Voorbeschouwing Vuelta a Espana: parcours, route en rittenschema

Voorbeschouwing Vuelta a Espana 2014
Door: Sjors Beukeboom
18-08-2014

—————————————————————————————–

Het is weer zover! De Vuelta a Espana staat op het programma. Wielrennen.blog.nl geeft u alle informatie die u nodig heeft tijdens de aankomende 21 dagen fietsen. Hieronder vindt u informatie over het parcours, de route en het rittenschema. In onze andere artikelen kunt u aanvullende informatie vinden over deze geweldige ronde.

Het parcours van de Vuelta a Espana 2014 in cijfers:

De renners die aan de start verschijnen van de Vuelta a Espana 2014 hebben 3293,9 kilometer af te leggen in 21 etappes:

-> 5 vlakke etappes
-> 13 heuvelachtige/bergetappes
-> 8 met finish bergop

-> 2 individuele tijdritten
-> 1 ploegentijdrit
-> 2 rustdagen

Het parcours in een paar woorden:

De Vuetla 2014 kent geen fantastisch zwaar parcours maar het kijkend naar het deelnemersveld is strijd en spektakel toch gegarandeerd. Tijdrijden is een pré maar geen must dit jaar. Ondanks drie tijdritten valt er genoeg tijd goed te maken in de acht aankomsten bergop. Vooraf lijken er slechts vijf etappes prooi te worden voor sprinters.

etappe 1 za 23-8 Jerez de la Frontera – Jerez de la Frontera 12,6 km ploegentijdrit

De Vuelta wordt dit jaar afgetrapt met een ploegentijdrit. Vorig jaar bleek Astana het snelste team na ruim 27 kilometer. Dit jaar is de lengte van het parcours meer dan gehalveerd. In Jerez de la Frontera rijden de teams over een vlak parcours van 12,6 kilometer. Wie pakt de eerste leiderstrui?


etappe 2 zo 24-8 Algeciras – San Fernando 174,4 km vlak

De tweede etappe zal eentje voor de sprinters gaan worden. Daarnaast zal de eerste bergtrui van de ronde worden uitgereikt. Vlak na de start moeten de deelnemers een colletje van de derde categorie overbruggen. Daarna staan er nog 170 vlakke kilometers op het programma.


etappe 3 ma 25-8 Cádiz – Arcos de la Frontera 189,8 km heuvels:

De derde etappe is een listige. Zowel sterke sprinters als vluchters en klimmers kunnen deze rit op hun palmares bijschrijven. Na een etappe van bijna 190 kilometer en drie cols van de derde categorie, eindigen de renners bergop in Arcos de la Frontera.

etappe 4 di 26-8 Mairena del Alcor (Sevilla) – Córdoba 173,4 km heuvels

De vierde rit in lijn brengt de renners van Mairena del Alcor naar Córdoba. Twee klimmetjes liggen een eventuele massasprint in de weg. Vooral de Alto del Catorce por Ciento, eentje die de stempel tweede categorie draagt, is een pittige. Vervolgens is het dalen naar de finishplaats Cordoba. Het is de vraag welke sprinters deze pukkel goed doorstaan.


etappe 5 wo 27-8 Priego de Córdoba – Ronda 180,0 km vlak

Het venijn zit hem in de staart in de vijfde etappe van de Vuelta 2014. Het is nauwelijks te zien in het routeboek maar we finishen toch wel degelijk bergop. Het zal druk zijn in de voorste gelederen van het peloton wanneer de aankomstplaats in zicht komt. Zowel puncheurs als sprinters zullen deze etappe met rood hebben omcirkeld. Ook zijn er weer wat puntjes te sprokkelen in de strijd om de bolletjestrui. Op achttien kilometer van de meet ligt een col van de derde categorie.

etappe 6 do 28-8 Benalmádena (Málaga) – La Zubia (Cumbres Verdes) 167,1 km bergetappe

De eerste echte bergetappe komen we tegen in de zesde rit in lijn. De eerste vijftig kilometer zijn vlak waarna er een klim van de tweede categorie en een col van de derde categorie volgt. De slotklim is vervolgens de Alto Cumbres Verdes. Deze is 4,6 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8%.


etappe 7 vr 29-8 Alhendín (Granada) – Alcaudete / Jaén 169,0 km heuvels

Ook etappe zeven lijkt weggelegd voor klimmers. De renners finishen wederom bergop nadat zij een afstand van bijna 170 kilometer hebben overbrugd tussen Alhendín en Alcaudete.


etappe 8 za 30-8 Baeza (Jaén) – Albacete 207,0 km vlak

Één van de schare kansen voor sprinters. Het is de derde echt vlakke rit in de Vuelta 2014. Geen gecategoriseerde collen, wel een lange etappe. 207 kilometer zullen er verreden moeten worden voordat we een massaspurt mogen aanschouwen.

etappe 9 zo 31-8 Carboneras de Guadazón – Aramón Valdelinares 185,0 km bergetappe

De eerste helft van deze 185 kilometer lange rit zijn nog wel te overbruggen. Daarna begint het echte werk. Na twee klimmetjes, de Puerto de Cabigordo en de Puerto san Rafael, respectievelijk derde en tweede categorie, volgt de slotklim met aankomst bergop. De Aramón Valdelinares is acht kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%.

ma 1-9 rustdag

Op maandag 1 september mogen de deelnemende renners genieten van een rustdag.

Blog.nl logo
etappe 10 di 2-9 Monasterio de Veruela – Borja 36,2 km tijdrit

Klassementsrenners moeten daags na de rustdag gelijk weer aan de bak. Er staat namelijk een tijdrit in het routeboek beschreven. In een race tegen de klok zullen alle coureurs op imposante tijdritfietsen over een parcours van ruim 36 kilometer te zien zijn.

etappe 11 wo 3-9 Pamplona – Santuario De San Miguel De Aralar 153,4 km bergetappe

Hopelijk zijn de klassementsrenners een beetje hersteld van de individuele tijdrit van gisteren. Er moet namelijk vandaag weer een helse bergetappe overwonnen worden. Vooral de slotklim mag er wezen. De Alto de San Miguel de Aralar kent stukken van 14% en is maar liefst 9,9 kilometer lang. Het gemiddelde stijgingspercentage van deze pukkel is 7,5%.


etappe 12 do 4-9 Logroño – Logroño 165,4 km vlak

De sprinters mogen vandaag weer gaan strijden om de glorie. Op een bijna volledig vlak parcours kunnen we een massaspurt verwachten in de straten van Logrono.


etappe 13 vr 5-9 Belorado (Burgos) – Obregón. Parque De Cabárceno 188,7 km heuvels

Wederom een etappe waar de renners de tijd krijgen om even warm te draaien voor een listige finale. Wanneer het peloton halverwege is beginnen de spannende kilometers. Na drie steile collen en lastige afdalingen, sprinten de overgebleven renners op licht hellende flanken om de dagzege.

etappe 14 za 6-9 Santander – La Camperona (Valle De Sábero) 200,8 km bergetappe

Twee weken fietsen zitten er na deze etappe op. Of iedereen voor de tijdlimiet binnenkomt is maar zeer de vraag. Voor u als kijker thuis, is het vandaag zeker een etappe om voor te gaan zitten. Vooral de slotklim van de eerste categorie zal voor spektakel zorgen. La Camperona is 8,3 kilometer lang, 7,5% gemiddeld en kent maxima van bijna 20%!


etappe 15 zo 7-9 Oviedo – Lagos de Covadonga 152,2 km bergetappe

De zwaarte aankomst van de Vuelta staat in rit vijftien op het peloton te wachten. De slotklim is een legende. Lagos de Covadonga is  zeer onregelmatig en kent een rustige aanloop. Langzamerhand wordt het steeds steiler (gemiddeld 7,2%) met pieken van ruim 17%. Negentien kilometer op de tanden bijten dus.


etappe 16 ma 8-9 San Martín del Rey Aurelio – La Farrapona 160,5 km bergetappe

Daags voor de rustdag krijgen de coureurs nog een monsteretappe voorgeschoteld. De organisatie heeft maar liefst vijf cols van de eerste categorie weten te vinden binnen een afstand van 160 kilometer. Daarnaast finisht het peloton, of wat daar nog van over is, bergop. La Farrapona is 16,5 kilometer lang en 6,2% gemiddeld.

di 9-9 rustdag

Vrijwel alle renners hebben uitgekeken naar deze rustdag. Na gisteren is deze ook zeer verdiend.

Blog.nl logo

etappe 17 wo 10-9 Ortigueira – A Coruña 190,7 km vlak

Op deze etappe hebben de sprinters gewacht. De laatste kans voor dagsucces voor mannen met rappe benen.


etappe 18 do 11-9 A Estrada – Monte Castrove 161,0 km heuvels

Alsof we nog niet genoeg finishen bergop gezien hebben. Opnieuw zullen de heren coureurs moeten klimmen om over de meet te komen. Ditmaal op een tweede categorie col.


etappe 19 vr 12-9 Salvaterra de Miño – Cangas do Morrazo 186,0 km heuvels

Het zal afwachten worden of de sprinters na zoveel hoogtemeters, goed een col van de eerste categorie kunnen verteren.  Zo ja, dan eindigt deze etappe in een massaspurt. Zo niet, dan krijgen we een sprint van een uitgedund peloton.


etappe 20 za 13-9 Santa Estevo de Ribas de Sil – Puerto de Ancares 185,7 km bergetappe

De voorlaatste etappe krijgt de stempel koninginnenrit mee. Voor berggeiten moet het verschil vandaag gemaakt worden. Dat is zeker mogelijk als we kijken naar het profiel van deze etappe. Na vier beklimmingen finisht het peloton voor de laatste keer deze Vuelta bergop. Puerto de Ancares mag het zweet van de vermoeide renners opvangen. De klim is 12,7 kilometer lang, 8,7% gemiddeld en kent stukken van ruim 18%!


etappe 21 zo 14-9 Santiago de Compostella – Santiago de Compostella 9,7 km tijdrit

De slotetappe van de Vuelta 2014 is een tijdrit over slechts tien kilometer. Waarschijnlijk is het podium wel ongeveer bekend maar wie toch nog wat plekjes wil opschuiven, moet over goede tijdrijdersbenen beschikken!

 

1 Reacties // Reageer

One thought on “Voorbeschouwing Vuelta a Espana: parcours, route en rittenschema

  1. Paul

    Wat een fijne ronde blijft dit toch, ik ga hem proberen zo veel mogelijk bij te houden. Ik ga zelf volgende week La Vosgienne rijden in Frankrijk. Ik heb er weer zin in!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>