Wielervernieuwer Peter Post overleden

Na een lang ziekbed is Peter Post vandaag op 77-jarige leeftijd  overleden. Door zijn prestaties als renner, maar vooral als ploegleider geldt de Amstelvener als een icoon in de wielersport.

Als renner was Post zowel op de weg als op de baan succesvol. Zijn mooiste overwinning op de weg is die in Parijs-Roubaix 1964. De gemiddelde snelheid waarmee hij dat deed is in de 46 volgende edities nooit meer geëvenaard.

Meer furore nog maakte Peter Post op de baan. In de gouden tijden van de Zesdaagsen, wist hij maar liefst 65 keer te winnen. Aan zijn actieve loopbaan kwam in 1972 een einde door een val in de Zesdaagse van Rotterdam.

Post behaalde nog veel meer overwinningen als ploegleider. In 1974 werd hij aangesteld door het Britse TI-Raleigh om een wielerploeg op te zetten. Post werkte met de beste generatie Nederlandse wielrenners ooit, en wist met zijn ploegen een geweldige erelijst op te bouwen.

Peter Post droeg als manager ook een grote steen bij aan de modernisering van de wielersport. Bijzonder bij TI-Raleigh was dat alle renners kansen kregen om te winnen. De meeste ploegen in die tijd reden nog met zijn allen voor één kopman. Door de nieuwe strategie  hadden de renners van Post veel meer tactische mogelijkheden in de koers.

In de komende dagen zullen we op wielrennen.blog.nl nog terugkomen op de loopbaan van Peter Post als wielrenner en ploegleider.

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Wielervernieuwer Peter Post overleden

  1. Pingback: Peter Post was als renner al een leider | Wielrennen

  2. Pingback: “liever acht cols dan een ploegentijdrit” | Wielrennen

  3. Pingback: Peter Post, Keizer van de Zesdaagsen | Wielrennen

  4. Pingback: Successen Ploeg Post ongekend | Wielrennen

  5. Pingback: Ploeg Post domineert de Tour van ’80 | Wielrennen

  6. Pingback: Peter Post en de ploeg Panasonic | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>