Tour 2015: Alle informatie over de proloog in Utrecht

Tour 2015: Voorbeschouwing proloog in Utrecht

Door: Sjors Beukeboom

Zaterdag 4 juli 2015 start de Tour de France in Nederland. In Utrecht welteverstaan, met een proloog over 13,8 kilometer. De Jaarbeurs in Utrecht is zowel het decor van de start als de finish. Hieronder vindt u alle informatie met betrekking tot de Grand-Depart in Nederland. 

Deze voorbeschouwing is geschreven door Sjors Beukeboom. Als beheerder van deze blog combineer ik mijn twee grootste passies, wielrennen en schrijven, tot één: schrijven over wielrennen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Bekijk ook eens mijn LinkedIn-profiel door op de foto te klikken.

Deze voorbeschouwing is geschreven door Sjors Beukeboom. Als beheerder van deze blog combineer ik mijn twee grootste passies, wielrennen en schrijven, tot één: schrijven over wielrennen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Bekijk ook eens mijn LinkedIn-profiel door op de foto te klikken.

Heel Nederland wil een landgenoot na de proloog in het geel zien. De kans dat Dumoulin het gele tricot mag aantrekken na de individuele tijdrit is reëel. De tijdritspecialist won de proloog in de Ronde van Zwitserland van onder andere erkend tijdrijder Fabian Cancellara. De proloog in Utrecht is op het lijf van de Nederlander geschreven.

Parcours

De organisatie heeft een route van 13,8 kilometer in lengte uitgestippeld door Utrecht. Het parcours is technisch want het bevat enkele pittige bochten. Ook zitten er een aantal lange rechte stukken in waar flink vaart gemaakt kan worden. Op een paar hoogtemeters, lees viaducten, na is het parcours nagenoeg vlak. Wanneer de wind, zoals gewoonlijk zuidwest staat, zijn de laatste vier kilometer pittig. Hier komt de woei dan frontaal op de neus te staan. Bekijk het parcours in de video hieronder, geproduceerd door de Utrechtse Internet Courant.

Parcours in detail

Om 1400 uur precies start de eerste coureur. Om de twee à drie minuten vertrekt een volgende renner. De reclamekaravaan vertrekt twee uur eerder, om 1200 uur. Dat roept vragen op als: ‘Waar moet ik staan tijdens de proloog?’ en ‘waar komen de renners langs?’. Natuurlijk zoeken alle wielerliefhebbers van Nederland de mooiste plekjes om de proloog te aanschouwen.

De renners vertrekken voor de 102de editie van de Tour de France bij de Jaarbeurs, aan de Truus van Lierlaan. Vervolgens rijden zij over respectievelijk de Overste Den Oudenlaan, de Koningin Wilhelminalaan, Balijelaan en Vondellaan. Deze vier wegen passeren de heren coureurs ook op de terugweg naar de finish bij de Jaarbeurs. In andere woorden, hier kunt u alle renners tweemaal langs zien komen.

Op de Vondellaan gaan de deelnemers linksaf, richting de Kommerijnbrug waar de eerste pittige bocht in het routeboek beschreven staat. Over de maliesingel, langs het spoorwegmuseum, ‘cruisen’ zij naar de Biltstraat. Na 6000 meter tijdrijden doen zij Park Bloeyendael aan. Langs dit stukje parcours zijn twee mooie bochten na elkaar te aanschouwen. Vervolgens passeren de renners de tussentijdse meting om koers te zetten langs de universiteit van Utrecht, waar twee fantastische negentig graden curves vlak na elkaar liggen, naar het voetbalstadion De Galgenwaard. Via de Venuslaan stevenen de renners wederom af op de Kommerijnbrug, waar het niet dat zij vlak ervoor linksaf buigen. Ook deze bocht is het aanzien meer dan waard.

Het is vervolgens nog ongeveer drie kilometer over dezelfde wegen als bij het begin van de proloog voordat de eerste etappe van de Tour er alweer op zit. Finishen doen de renners aan de Croeselaan.

 

Startvolgorde & starttijden

Klik hier voor de startvolgorde en starttijden

 

Favorieten

Iedereen hoopt op een Nederlandse geletruidrager na de proloog. Tom Dumoulin zou het moeten gaan doen in eigen land. De Limburger won de afsluitende tijdrit in de Ronde van Zwitserland maar presteerde verrassend ondermaats bij het Nederlands kampioenschap. In Emmen werd hij ‘slechts’ vierde, achter de nieuwe nationaal kampioen Wilco Kelderman. Een andere Nederlander, Lars Boom, heeft ook zijn zinnen gezet op deze proloog.

Grote namen zoals Tony Martin en Fabian Cancellara, die veel ervaring hebben in de Tour de France, zijn niet te onderschatten. Martin won al twee tijdritten dit seizoen en Cancellara aast op revanche na een mislukt voorjaar.

De klassementsrenners maken ook kans op dagsucces in de proloog. Chris Froome, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en wellicht Alejandro Valverde zijn namen die te verwachten zijn in de top van de daguitslag.

Tot slot kunt u snelle mannen zoals Adriano Malori, Rohan Dennis, de Belg Kristof Vandewalle, Edvald Boasson Hagen, Bob Jungels, Michael Rogers, Svein Tuft, Luke Durbridge, Mathias Brändle, Alexander Kristoff en Daniel Oss noteren.

Favorieten volgens wielrennen.blog.nl

***** Tony Martin

*** Tom Dumoulin, Fabian Cancellara

** Adriano Malori, Chris Froome, Lars Boom

* Rohan Dennis, Matthias Brändle, Wilco Kelderman, Kristof Vandewalle

Overige voorbeschouwingen, bijvoorbeeld op alle klassementen en alle etappes, kunt u vinden door hier te klikken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>