LIVE: 14e etappe Giro d’Italia

Vooraf was de 14e etappe van de Giro d’Italia eentje om voor thuis te blijven, met een finish bergop en tussentijds een beklimming van de eerste en tweede categorie. Een uitgelezen kans voor de klassementsmannen om verschillen te forceren na de tijdrit van twee dagen geleden en voor vluchters om wellicht net als gister vooruit te blijven. Die vluchters kwamen er! Een groep van maar liefst 22 renners nam het voortouw en bouwde een voorsprong op van maximaal zo’n 9 minuten, met onder meer de Nederlanders Timmer en Keizer.

In het peloton werd het tempo gedurende de eerste fase van de etappe gecontroleerd door Omega Pharma-Quick Step, ploeg van leider Rigoberto Uran. Op 104 kilometer van de eindstreep kreeg datzelfde peloton te maken met een grote valpartij, waarbij onder meer vier Belkin-renners betrokken waren. Naast de valpartij was er meer slecht nieuws voor de Nederlandse wielervolger, Pieter Weening, die eerder al een etappe wist te winnen, moest met maagproblemen opgeven. Naast hem komen ook sprinter Beletti, Sivtsov en Dennis Vanendert niet meer aan de start komende etappes.

Op 50 kilometer van de streep slaagde het peloton erin om tot 7 minuten van de ‘Battistrada’ in de kopgroep te komen. Daarbij opende Rolland, renner van Europcar, vanaf dit punt het gala der aanvallers. Samen met ploeggenoot Thurau en Zoidl (Trek Factory Racing) trokken de drie richting de kopgroep, waarna ook Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) met een ploeggenoot en Izaguirre (Movistar) uit het peloton vertrokken. Voorin de koers werd eveneens gedemarreerd: Nicolas Roche, etappewinnaar in de Vuelta á Espana vorig jaar, vertrok op de berg van de tweede categorie uit de kopgroep, maar werd al snel weer bijgehaald door de overige renners.

Hoewel er tot 20 kilometer voor de finish een status quo in zowel de kopgroep als het peloton leek te gelden, gebeurde er wel iets anders opmerkelijks tijdens de koers. Een seingever, die in een bocht voor een rotonde stond, werd door een motor van vermoedelijk de RAI aangereden, met een ernstig ongeluk tot gevolg. Ambulancebroeders waren direct ter plaatse, de ernst van de verwondingen van de seingever zijn niet bekend.

Aan de voet van de klim begon de Nederlander Timmer als eerste met klimmen, gevolgd door de oorspronkelijke kopgroep en het groepje van Rolland en Hesjedal. Op 2 kilometer voor het einde werd Timmer bijgehaald door Cataldo en Pantano, die vervolgens samen verder gingen in de richting van de top. Ook in het peloton probeerden renners te ontsnappen, aangevoerd door klassementsmannen Pozzovivo en Quintana.

Het bleef tot het einde spannend, doordat de groep van drie voorin werd bijgehaald door een groot deel van de oorspronkelijke kopgroep. Uiteindelijk was het Battaglin die na en spannende sprint aan het langste eind trok! Bij de klassementsmannen waren het Quintana, Aru, Pozzovivo, Majka en Kelderman die op een 24 seconden voor de roze trui eindigden.

 

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>