Voorbeschouwing Ronde van Zwitserland 2013

Vlag ZwitserlandHet is tijd voor de Ronde van Zwitserland (8 t/m 16 juni). De laatste World Tour-koers voordat op 29 juni het geweld in de Tour de France losbarst. Wie wordt de opvolger van de Portugees Rui Costa?

Proloog
De Tour de Suisse opent met een heuvelachtige proloog over 8,1 kilometer. Vaak een karwei voor de specialisten. Thuisrijder Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard) is zo’n specialist bij uitstek. Voor eigen volk zou hij graag de zege pakken. Vorig jaar werd hij echter geklopt door supertalent Peter Sagan (Cannondale). Kan de Slowaak nog eens verrassen? Tejay van Garderen (BMC Racing Team), een favoriet voor het eindklassement, is nog een geduchte concurrent. En waartoe zijn de Nederlanders Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) en Tom Dumoulin (Argos-Shimano) in staat?

Etappe 1:
Na de proloog mogen de favorieten op dag twee al direct aan de bak. De finish ligt namelijk in het skioord Crans Montana, na een klim van 15,2 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4 procent. Hopelijk krijgen we hier al duel tussen mannen als Tejay van Garderen (BMC Racing Team), Simon Spilak (Katusha) en onze landgenoot Bauke Mollema (Blanco Pro Cycling Team). Opgelet voor de Ier Daniel Martin (Garmin-Sharp).

Etappe 2:
In deze rit liggen er kansen voor de aanvallers. Na de slotklim van de eerste categorie wacht er immers een afdaling van bijna twintig kilometer. Met genoeg voorsprong kan een sterke avonturier standhouden. Wellicht iets voor Thibaut Pinot (FDJ). Al kan een uitgedund peloton ook voor de ritzege sprinten. Peter Sagan (Cannondale) en Michael Albasini (Orica-GreenEdge) moeten dan in staat zijn om mee te doen voor de overwinning.

Etappe 3:
De pure sprinters krijgen niet veel mogelijkheden in deze Ronde van Zwitserland, maar dit is er wel een. Zij zullen dan nog wel op dertig kilometer van de aankomst een pittig klimmetje (2,4 km à 10,1%) moeten zien te overleven. Van Sagan en John Degenkolb (Argos-Shimano) mogen we dit verwachten. Het is ook uitkijken naar een Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) en Arnaud Démare (FDJ). Outsider: Alexander Kristoff (Katusha), die onlangs nog drie ritten won in ‘zijn’ Ronde van Noorwegen.

Etappe 4:
Ook vandaag mogen de rappe mannen met inhoud hopen op succes. In de slotfase vormen twee hellingen van de vierde categorie de enige obstakels. De laatste meters lopen lichtjes bergop, dus is dit een kolfje naar de hand van Peter Sagan, het Slowaakse fenomeen. John Degenkolb (Argos-Shimano) heeft hij echter nog niet zomaar geklopt. Datzelfde geldt voor Tom Boonen en Heinrich Haussler (IAM Cycling). Een ‘puncher’ als Philippe Gilbert (BMC Racing Team) is echter ook niet kansloos.

Etappe 5:
Een typische heuvelrit. Het gaat constant op en af, waardoor er amper een meter vlak is. Aanvallers zullen hier ongetwijfeld de ruimte krijgen. Op dit terrein heeft Luis León Sanchez (Blanco Pro Cycling Team) vaker gezegevierd. Zwitsers als Martin Elmiger (IAM Cycling) en Mathias Frank (BMC Racing Team) zullen in eigen land ook dolgraag een rit winnen. Vanuit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar Tom Dumoulin, het talent van Argos-Shimano.

Etappe 6:
Het is weer de beurt aan de pure klimmers. Zeker omdat de finish vlak na de 2315 meter hoogte gelegen Albulapas ligt. Een verschrikkelijk lange klim (22,5 km) met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent. We mogen hier dan zeker het nodige spektakel verwachten. Benieuwd of de klassementsrenners zich nog laten verrassen door een aanvallende klimmer als Johann Tschopp (IAM Cycling). Hopelijk gaan we de Blanco’s Mollema en Kelderman ook in de frontlinie zien.

Etappe 7:
De Ronde van Zwitserland nadert zijn einde. Veel renners in het peloton zullen al uitgeblust zijn. Authentieke rittenkapers hebben vaak nog wel energie in de tank zitten. Denk hierbij aan een onvermoeibare Jens Voigt (RadioShack-Leopard). Luis León Sanchez heeft ook een neus voor dit soort ritten. Giovanni Visconti (Team Movistar), Moreno Moser (Cannondale) en Michael Albasini (Cannondale) mag u ook noteren.

Etappe 8:
Er wordt afgesloten met een individuele tijdrit over 26,8 kilometer. Een tijdrit met twee gezichten. De eerste 16,5 kilometer zijn vlak, maar daarna gaat het omhoog. 10,3 kilometer klimmen tegen 8,5 procent. Dat wordt afzien. Zet Tejay van Garderen hier de puntjes op de ‘i’ of gaat iemand anders op deze slotdag met de eindzege aan de haal?

Favorieten:
Gezien zijn capaciteiten als klimmer en tijdrijder is Tejay van Garderen (BMC Racing Team) de topfavoriet voor de overwinning. Simon Spilak (Katusha) is al het hele seizoen goed op dreef, dus vormt een grote bedreiging voor de Amerikaan. De laatste jaren deden de Nederlanders het goed in de Ronde van Zwitserland. Bauke Mollema (Blanco Pro Cycling Team) moet met zijn kwaliteiten deze lijn voort kunnen zetten. Titelverdediger Rui Costa (Team Movistar) en Jean-Christophe Péraud (AG2R-La Mondiale) vormen gevaarlijke outsiders. Al onderschatten we Daniel Martin (Garmin-Sharp) zeker niet. We zijn ook zeer benieuwd naar het vormpeil van Andy Schleck (RadioShack-Leopard). Komt hij al enigszins in de buurt van zijn oude niveau?

De favorieten van wielrennen.blog:
***** Van Garderen
**** Mollema, Spilak
*** Costa, Martin, Péraud
** Anton, Brajkovic, Pinot, Kreuziger
* Kelderman, Klöden, Monfort, Scarponi, Tschopp

Bekijk het parcours en kies uw favorieten op de deelnemerslijst.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>