Ronde van Lombardije sluitstuk wielerseizoen

Interieur van het kerkje in Ghisallo

Interieur van het kerkje in Ghisallo

Met de Ronde van Lombardije wordt zaterdag het wielerseizoen afgesloten. Deze wedstrijd is een van de zwaarste en boeiendste eendaagse koersen, en zeker de meest aansprekende najaarsklassieker. De wedstrijd keert dit jaar weer terug naar de oorspronkelijke startplaats Milaan. De aankomst is als altijd in Como.

In het verleden werd de Ronde van Lombardije meestal door een Italiaan gewonnen. Tegenover 67 Italiaanse zeges staan slechts 36 ‘buitenlandse’ overwinningen. Philippe Gilbert won de koers vorig jaar na acht opeenvolgende Italiaanse zeges.

De finale van deze klassieker, ook wel bekend als De koers van de vallende bladeren, begint op zo’n 50 kilometer van het einde met de beklimming van de Ghisallo. Op deze heuvel ligt het bekende wielerbedevaartsoord Madonna di Ghisallo. Voorheen volgde daarop de Civiglio, maar dit jaar moet de Colma di Sormano worden beklommen. Deze klim is zeven kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van ongeveer negen procent.

De klimmers in het peloton hebben hier de kans om een aantal favorieten op achterstand te zetten. Vanaf de top is het echter nog veertig kilometer tot de streep. Aanvallers hebben dan ook betere kansen op de San Fermo della Battaglia, een helling van 2,2 kilometer op vijf kilometer van de finish.

De winnaar van vorig jaar, Philippe Gilbert, is weer in vorm en zal zeker een gooi doen naar de overwinning. Andere favorieten zijn Cadel Evans, Vincenzo Nibali, Joaquin Rodriguez, Filippo Pozzato en Samuel Sanchez. Daarnaast lieten de afgelopen weken Jakob Fuglsang, Alexander Kolobnev en Daniel Martin zien over de juiste vorm te beschikken. En als er een grote groep bij elkaar blijft, zullen de ogen gericht zijn op Freire en Hushovd.

Robert Gesink zou dit jaar ook als favoriet van start gaan, maar hij laat de wedstrijd om privéredenen lopen. Bij de Raboploeg hebben Paul Martens en Bauke Mollema nu een beschermde positie.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>