Ploeg Post domineert de Tour van ’80

Tour de France 1980 Peter Post Joop ZoetemelkNaar aanleiding van het overlijden van Peter Post, schenken we deze dagen aandacht aan zijn verdiensten voor de wielersport.

Vandaag wordt de Tour de France van 1980 belicht; De ploeg Post won dat jaar het eindklassement, het jongerenklassement en maar liefst elf etappes.

Op Youtube staan drie filmpjes met mooie beelden van de Nederlandse etappezeges en andere hoogtepunten uit deze Ronde, met commentaar van het duo Smeets en Nelissen. Hier de links naar deel 1, deel 2 en deel 3.

Tourstart in Duitsland
Bij de Tourstart in Frankfurt was Bernard Hinault de grote favoriet voor de eindzege. Hij werd ook de eerste gele truidrager door de proloog te winnen voor Gerrie Knetemann.

Op de tweede Tourdag was er dubbel succes voor de mannen van Post. Nadat Jan Raas de ochtendrit had gewonnen, waren de Raleigh’s ook het sterkst in de ploegentijdrit waardoor Knetemann in het klassement aan de leiding kwam.

Succes was er ook voor Henk Lubberding, die in Luik won na een ontsnapping uit de kopgroep. Daarna gaat het echter de verkeerde kant op voor met name de kopman van Post. In de tijdrit van Spa naar Francorchamps verliest Joop Zoetemelk meer dan een minuut op Hinault en in de kasseienrit naar Lille zelfs meer dan drie minuten. Op dat moment lijkt Tourwinst voor Joop ver weg, en gaan de renners van Post zich richten op het winnen van etappes.

Zeven etappes op rij
En met succes: de ploeg van Peter Post pakt niet minder dan zeven ritten op rij. Op de dag waarop ook de tweede ploegentijdrit werd gewonnen, was de ploeg opvallend actief in de middagetappe. In deze rit dacht Johan van der Velde al te winnen terwijl nog enkele ronden moesten worden afgelegd. Zoetemelk demarreerde nog in de slotkilometers (en werd teruggehaald door Hinault). Uiteindelijk ging de zege naar Raas die in de sprint ploeggenoot Leo van Vliet naar de tweede plaats verwees.

Bert Oosterbosch Tour de France 1980De volgende etappe werd na een splijtende demarrage gewonnen door Bert Oosterbosch (f0t0). En nadat Raas in Bordeaux zijn derde ritzege had behaald, won Priem de sprint in Bordeaux, Zoetemelk de tijdrit naar Laplume en won Knetemann in Pau. Hij deed dat voor Ludo Peeters, die al door Post was gecontracteerd voor het volgende seizoen.

Gele trui Zoetemelk
De door Zoetemelk gewonnen tijdrit blijkt een weergave van de nieuwe verhoudingen in de Ronde. Hinault heeft last van knieklachten en eindigt op de vijfde plaats op 1’39 van Zoetemelk. De Fransman staat na de tijdrit wel eerste in het algemeen klassement, 21 seconden voor Zoetemelk.

Na de etappe naar Pau – aan de voet van de Pyreneeën – blijkt de knieblessure van Hinault zo ernstig dat hij op moet geven. Zoetemelk wordt zo de nieuwe drager van de gele trui, al weigert hij die uit respect voor Hinault de eerste dag aan te trekken.

De gele trui wordt veilig door de Pyreneeën geloodst. In het gebergte krijgt Zoetemelk vooral steun van Johan van der Velde. In de Alpenetappe naar Praloup is het diezelfde Van der Velde die het geel in gevaar brengt; door een onhandige manoeuvre brengt hij Zoetemelk ten val. Die herstelt zich echter grandioos en ondanks een bloedende elleboog sluit hij in een mum van tijd weer aan bij zijn concurrenten.

Zoetemelk wint vervolgens ook de laatste tijdrit in Saint-Etienne. Dit is de elfde etappezege in deze Ronde voor het Raleigh-team van Peter Post. De ploeg is de laatste Tourweek vooral druk met het verdedigen van de leiderstrui, anders waren er wellicht nog meer ritten gewonnen.

Onvergetelijke beelden
Het beeld op de slotdag in Parijs is onvergetelijk: Knetemann en Zoetemelk die samen juichend over de streep komen. Zoetemelk wint de Tour de France van 1980 met bijna zeven minuten voorsprong op de nummer twee Hennie Kuiper. Henk Lubberding eindigt als tiende, terwijl Johan van der Velde voor zijn werken wordt beloond met de witte trui.

Door de zege in het eindklassement en de dominantie in de vlakke etappes, is de Tour van ’80 wel het magnum opus van de ploegleider Peter Post. In onderstaand filmpje zien we hoe Post de Tourwinst becommentarieert in een gesprek met Kees Jansma.

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Ploeg Post domineert de Tour van ’80

  1. Pingback: George Hincapie evenaart record Joop Zoetemelk | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>