Peter Post als renner al een leider met koersinzicht


In bovenstaand filmpje zijn mooie beelden te zien van Parijs-Roubaix in 1964, de belangrijkste overwinning van Peter Post als renner. Naar aanleiding van het overlijden van Post, schenken we de komende dagen aandacht aan zijn verdiensten voor de wielersport. Vandaag gaan we in op de prestaties van Post als wegrenner.

Peter Post werd profwielrenner in 1956 bij de Nederlandse Remingtonploeg. Later zou hij ook voor andere Nederlandse teams uitkomen, zoals Radium, Locomotief en Willem II-Gazelle. Daarnaast reed Post enkele seizoenen bij Faema en Flandria, grote buitenlandse ploegen uit die tijd.

Op de weg behaalde Peter Post niet meteen aansprekende overwinningen. Wel won hij wat criteriums en enkele ritten in de Ronde van Nederland.

Na een tweede plaats in 1958 wist Post in 1960 de Ronde van Nederland te winnen. Dankzij zijn capaciteiten als tijdrijder en zijn koersinzicht kwam Post goed voor de dag in kleine etappekoersen: hij werd ook als winnaar gehuldigd in de rondes van Duitsland en België.

De grote rondes lagen hem minder. Post voelde zich niet echt thuis in het hooggebergte. De Tour de France van 1965 is de enige grote ronde waar hij aan deelnam. Hij zou de Ronde niet uitrijden – als renner heeft Post Parijs nooit gehaald.

Peter Post kwam wel goed voor de dag in eendaagse koersen. De Waalse Pijl lag hem in het bijzonder: hij stond er drie keer op het podium. In 1963 werd Post (die al heel wat nationale baantitels op de baan op zak had) Nederlands Kampioen op de weg.

wielrenner ploegleider Peter Post overleden

foto: Jacques Burremans

Een jaar later zou Post zijn mooiste zege behalen: hij won de kasseienklassieker Parijs-Roubaix. Hij deed dat met het snelste gemiddelde in een wielerklassieker ooit, daarvoor kreeg hij de gele wimpel uitgereikt. De gemiddelde snelheid waarmee Post Parijs-Roubaix aflegde (45,129 kilometer per uur) is ook in 2011 nog niet verbeterd.

Als renner viel Peter Post al op vanwege zijn inzicht en leiderschapskwaliteiten. Deze capaciteiten zouden hem later als ploegleider nog veel overwinningen opleveren. Na de bijzondere prestatie in Roubaix wist Post op de weg echter geen grote wedstrijden meer te winnen. In de tweede helft van de jaren zestig ging hij zich dan ook weer meer op het baanwielrennen toeleggen.

Over Peter Post als baanwielrenner morgen meer.

Lees ook: Wielervernieuwer Peter Post overleden

Lees ook: “Liever acht cols dan een ploegentijdrit”

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Peter Post als renner al een leider met koersinzicht

  1. Pingback: “liever acht cols dan een ploegentijdrit” | Wielrennen

  2. Pingback: Peter Post, Keizer van de Zesdaagsen | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>