Giro 2013: rood naar sprinter of klimmer?

Logo Giro d'ItaliaIn deel 3 van de voorbeschouwing op de Giro d’Italia 2013 blikken we vooruit op het puntenklassement. Wordt het een sprinter of een klimmer? Lees hier onze verwachtingen.

Koning ‘Cav’

Eddy Merckx, Djamolidin Abdoesjaparov, Laurent Jalabert en Alessandro Petacchi hebben een ding gemeen. Zij wonnen het puntenklassement in de drie grote ronden (Giro, Tour, Vuelta). Mark Cavendish, veruit de snelste man in het huidige peloton, kan zich in dat illustere rijtje voegen. Vorig jaar miste ‘Cav’ de rode trui op een haar. De Brit sprokkelde 138 punten, terwijl Spanjaard Joaquim Rodriguez uitkwam op 139 punten. Onwijs zuur voor Cavendish. Van 4 tot en met 26 mei krijgt hij een herkansing. Deze Giro biedt genoeg kansen voor de spurtbom om een gooi naar het rood te doen. De sprinttrein van Omega Pharma-Quick Step mag dan echter niet haperen. Als Cavendish zijn trein op de rails krijgt, leidt dat gegarandeerd tot ritzeges. Met het puntenklassement wellicht als kers op de taart.

Gevaar uit Duitse en Australische hoek

In de Vuelta van 2012 zorgde John Degenkolb (Argos-Shimano) voor een sensatie door liefst vijf ritten op zijn naam te schrijven. Nu wil hij de strijd aangaan met Mark Cavendish. Niet alleen in de massasprints, maar ook als het gaat om het puntenklassement. De Duitser heeft hierbij het voordeel dat hij gemakkelijker over de bergen geraakt en in dit soort etappes mee kan glippen met een ontsnapping om in tussensprints de punten bijeen te sprokkelen. Op die manier vormt hij een gevaar voor zijn concurrent. Ook de Australiër Matthew Goss (Orica-GreenEdge) maakt een goede kans, maar dan zal hij wel de finish in Brescia moeten halen. En laat juist dat geen vanzelfsprekendheid zijn. In 2009 reed hij namelijk zijn laatste Giro uit.

De outsiders

Nacer Bouhanni (FDJ), Roberto Ferrari (Lampre-Merida) en Sacha Modolo (Bardiani Valvole-CSF Inox) zijn de outsiders onder de sprinters. Ze zijn rap, maar leggen het negen van de tien keer af tegen iemand van het kaliber Cavendish. Toch zijn het gevaarlijke kandidaten. Zo geldt Bouhanni als een veelbelovend talent in het sprintersgilde. Ferrari en Modolo hebben een abonnement op goede ereplaatsen en kunnen daarmee een eind komen in het puntenklassement. Bovendien reden ze tot op heden de Giro altijd uit. Iets dat de ‘grote’ sprinters niet altijd kunnen zeggen.

Extraatje

Hoewel de klassementsrenners er nooit mee bezig zijn, krijgen ze het puntenklassement vaak als extraatje in de schoenen geworpen. Zo ging de puntentrui de laatste vier edities naar een favoriet voor het eindklassement. Door de bergetappes en drie tijdritten ligt dit scenario weer op de loer. We komen dan ook snel uit bij de namen van Vincenzo Nibali (Astana), Bradley Wiggins (Sky Procycling), Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) en Michele Scarponi (Lampre-Merida). Kunnen zij de sprinters kloppen?

Sterren

We sluiten de voorbeschouwing af met het eindoordeel. Dit doen we door de kanshebbers op een rijtje te zetten en sterren uit te delen. Onze favorieten voor het puntenklassement in de Giro 2013:

**** Cavendish
*** Degenkolb, Goss
** Bouhanni, Ferrari, Modolo
* Hesjedal, Nibali, Scarponi, Wiggins

Bekijk hier het parcours en de volledige deelnemerslijst.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>