Giro: Dowsett de snelste in Brits onderonsje

Alex DowsettAlex Dowsett (Movistar) heeft zijn status als erkende tijdrijder nog maar eens bevestigd. In de tijdrit over 54,8 kilometer zette de vroeg gestarte Brit (163e in het klassement) een eerste richttijd neer. Niemand zou echter aan zijn 1u 16′ 27” geraken. Zelfs landgenoot Bradley Wiggins (Sky Procycling) niet. Een knap staaltje hardrijden.

Boos
Aan het eind van deze rit tegen de klok kwam de olympisch kampioen slechts tien tellen tekort voor de ritzege. Seconden die hij in minuut achttien van zijn tijdrit had verloren. De oorzaak: een noodzakelijke fietswissel. Een gefrustreerde Wiggins maakte misbaar en gooide zijn fiets in de berm. De waarde van de speciale fiets (7000 euro) was even niet van belang. De wissel kostte hem kostbare seconden, waardoor hij na 26 kilometer een minuut achterstand had op Dowsett. Een ijzersterk tweede gedeelte bleek echter niet voldoende om de scheve situatie recht te zetten. Na zijn off-day van gisteren gaf hij toch tekenen van beterschap.

De Haai van Messina
Vincenzo Nibali (Astana) leek voor de tweede dag op rij een tik aan concurrent Wiggins uit te gaan delen. Aan het eerste tussenpunt had hij een minuut te pakken op de pure specialist. Een sensatie leek in de maak. Na 51,5 kilometer was echter niets meer van die voorsprong over. In stuk twee had hij de nodige tijd laten liggen. Aan de finish gaf hij elf seconden toe op Wiggins. Iets waar hij vooraf voor zou hebben getekend. Bovendien mag hij morgen in de roze leiderstrui starten. Een fraaie bonus.

Nederlands hoop
Sterk waren ook de prestaties van Stef Clement en Robert Gesink. Clement (Team Blanco), viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden, zette de vijfde tijd op de klokken. Minstens even knap was de elfde klassering van ploegmaat en kopman Robert Gesink. De Varssevelder heeft zichtbaar geïnvesteerd in deze discipline en dat betaalde zich nu uit. Door zijn overtuigende tijdrit klimt hij naar plaats drie in het algemeen klassement. Voorlopig ligt hij nog geheel op koers voor een podiumplaats in Brescia.

Uitslag etappe 8:
1. Alex Dowsett (Gbr/Team Movistar) 1u 16′ 27”
2. Bradley Wiggins (Gbr/Sky Procyling) +10”
3. Tanel Kangert (Est/Astana) +14”
4. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) +21”
5. Stef Clement (Ned/Blanco Pro Cycling Team) +32”

Algemeen klassement na etappe 8:
1. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 29u 46′ 57”
2. Cadel Evans (Aus/BMC Racing Team) +29”
3. Robert Gesink (Ned/Blanco Pro Cycling Team) +1’15”

Bekijk hier het volledige dag- en algemeen klassement.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>