Peter Post, Keizer van de Zesdaagsen

Naar aanleiding van het overlijden van Peter Post, schenken we deze dagen aandacht aan zijn verdiensten voor de wielersport. Vandaag gaan we in op de bijzondere prestaties van Post als baanrenner.

Hoewel Peter Post op de weg een aantal aansprekende overwinningen behaalde, blonk hij vooral uit in het baanwielrennen. Het wielrennen op de baan stond destijds veel hoger in aanzien dan nu. Veel grote kampioenen lieten zich ook in de zesdaagsen zien.

Nederlands en Europees kampioen
Als jonge prof won in 1957 Post al zijn eerste zesdaagse, die van Chicago. In dat jaar werd hij ook Nederlands Kampioen op de achtervolging. Deze titel was de eerste in een rij van vele nationale baantitels, vooral op de achtervolging. Post verzamelde ook heel wat Europese titels, maar greep steeds langs de regenboogtrui. Wel was hij houder van het werelduurrecord achter derny’s.

In de jaren zestig groeide Post uit tot de patron binnen de wereld van de zesdaagsen. Hij was daarmee de opvolger van Gerrit Schulte, met wie hij in 1959 nog twee zesdaagsen won. Post reed zesdaagsen met grote coureurs als Rik van Steenbergen, Rik van Looy en Jan Janssen. De meeste zeges echter werden behaald met de Zwitser Fritz Pfenninger.

Keizer van de Zesdaagsen
Vanwege zijn recordaantal overwinningen werd Post in 1968 tot Keizer van de Zesdaagsen gekroond. In een onderstaand filmpje zijn daarvan mooie beelden te zien. In de laatste jaren als baanrenner reed Post vaak samen met Patrick Sercu. Deze Belg zou ook zijn opvolger worden als Zesdaagsenkeizer.

Tussen 1957 en 1971 heeft Peter Post 65 zesdaagsen gewonnen. In 1972 kwam door een val in de Rotterdamse zesdaagse een eind aan zijn actieve wielerloopbaan. Morgen meer over de jaren daarna als ploegmanager van TI-Raleigh.

Lees ook: wielervernieuwer Peter Post overleden

Lees ook: Peter Post als renner al een leider met koersinzicht

Lees ook: “liever acht cols dan een ploegentijdrit”

1 Reacties // Reageer

One thought on “Peter Post, Keizer van de Zesdaagsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>