Historische beelden Ronde van Vlaanderen

In dit bericht een aantal van de mooiste beelden uit vorige edities van de Ronde van Vlaanderen. In het eerste filmpje is te zien hoe makkelijk Fabian Cancellara vorig jaar wegreed bij Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen. Ik verwijs naar de site van Sporza voor meer beelden van de Ronde in de voorbije jaren. Hier verder beelden van de Ronde uit een iets verder verleden.

Vooral de beelden van de beklimming van de Koppenberg spreken tot de verbeelding. Het volgende filmpje dateert uit 1981, toen slechts een beperkt aantal renners niet hoefde af te stappen op de Koppenberg. De Ronde van Vlaanderen werd in 1981 gewonnen door Hennie Kuiper. Frits Pirard en Jan Raas zorgden ervoor dat die editie een compleet Nederlands podium kreeg.

Tot de mooiste overwinningen in de Ronde hoort zeker die van Eric Vanderaerden in 1985. In de volgende video is goed te zien hoe de Belg (uitkomend voor het Panasonic-team van Peter Post) op de Koppenberg als enige op de fiets blijft en te midden van de chaos opstoomt naar voren.

Ook in 2006 moesten veel renners van hun fiets toen Tom Boonen een forcing voerde op de Koppenberg:

De meest spraakmakende editie van de Ronde van Vlaanderen is ongetwijfeld die van 1977. Roger de Vlaeminck won, vooral door steun van een zeer sterke Freddy Maertens. Die laatste werd gediskwalificeerd wegens een ongeoorloofde fietswissel op de Koppenberg. Deze affaire zou tot een enorme controverse leiden die tot op de dag van vandaag de gemoederen in Vlaanderen bezighoudt. In de volgende video een uitzending van de Vlaamse TV met beelden van de Ronde van 1977 en een terugblik met De Vlaeminck, Maertens en diens ploegleider Lomme Driessens.

Bijzonder interessant zijn de volgende video’s met een uitzending van Sporza uit 1998. Martin Ros verklaart in dit programma de liefde aan de Ronde van Vlaanderen. De auteur is ongelooflijk enthousiast, vooral wanneer hij in gesprek is met de oude Vlaamse helden Rik van Steenbergen en Briek Schotte.

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Historische beelden Ronde van Vlaanderen

  1. Pingback: Parcours Ronde van Vlaanderen 2011 iets gewijzigd | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>