Voorbeschouwing Criterium du Dauphiné 2012: deelnemers

De Giro d’Italia is achter de rug en dat betekent dat het wielercircus zich langzaam maar zeker gaat opmaken voor de Tour de France. In de voorbereiding op La Grande Boucle worden diverse rittenkoersen verreden, waaronder het Criterium du Dauphiné. Die koers gaat zondag van start in Grenoble. Vandaag: de deelnemers.

Erelijst
Het Criterium du Dauphiné beleeft dit jaar zijn 64ste uitvoering. In het verleden stond deze rittenkoers ook wel bekend als de Dauphiné Liberé. Op de erelijst prijken de namen van diverse groten uit de wielersport, onder wie Eddy Merkx, Bernard Hinault, Miguel Indurain en Lance Armstrong. Eén keer was een Nederlander de beste: in 1980 won Johan van der Velde.

Iets te vroeg
Vroeger maakte de winnaar van het Criterium du Dauphiné een goede kans op een topklassering in de Tour de France. De laatste jaren is dat niet meer het geval. De koers ligt eigenlijk iets te vroeg in het wedstrijdschema en het blijkt voor de winnaar lastig om de topvorm nog ruim anderhalve maand vast te houden voor een podiumplek in Parijs.

Titelverdediger
Bradley Wiggins leek vorig jaar met die ‘traditie’ te breken. De Brit reed een prima eerste Tourweek, maar kwam daarna hard ten val, brak zijn sleutelbeen en moest de strijd staken. Wiggins is ook dit jaar van de partij, om zijn titel te verdedigen.

Veel Tourfavorieten
De kopman van Sky Procycling krijgt flink wat concurrentie te verduren, want er staan zondag in Grenoble veel Tourfavorieten aan het vertrek: Cadel Evans (BMC), Andy Schleck (RadioShack-Nissan-Trek), Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale), Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi), Jürgen van den Broeck (Lotto-Belisol) en Denis Menchov (Katusha).

Beste vorm bewaren
Het is niet waarschijnlijk dat deze toppers voluit gaan koersen. Niet alleen laat de Tour nog even op zich wachten, ook mikken veel favorieten op de Olympische tijdrit en/of de wegwedstrijd. Beide evenementen staan pal na de Tour op het programma. Om die reden geldt het Criterium dit jaar vooral als testwedstrijd.

Tijdrit
Vooral de 53,5 kilometer lange tijdrit van donderdag 7 juni tussen Villie-Morgon en Bourg-en-Bresse wordt in dat opzicht interessant. In de Tour staan immers twee individuele races tegen de klok over ongeveer dezelfde afstand op het programma. Het kan een eerste indicatie geven hoe de favorieten er voor staan en welke verschillen er in de Tour te verwachten zijn.

Rol van betekenis
Ook Tony Martin van Omega Pharma-Quick Step staat zondag aan het vertrek. De Duitser is volledig hersteld van de verwondingen die hij in maart opliep bij een aanrijding tijdens de training. Vorige week in de Ronde van België won hij de tijdrit met grote overmacht. Wellicht kan hij een rol van betekenis spelen in het algemeen klassement.

Nederlanders
In totaal komen elf Nederlanders aan het vertrek in Grenoble. De ogen zijn vooral gericht op Lieuwe Westra. De Fries is inmiddels zeker van een dubbel startbewijs voor de Olympische Spelen. De tijdrit van donderdag is om die reden voor hem een belangrijke graadmeter.

Talent
Vacansoleil-DCM heeft naast Westra ook Rob Ruijgh, Pim Ligthart en Bert-Jan Lindeman naar Grenoble gestuurd. Rabobank heeft vier landgenoten opgesteld: Maarten Tjallingii, Jos van Emden, Bram Tankink en Wilco Kelderman. Benieuwd wat die laatste kan brengen. Het jonge talent reed onlangs een uitstekende Ronde van Californië.

Supertrio
De oranje brigade wil vooral vrijbuiten en jaagt met onder andere kopman Luis Léon Sanchez op een of meerdere etappezeges. Het supertrio van Rabobank (Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk) komt volgende week aan de start in de Ronde van Zwitserland.

Opvallend
De andere Nederlanders zijn Michel Kreder (Garmin-Barracuda), Joost Posthuma (RadioShack) en Pieter Weening (Orica GreenEdge). Ook Weening deed het goed in Californië. Van hem valt ook wel het een en ander te verwachten. Opvallend is dat de derde Nederlandse wielerploeg Argos Shimano geen enkele Nederlander heeft opgesteld.

Deelnemerslijst
Bekijk zelf de voorlopige deelnemerslijst en kies je favorieten.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>