Successen Ploeg Post ongekend

Naar aanleiding van het overlijden van Peter Post, schenken we deze dagen aandacht aan zijn verdiensten voor de wielersport. Vandaag gaan we in op de periode dat Post ploegleider was bij het zeer succesvolle TI-Raleigh team.

Gezien zijn koersinzicht en organisatietalent was het geen verrassing dat Peter Post na zijn actieve loopbaan terugkeerde in het peloton. De Britse rijwielfabrikant Raleigh zag in de Nederlander de ideale man om een nieuw wielerteam op te starten.

Roy Schuiten
In de eerste jaren speelde het team van Post een bescheiden rol in het peloton. Voor de ploeg kwamen aanvankelijk ook een groot aantal Britten uit. In de grote koersen hadden die weinig in te brengen. De bekendste Nederlandse renners wilden eerst eens afwachten of de nieuwe ploeg een succes zou worden, en kozen voor een buitenlandse werkgever. In 1974 en 1975 was het vooral tijdrijder Roy Schuiten die overwinningen boekte.

Ploegentijdrit
Vanaf 1976 kwam er schot in de zaak. Het contingent Britten was geminimaliseerd en met naast wereldkampioen Kuiper onder meer Karstens, Knetemann, Raas en Thurau kon Post sterke renners opstellen. Hennie Kuiper won dat jaar de Ronde van Zwitserland, en ook in de Tour de France was er succes. Kuiper en Karstens wisten ritten te winnen, en ook de ploegentijdrit was een prooi voor de ploeg van Post. De Raleigh’s zouden op dat onderdeel jarenlang onklopbaar blijven.

Etappezeges in Tour de France
Er zouden in de loop der tijd heel wat Tourritten door renners van Post worden gewonnen. Maar liefst 56 etappes werden winnend afgesloten in de acht rondes van 1976 tot en met 1983. In het algemeen klassement was de ploeg minder dominant. Alleen Kuiper stond in 1977 op het podium. De gedroomde Tourzege kwam er dan toch in 1980, nadat Joop Zoetemelk de overstap naar de ploeg Post had gemaakt. Morgen zal ik nog terugkomen op die befaamde Tour van 1980.TI-Raleigh Peter Post

Na de gele trui voor Zoetemelk waren er nog derde plaatsen in het eindklassement van de Tour in 1982 en 1983 voor respectievelijk Johan van der Velde en Peter Winnen.

Totaalwielrennen
Ook in eendaagse wedstrijden kwam de Raleigh-formatie sterk voor de dag. Vooral Jan Raas wist heel wat klassieke overwinningen op zijn naam te schrijven. In 1978 en 1979 werden Knetemann en Raas bovendien wereldkampioen.

In het kielzog van de kopmannen konden ook de andere renners aansprekende wedstrijden winnen. Post had het ‘totaalwielrennen’ geïntroduceerd: in plaats van te rijden voor een vaste kopman, kreeg iedereen kansen om voor de overwinning te gaan. Zo zegevierden Lubberding en Van Vliet in Gent-Wevelgem, terwijl de Belgen Wellens en Wesemael de Ronde van Zwitserland winnend afsloten.

Professionalisering
De jaren dat Peter Post leiding gaf aan de Raleighploeg geldt nog altijd als het beste tijdperk van de Nederlandse wielersport. Hij mocht natuurlijk werken met de beste generatie Nederlandse renners ooit, maar had zelf een grote inbreng door zijn vernieuwende aanpak. Hij formeerde een vast sterk team om hem heen – verzorger Ruud Bakker en mecanicien Jan Legrand bleven hem jaren trouw – en zorgde voor professionaliteit in alle geledingen van de organisatie.

Na 1983 viel het doek voor TI-Raleigh. Peter Post moest op zoek naar een nieuwe sponsor en vond die in het Japanse elektronicabedrijf Panasonic. Later deze week volgt er meer over die periode.

Lees ook: Wielervernieuwer Peter Post overleden

Lees ook: Wie o wie zijn de vedetten

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Successen Ploeg Post ongekend

  1. Pingback: Peter Post en de ploeg Panasonic | Wielrennen

  2. Pingback: Kijktip: rivaliteit tussen Nederlandse ploegen | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>