Peter Post en de ploeg Panasonic

Naar aanleiding van het overlijden van Peter Post, schenken we deze dagen aandacht aan zijn verdiensten voor de wielersport. Vandaag gaat het over de periode dat Post ploegleider was van het Panasonic team. In het filmpje hierboven zie je een van de meest aansprekende overwinningen van de ploeg: die van Eric Vanderaerden in Parijs-Roubaix 1985.

In 1983 kwam er een einde aan de het tijdperk met Raleigh als hoofdsponsor van de wielerploeg. Post vond een nieuwe sponsor in het Japanse elektronicaconcern Panasonic. Raleigh bleef nog wel aan als materiaalsponsor. Het kwam in 1983 ook tot een breuk tussen Peter Post en Jan Raas. Rond Raas werd een nieuwe ploeg geformeerd, waarbij veel renners van Post zich aansloten.

Slechts zeven renners van Raleigh maakten de overstap naar Panasonic. Post moest dus op zoek naar nieuwe renners. Buitenlandse kopmannen werden binnengehaald, zoals de Australiër Phil Anderson en de Belgen Eddy Planckaert en Eric Vanderaerden. Met deze aanwinsten bleek het nieuwe team vooral sterk in de Vlaamse klassiekers. Al in 1984 was er de eerste overwinning in de Ronde van Vlaanderen voor Johan Lammerts. De ploeg van Post won dat jaar ook alle Vlaamse semi-klassiekers in de aanloop naar de Ronde.

In 1985 was er opnieuw winst in de Ronde van Vlaanderen, ditmaal voor Eric Vanderaerden. Panasonic zou tussen 1984 en 1992 bovendien drie maal zegevieren in Parijs-Roubaix (Vanderaerden, Planckaert en Jean-Marie Wampers), twee maal in de Amstel Gold Race (Eric van Lancker en Olaf Ludwig) en Luik-Bastenaken-Luik (Van Lancker).

In de grote ronden wist de ploeg nog steeds regelmatig een etappe te winnen, al ging dat niet meer met grote overmacht zoals in de Raleighjaren. In de Ronde van 1986 veroverde Eric Vanderaerden de Groene Trui.

In het eindklassement van de Grote Ronden speelde de ploeg een wat bescheidener rol. Peter Winnen had zijn beste jaren achter de rug, terwijl Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse hun beste prestaties leverden in het shirt van PDM. Erik Breukink liet van de klassementsrijders nog het meeste zien: hij won het jongerenklassement in de Tour van 1988 en stond twee keer op het podium in de Giro.

Gedurende de Panasonic-periode zou Peter Post steeds meer manager worden en minder ploegleider. Veel taken werden overdragen aan Walter Planckaert en Theo de Rooy. In 1995 trok Post zich geheel terug uit de wielersport.

<iframe title=”YouTube video player” class=”youtube-player” type=”text/html” width=”960″ height=”750″ src=”http://www.youtube.com/embed/zpwNq5TYBug” frameborder=”0″ allowFullScreen></iframe>

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>