bij het wielrennen steeds meer op, dat juist de eigen ‘hooligans’ een gevaar vormen voor de sporter.

Vlaggen die in wielen terechtkomen, mensen die steeds gevaarlijker posities innemen tijdens een koers en prularia uit de karavaan wat zonder enig respect voor de renner op straat gesodemiederd wordt voorafgaand aan de komst van het razende peloton. Zijn deze fans nog wel fans te noemen? Gaat het nog wel om het wielrennen, of wordt het steeds meer de show van deze fans? Fans die het thuisfront op de hoogte willen brengen van hun aanwezigheid tijdens de koers, liefst in een zo gek mogelijk verkleedpakje. Mensen die graag een zo goed mogelijk plekje willen bemachtigen voor hun foto’s van voorbijrazende mannen in strakke pakjes op glimmende fietsen, zonder de gevaren hiervan in te zien of überhaupt in te willen zien.

Het zou zonde zijn als juist deze fans, de ‘hooligans van het wielrennen’, het voor de rest van de wielerfans verpesten. Wanneer worden ook bij het wielrennen dranghekken geplaatst om deze mee rennende fans en respectloze fotografen tegen te gaan? Laat het nooit zover komen en heb, ook als hooligan, respect voor de topsporters. Of je nu aan de kant staat in je Kermit de Kikker-pakje, als fotograaf of als oud vrouwtje met een passie voor wielrennen. De fans als grootste vijand, het kan in de wielersport. Helaas.

-          Joost Miljoen

Lees ook:ALO Drinks: Heerlijk voor na het wielrennen
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?
Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model
Lees ook:Caja Rural en de ploegentijdrit in de Vuelta: Een kijkje achter de schermen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>