Alberto Contador wel aan de doping!

 

Dat bevestigt een Duitse arts die over allerlei documenten lijkt te beschikken die zijn schuld aantonen. De Duitse dopingexpert Werner Franke stelt dat de Tour-zege van Alberto Contador een grote zwendel is. Franke bestempelt de overwinning van de Spanjaard zelfs als grootste zwendel in de sportgeschiedenis.

 

Volgens Franke zou het gaan om verboden middelen. „De bevindingen zijn in mijn aktetas beland, maar de zaak wordt in de hoogste Spaanse kringen goed afgedekt”, aldus Franke.

Volgens Franke blijkt uit die papieren dat Contador INSULINE, het astmamiddel TRIGON en een middel om TESTOSTERON aan te maken toegediend heeft gekregen.

De naam van Contador wordt al tijden genoemd in de zaak rond Fuentes. Zijn naam zou door zijn rol als kroongetuige echter van de lijst zijn geschrapt.

Lees ook onze bevindingen op de zaak Alberto Contador en Fuentes 

Zie ook:
- Update: Alberto Contador mag de Tour niet winnen
- Alberto Contador staat WEL op lijst dokter Fuentes
- NEXT! Iban Mayo betrapt op doping!

55 Reacties // Reageer

55 thoughts on “Alberto Contador wel aan de doping!

  1. Hans

    Nee dit had ik echt niet verwacht, echt niet, echt niet!

      /   Reply  / 
  2. FrankR

    Het verbaast mij niks.

    NRC*Next heeft een m.i. goede objectieve beschouwing van de hand van Maarten Scholten onder de titel:

    “Renners slechts marionetten in machtsstrijd. Tourorganisatie en ‘geloofwaardigen’ wanen zich winnaars in warrige wielerwereld na drie weken Tour”

    M.n. de dubbele moraal en zucht naar macht van de ASO wordt aan de kaak gesteld.

    Ik hoop zelf dat de UCI nu toeslaat en de ASO het onderspit laat delven n.a.v. de affaire Contador, de leiveling van Prudhomme. Ik moet er niet aan denken dat o.l.v. de ASO en diens machtshonger het rondewielrennen wordt ondergebracht bij de ASO.

    Er zou een voorstel moeten komen van de kant van de UCI of een andere club, maar niet de ASO, voor een “Tour d’Europe”

      /   Reply  / 
  3. janneke160

    Niet echt een verrassing ik hoop dat ze ook deze winnaar alsnog moeten afschrijven. Lijkt me geweldig 2 jaar geen winnaar. Misschien is nr 12 in de tour doping vrij en kunnen we die uitroepen tot winnaar.

      /   Reply  / 
  4. J.Lenoir

    de poll is wel leuk .. maar als je die voor alle renners uit de top 5 maakt zal er waarschijnlijk maar 1 onder de 50% uitkomen welteverstaan EVANS. zoals BOONEN het al zei: in de top 5 steek ik alleen voor EVANS mijn hand in het vuur.

      /   Reply  / 
  5. Gerrit

    Ter overdenking:
    Hoe zit het met die Fransen……?
    waarom eindigen die allemaal achteraan…..knipen die soms bewust in de remmen…uit angst voor een controle!
    We frappant dat (schone??) Spanjarden allemaal wel durven te rijden en dus prominent in het klassement staan! Of zou Dr. Fuentes soms een niet te traceren middel hebben ‘gevoerd’! heel verdacht……of zie ik spoken?

      /   Reply  / 
  6. max29

    lefevre dopegebruik eigen ploeg
    Citaat Lefevre:
    ´Artsen hebben mij altijd gezegd dat epo geen gevaarlijk product is bij verantwoord gebruik. Als je gedurende een etappewedstrijd het hematocrietniveau met epo op je lichaamseigen waarde houdt, is het zelfs gezond. Wij waren destijds naïef en hebben geprobeerd om renners te beschermen tegen excessen, terwijl we epo misschien beter van de dopinglijst hadden moeten houden´. P.Lefevre in de Telegraaf.
    Duidelijk heeft de eigen renners dope gegeven om ze zogenaamd te beschermen tegen ……Noemt zichzelf dan achteraf naief. Wat Fuentes ook zei. Dopinggebruik is om de renner te beschermen. Juist ja quickstep. Hoe energetic was het. Nu epo straks de synth. testos.van boonen en ander generaals binnen de ploeg. Let wel ook het tijdstip om dit dopegebruik toe te geven is zeer goed gekozen. Na verhalen van zabel, riis en andere valt t niet meer op.

      /   Reply  / 
  7. Crisp

    Franke moet eens een keer met bewijzen komen. Ik hoor hem zo vaak iets roepen maar vaak zonder harde bewijzen op tafel te leggen. Maak die aktetas dan eens open en laat ons meekijken!

      /   Reply  / 
  8. FrankR

    De hersenbloeding van Contador destijds, schreef ik op dit blog al eerder, vind ik zeer verdacht. Thrombose (een hersenbloeding ten gevolge hebbend) kan een bijwerking zijn van bloeddoping.

    Nu lees ik in een UCI toelichting (door een paar hooggeleerde Zwitserse heren) van de UCI verboden middelen lijst, dat ook amphetaminen als bijwerking een “cerebral hemorrhage” kunnen hebben. Ik meld het maar even.

      /   Reply  / 
  9. Karl

    Mijn zoon zit in groep 5 van de basisschool en kreeg als vraag; ‘noem een gebergte in Mexico’!
    Hij gaf als antwoord ‘De Dolomieten’ en de juffrouw keurde het goed!
    Wie is nu onterecht uit de Tour gezet?

      /   Reply  / 
  10. FrankR

    Het zgn. “side effects” (bijwerkingen) document van de UCI, de toelichting op de lijst verboden middelen, is werkelijk een griezelverhaal.

    Als een atleet dit leest en begrijpt wat er staat is het met de doping gedaan.

      /   Reply  / 
  11. karel

    @ FrankR: heb je wel eens de bijsluiter van paracetamol of iets vergelijkbaars gelezen??

    De risico’s schrikken echt niet af.. het is hetzelfde als met de waarschuwingen op de pakjes sigaretten. Die werken ook niet.

    Topsporters zijn competitief en doen er alles aan om zichzelf te verbeteren. Dopinggebruik is een glijdende schaal en begint bijhet nemen van onschuldige dingen als vitaminepreparaten.

      /   Reply  / 
  12. FrankR

    @Karel Nee, nee dit is echt anders. Bovendien we praten hier niet over huismiddeltjes he? Ik lees ook bijsluiters, maar wat hier staat:

    http://www.uci.ch/english/health_sante/docs/side_effects.pdf

    Het zijn natuurlijk de dokters die alles in goede banen leiden en daarom gaat het vaak goed.

    Dat topsporters de grenzen opzoeken begrijp ik ook.

      /   Reply  / 
  13. karel

    @ FrankR: het is inderdaad een behoorlijke lijst, maar ik schaar heel veel onder de categorie: mogelijk, maar niet waarschijnlijk dat het optreedt.
    Het is ook een afweging die je maakt; risico’s op lange termijn tegen winst op korte termijn. Niet dat ik het allemaal goedkeur, maar begrijpen doe ik het wel.
    En topsport is vooral het verleggen van je grenzen.

      /   Reply  / 
  14. FrankR

    @Karel Ik ben het met je eens hoor. Mijn oorspronkelijke bericht was ook een beetje ironisch bedoeld. Maar de risico´s zijn niet te onderschatten, zeker niet als er veel geld mee gemoeid is en de eed van Hippocrates niet zo nauw wordt genomen. Ik vermoed dus dat Contador´s herseninfarct “un accident de parcour” was van Fuentes.

    Ik ga geen gebruik van doping bepleiten, maar dat grenzen worden verlegd is duidelijk en m.n. de UCI en niet de ASO dienen daar adequaat, maar wel realistisch mee om te gaan.

    Dat laatste was onder Verbrugghen het geval heb ik begrepen, maar dat wordt hem door de puriteinen, “heilige boontjes” niet in dank afgenomen.

      /   Reply  / 
  15. Bryan

    Dit snap ik dan niet :/
    De oude gele trui drager heeft, als het goed is, geen doping en is weggestuurd. De huidige gele trui drager heeft dus wel doping en mocht gezellig doorrijden :/
    Beetje krom..

      /   Reply  / 
  16. max29

    contador is maar een verlinker en schakeltje. Eigenlijk een smerig ventje die in de samenleving er overal als verklikker en bedrieger snel uit zou liggen. Geen enkel bedrijf behoudt zo iemand.

    Blijkt dat A.C. geen werk kon vinden in Spanje bij enig spaanse ploeg. NIEMAND wilde t verlinkertje opnemen in de ploeg. Ook franse en italiaanse ploegen hadden geen belangstelling. Iedereen inside de wielerwereld weet hoe in Spanje de jongeren met de nodige middelen worden ´opgewerkt´ en ´kroontje´ spelen kan een ieder.
    Voor Bruyneel was zijn verleden echter geen probleem.

    Hij lacht ook niet want hij weet dat Fuentes heeft gewonnen. Voor museeuw, Jaksche of zabel, Virenque kan je meer respect hebben. Die hebben in ieder geval hun maten niet gen**id op deze wijze . In spanje kunnen de renners hem wel schieten .
    Hopelijk haast ermee.

      /   Reply  / 
  17. FrankR

    UCI strenger dan WADA?

    Deze blog gaat over wielrennen, weet ik, maar voor de Rasmussen case is het toch nodig wat officile teksten door te spitten.

    =>De UCI ADR regel:
    86. Should, in a rolling period of 18 (eighteen) months, a Rider receive 3 (three) recorded warnings for failure to provide accurate whereabouts information or a combination of failure to provide accurate
    whereabouts information and missed tests equals 3 (three), an anti-doping violation has occurred.
    The Anti-Doping Commission will notify the Rider’s National Federation and request it to initiate disciplinary
    proceedings for an anti-doping violation under article 15.4.

    =>De WADA Whereabouts guidelines:
    6.4 Should an Athlete and/or National Federation receive three (3) recorded warnings for failure to provide accurate whereabouts information in a rolling period of 18 months3 or a combination of failure to provide whereabouts information and missed tests as outlined in Article 7.11 equalling three (3) the Athlete may be subject to an Anti-Doping Rule Violation as defined by Article 2.4 of the World Anti-Doping Code and as determined by a process in compliance with Article 8 of the World Anti-Doping Code.4

    Het verschil:
    Bij de UCI staat dat als je 3 “recorded warnings” hebt “an anti-doping violation has occurred”. Bij de WADA staat dat by 3 “recorded warnings” de atleet “may be subject to an Anti-Doping Rule Violation”

    Het gaat om het gebruik van het Engels:
    “has occurred” “may be subject to”.

    Het is maar een detail, maar in het licht van de voorkeur van ASO voor WADA wellicht wel aardig.

      /   Reply  / 
  18. Jan Hanssen

    FrankR
    kun je even wat duidelijker zijn in het nederlands
    mijn engels is niet zo van het goede
    alleen duits zeer goed italiaans redelijk
    dank je

      /   Reply  / 
  19. FrankR

    Vervolg UCI WADA.

    => UCI ADR:
    “Failure to provide accurate whereabouts information”

    => WADA Guidelines:
    “insufficient whereabouts information”

    Ook hier is de UCI strenger.

    De vraag is nu, ben je een “leugenaar” als je inaccurate of onvoldoende informatie hebt gegeven? Kun je dat vervolgens nog herstellen, ook al is het een maand geleden en heeft het feit al plaatsgevonden?

    Het zal nog wel even duren vrees ik voordat de UCI juristen klaar zijn met hun aangekondigde onderzoek naar Rasmussen.

    De uitslag zal voor nieuwe jurisprudentie zorgen en dus aanpassing van de regels is mijn vermoeden.

      /   Reply  / 
  20. FrankR

    @Jan Hanssen “Has occurred” (=heeft plaatsgevonden) is stelliger dan “may be subject to” (=kan onderworpen zijn aan) laat nog een uitweg open vanwege het woordje “kan” (=het hoeft niet perse).

    Ik hoop dat dit wat duidelijker is?

    Kun je dit even doorgeven aan de advocaat van Rasmussen? ;-)

      /   Reply  / 
  21. Jan Hanssen

    dank je wel FrankR
    zal het doorgeven aan de fanclub van Rasmussen

      /   Reply  / 
  22. Belgian Blue

    De hypocrysie van dit alles loopt me de spuigaten uit. Het is een kwestie van gepakt worden of niet gepakt worden, want gebruiken doen ze allemaal. En het zijn de dopingjagers die de sport onveilig maken, want daardoor gaan ze steeds naar gevaarlijker dingen grijpen om niet gepakt te worden, of het nu gaat om nieuwe versies van oude producten met meer nevenwerkingen, of dat het gaat om gevaarlijke diuretic als maskeringsmiddel.

    Wel wil ik nog even wijzen volgens de berichten die ik opvang over de proucten in kwestie is dat Discovery inderdaad een veel efficientere en professionelere aanpak gebruikt dan de rest, die nog steeds voor primitieve producten gepakt worden, zoals epo en testosterone. Zo te horen gebruiken ze een combinatie die in de bodybuilding wereld ook heel erg populair is, al een jaar of tien, nagenoeg niet te vinden indien correct gebruik (zelfs al weten ze dat je het pakt) en heel efficient. Alleen wat duur en niet zo veilig. Een combinatie van bronchiolytica met de power-punch van IGF-I en insuline. Zolang de insuline goed getimed wordt is het niet op te sporen, en hoewel beide producten alleen weinig effect hebben, zijn ze samen ongelooflijk effectief.

    die Bruyneel weet wat hij doet hoor. Chapeau.

      /   Reply  / 
  23. FrankR

    @Belgian Blue. Ben je inderdaad goed geinformeerd? Interessante informatie. De cocktail die je beschrijft komt overeen met wat prof. Werner Franke beweert dat er gevonden (de processen verbaal van de Fuentes affaaire) is bij Contador.

    Bruyneel is inderdaad een slimme. Ik zei al op dit blog dat De Rooij bij Bruyneel op pokerles zou moeten.

      /   Reply  / 
  24. Belgian Blue

    Ik ben biotechnoloog van opleiding, en heb jaren athleten getraind (niet noodzakelijk wielrenners hoor), dus ik ben inderdaad redelijk goed geinformeerd op dat vlak.

    Daarom dat mijn mening er wat anders uitziet dan de meesten misschien ? Ik heb het meer voor de athleten dan de dopingjagers en hypocrieten. Die jongens beseffen dat ze goed zijn in iets en geld kunnen verdienen met iets wat ze graag doen, en dan komt de vraag of ze willen pakken om mee te kunnen met de rest, of hun talent en hun dromen opgeven. Als ze er dan inzitten dwingen dopingcontroles hun tot steeds gevaarlijker middelen. Doping gaan ze niet uitroeien, het enige wat ze doen is die jongens gevaarlijker dingen opdwingen. Overal waar de pharmaceutica zich mee moeit, daar is veel geld mee gemoeid.

    Waar ze wel nood aan hebben is medische begeleiding van mensen die in die richtingen geschoold zijn, niet tweederangs artsen die niets anders kunnen en er maar op los spuiten en dan zeggen dat ze van niets weten. Daarom heb ik me teruggetrokken uit het sportwereldje, het zijn de zogezegd rechtvaardige dopingjagers die de toekomst van veel jonge mensen op het spel zetten.

      /   Reply  / 
  25. Ramses

    @Belgian Blue

    Wat een interressante informatie zeg!!.
    Echter heb ik nog steeds mijn bedenkingen. Ik vind het zo radicaal dat IEDEREEN volgens jou gebruikt.
    Hoe wordt het “goedje”dan toegediend?. Wanneer gebeurd dit?. Hoelang is het werkzaam?.
    En dan erbij..(petje af voor je opleiding) maar jij bent toch niet de enige die hier verstand van heeft?. Juist in die wereld zijn er veel mensen die daar van af weten, en dus ook weten hoe het is op te sporen.

    Ik ga al een paar jaar naar de Tour toe en probeer daar de Raboploeg te volgen in zijn doen en laten. Hebben aardig contact gehad me hun “soigneur” dus de vragen die ik hierboven stel zijn echt gemeend. Tijdens het uitreiken van hun revitailering kregen ze gewone repen(koolhydraat rijke, merk bewust bijv. dextro, snicker enz. dus NIET mee gesjoemeld) en water. Natuurlijk hebben ze de avond en de ochtend nog over.
    Ben benieuwd naar je reactie Mrs Blue..

      /   Reply  / 
  26. Ramses

    Belgian Blue..
    maakte een tikfoutje.

    reset…Ben benieuwd naar je reactie BELGIAN BLUE….

      /   Reply  / 
  27. margie

    Ik geloof dat de wereld van doping en sport een heel erg gesloten wereld is. Iedereen in de sport weet ervan maar niemand praat erover. Zolang je je maar niet verdacht maakt is het goed en ik zie van alles maar ik doe net of mijn neus bloedt. Hypocritie ten top.

      /   Reply  / 
  28. Belgian Blue

    het goedje wordt ingespoten. zowel IGF-I als insuline zijn eiwit-hormonen, die ofwel ter plaatse gemixt moeten worden, ofwel korte tijd onder koeling kunnen gehouden worden. Het wordt toegediend zoals de meeste van die middelen, zoals ook EPO, het wordt gewoonweg ingespoten, vaak 1 maal per dag in de meeste scenario’s.

    Uiteraard ben ik niet de enige die daar weet van heeft, zoals ik al eerder vermelde is het een eerder populaire combinatie in de wereld van bodybuilders, al een jaar of 10 nu. Naar het schijnt (ik ben wetenschapper, geen geschiedkundige) is de combinatie experimenteel eerst geprobeerd bij AIDS patienten. Die dopingjagers weten er zeker ook van (misschien niet van de combinatie, maar ze zijn zeker bewust dat beide producten door athleten worden misbruikt) en werken al jaren aan testen om het spul te detecteren. Maar in het geval van IGF-I (insuline wordt voornamelijk gebruikt om de werking van IGF-I te beinvloeden, zonder teveel rechstreekse gevolgen) gaat het om een preparaat dat snel gematoboliseerd wordt, vooral plaatselijk in het lichaam opgenomen wordt door drager-eiwitten, en daarna al snel afbreekt in korte peptiden die niet van natuurlijke peptiden te onderscheiden zijn. Dus ze zijn nog niet onmiddelijk bij een betrouwbare methode om dit spul op te sporen.

    Om het iets meer toegankelijker te maken voor jullie, denk aan groeihormoon. Dat kennen jullie wel. IGF-I is trouwens een product dat natuurlijk aangemaakt wordt onder invloed van onder meer GH. Groeihormoon wordt al meer dan 30 jaar misbruikt en nog steeds is er geen betrouwbare test om het op te sporen. Zowel IGF-I als GH hebben niet zo’n extreme werking op prestatie, maar het heeft wel een enorm potentieel dat door insuline beinvloed wordt in wat ik niet ander kan omschrijven dan een mirakelproduct. Maar naast het feit dat GH en IGF-I een voorname rol spelen in een aantal kankers die snel groeien (denk darmkanker) is ook insulinegebruik levensgevaarlijk.

    Als ik praat, dan praat ik over wat ik weet. Ik geloof niet in die theorien als zouden soigneurs altijd de schuldigen zijn, of dat ze sjoemelen met eten en drinken. Met zoveel camera’s ? Dat gelooft toch niemand. Nee, het hele gedoe is veel simpeler en veel meer ingeburgerd, zeker in het wielrennen, maar niet minder in andere duursporten hoor. Je moet er niet mee inzitten, ik kan je niet garanderen dat je soigneur vriend zuiver op de graat is, maar je moet zeker niet geloven dat het altijd de soigneur is die het toedient. Dat zijn zo van die uitvluchten. Het initiatief komt meestal van de renner zelf, de mensen er rond, die zijn enkel schuldig aan het aanmoedigen van gebruik, en hun ogen dicht te doen.

    Maar dat is normale gang van zaken. Ik snap niet waarom men er zo’n ophef rond maakt. Doping wordt al op massieve schaal gebruikt in sport sinds de jaren 70. We keken toen graag naar sport, dat doen we nu nog. Misschien wel nog meer door het toenemen van de aantallen gebroken records. Men zou beter wat meer inzitten met de malaise die heel dit dopingbeleid voor athleten teweeg brengt. Hun reputatie, hun gezondheid.

      /   Reply  / 
  29. Jan Hanssen

    ik denk dat het voor ploegleiders enz ook moeilijk hebben om het te weten of hun renner het doet of niet
    de meeste renners doen het op eigenhoutje met alle gvolgen van dien
    daarom vind ik dat er een regel moet zijn dat alleen maar de renner word gestraf die aan doping doet en niet de ploeg
    en ook niet mensen uit een ronde halen omdat hij niet berijkbaar is en daarvoor gewaarschuwd is
    omdan te zeggen je zult wel doping hebben gebruik is onzin
    dat is het zelfde als de politie je aan zou houden en tegen je zeg je zult wel drugs hebben gebruik zonder dat ze er een bewijs voor hebben
    eerst moet je kunnen bewijzen dat er doping gebruik is
    wil je zo,n regel niet dan moet je stoppen met alle sporten
    want dan is iedereen verdacht dat hij doping gebruik
    en kun je iedere sportman die het beter doet als een ander beschuldige van doping zonder dat je als sporter kunt verdedigen
    want je kunt als sporter het ook niet bewijzen dat je het niet doet
    want het sprookje gaat nu eenmaal dat doping te verbergen is
    en daarin geloof ik niet in
    zeker niet gezien het kunnen van opsporing door doktoren en in het lab

      /   Reply  / 
  30. Ramses

    @belgian blue

    Ik ben echt met stomheid geslagen. Ga toch al een tijdje mee in dit leven.
    Kan het maar moeilijk bevatten. Ik zie het verhaal van jou niet als een bevestiging, want die krijg je simpelweg niet. In ieder geval niet voor 100%.
    Misschien impliceerde ik dat de soigneur iets zou moeten toedienen maar dat bedoelde ik absoluut niet. Ik wilde juist alleen weten wanneer het toegepast zou moeten worden maar dat heb je keurig beantwoord.

    @Jan Hanssen
    Wat jij nu wilt is met het verhaal van Belgian Blue lastig. Je kunt dus NIET bewijzen (mits EPO of testosteron) of er gebruikt is. Is dat wel zo vind ik toch ook dat een ploeg gestraft moet worden. Wie zegt dat de ploeg daar niet aan mee werkte?. Krijg je dat verhaal weer. Zij zijn tenslotte verantwoordelijk voor hun team(leden).
    Tsjonge jonge….wat een verhaal zeg…

      /   Reply  / 
  31. FrankR

    Nogmaals het verhaal van Belgian Blue is onthullend mede omdat hij een wetenschapper is. Zoals ik al eerder zei in dit blog, is bij Contador een combinatie gevonden volgens Franke dan, van insuline Trigon en een testosteron preparaat/residu. Vraag aan Belgian Blue, strookt dit met de cocktail die je beschrijft?

    Verder vraag ik me af of dit niet detectbaar is. M.i. is het grootste probleem, en dat schreef ik ook al in dit blog, het maskeren van middelen die tijdens de koers genomen worden. (Ik weet dat insuline een lichaamseigen stof is evenals testosteron).

    Mijn volgende vraag aan Belgian Blue is in hoeverre het zinvoll is om 3 weken niet bereikbaar te zijn voor de UCI controle en dan ik weet niet wat jezelf toe te dienen. Volgens mij is dat een fabel nl. en de verkeerde conclusie t.a.v. Rasmussen´s onvindbaarheid. De aanname, bij de leek?, is dat onvindbaarheid tijdens de out-of-competition synoniem zou zijn met nemen van doping. Ik denk, en ik ben niet helmaal van achteren, dat dit onzin is.

    Wat vind jij Belgian Blue?

      /   Reply  / 
  32. Jan Hanssen

    ramses de ploeg straffen voor iets wat 1 man gedaan heeft is onzin
    het is het zelfde als jij naar de gevangenis moet en je vrouw moet dan ook maar mee.
    en weet je wat je ook nog krijg door deze regel dat renners zich niet meer als kompels gaan gedragen maar op iedereen gaan speculeren of hij doping gebruik
    het is en blijf een vertrouwings kwestie zowel voor de renners als voor de ploegleiding
    ik bedoelde ook niet dat de doktoren het niet konden bewijzen maar dat de renner niet kan bewijzen dat hij niks gebruik als het het gerucht gaat dat een renner wel eens doping heeft gebruik
    want geruchten zijn even moeilijk te bestrijden als geruchten en verhalen van sensatie journalisten

      /   Reply  / 
  33. Belgian Blue

    @Ramses : Het zou ook dom zijn om te zeggen dat omdat ik het gezegd heb dat alle renners gebruiken. Ik kan met heel wat ervaring zeggen dat het bij uitzondering is dat een renner op top-niveau niet gebruikt, maar ik ook niet staan beweren dat er nu zo en dan niet een uitzondering zit die het niet doet. Wat ik vooral wil zeggen is dat je dit niet mag zien als negatief. Wat ze gebruiken, en hoe ze het gebruiken, dat is degoutant. Maar dat is de schuld van de dopingjagers, niet de renners. De sport op zichzelf is niet unfair of minder interessant, net OMDAT iedereen gebruikt. Op een gelijk veld wint nog steeds de beste renner, nee ?

    In je reply zeg je ook “niet bewijzen (mits EPO of test)”. Maar dat is ook niet helemaal waar. Testosterone en EPO kunnen opgespoord worden, maar ook dat gebeurt niet altijd, anders zouden ze het ook niet gebruiken. Ook is er bij testosterone een enorme grijze zone aan excuses om straf bij een positieve test te ontlopen. Exogene testosterone wordt bij testen enkel onderscheiden door het gehalte aan epitestosterone (dat bij endogene aanmaak nagenoeg gelijk is aan test, bij exogene toediening neemt epitest niet toe). Dus het is ook niet zo dat de gebruikers van primitievere producten altijd tegen de lamp lopen.

    @Frank : Het was die beschrijving die me er aan deed denken dat dat de waarschijnlijke cocktail is, mede omdat er anders voor een renner weinig reden zou zijn om insuline te gebruiken (vergeet niet, insuline zet vet af, en slaat suiker op, net het omgekeerde wat de typische doping producten doen zoals clenbuterol, albuterol, etc). IGF-1 of Groeihormoon zijn voor zover ik weet de enige reden waarom een renner naar insuline zou willen grijpen.

    Groeihormoon en in mindere mate IGF’s zijn moeilijk tot niet te detecteren. het zijn heel gevoelige producten, die snel metaboliseren in niet karakteristieke peptiden. Men is zich al bewust van het misbruik van deze producten van de vroege jaren 90 en ondanks herhaaldelijke aankondigingen dat er een test voor zou komen, is ze er nog altijd niet. Als biotechnoloog kan ik bevestigen dat dit geen makkelijke taak is. Ik ben nu wel geen top-wetenschapper van het WADA, maar ik heb zelf heel wat uren gelogd op de GC MS en de LC-MS/MS en ik zou geen protocol weten die een peptide, of een aantal ervan kan scheiden die zouden specifiek wijzen op gebruik van deze producten.

    Insuline is al iets makkelijker te detecteren, maar zoals elke insuline gebruiker je kan vertellen, waren de eerste (nog steeds beschikbare) preparaten heel snel werkend, en ook snel gemetaboliseerd. Het is voor de renner alleen een kwestie van timing, om de insuline te gebruiken buiten een tijdsframe waarin hij getest zal worden. Daarenboven, omdat insuline alleen geen nut heeft voor een renner wordt er vaak ook niet op getest (het is een mythe dat een dopingtest, test op alles, voor verschillende middelen zijn vaak verschillende solventen of detectors nodig om het product te identificeren, wat de kost per test opdrijft, waardoor er vaak slechts op de meest gebruikte testen en een paar andere wordt getest). Dus je mag wel stellen dat zo’n kuur voor 99.9% ondetecteerbaar is met de huidige middelen om doping op te sporen.

    In het geval Rasmussen kan dat best zijn dat het met doping te maken heeft, heel goed mogelijk. Producten als EPO of NESP worden het best gebruikt in perioden van 3-4 weken, waarbij het beste resultaat bereikt wordt enkele weken na de kuur, en je dus buiten een detectiedrempel valt. Om daarom aan te nemen dat het effectief zo is, is echter wel wat straf vind ik. Nu, ik begrijp de UCI wel. Als je als renner weet dat je contractueel verplicht bent om je beschikbaar te houden, dan is dat, doping of niet, een bestrafbaar feit, en dat weet Rasmussen heus ook wel.

    Om nog even op insuline/IGF terug te komen, die producten hebben, net als de meer primitieve (doch effectievere en veiligere) androgene anabole steroiden, een meer permanente uitwerking die ook zen vruchten afwerpt maanden, tot zelfs jaren na gebruik. Dus zelfs als ze ze gaan kunnen detecteren, hebben renners die het jaren gebruikt hebben een streepje voor.

    Insuline/IGF is bijzonder gevaarlijk overigens, dat wil ik er nog even bijzeggen. In tegenstelling tot steroiden, waarvan de ergste effect op lange termijn haaruitval, acne en toegenomen haargroei zijn (er is GEEN, wat iemand ook beweert, bewezen link tussen steroiden en hartklachten, die allegatie wordt enkel gemaakt in studies van gewezen dopingjagers), kan bij IGF gebruik een vergroting van de interne organen plaatsvinden en een verhoogde kans op aggressieve kankers van de ingewanden. Insuline kan leiden tot coma en de dood indien verkeerd gebruikt. En de risico’s van EPO kennen jullie. Dus niemand hoeft mij wijs te maken dat dopingcontrole’s de sport verbeterd hebben.

      /   Reply  / 
  34. FrankR

    @Belgian Blue. Bedankt voor de uitleg. Ikzelf blijf v.w.b. het gebruik van EPO weken voor de koers zeer sceptisch aangezien men vlak voor aanvang voor de koers streeft naar een normaal hematocrietgetal, een weinig voordeel tengevolge hebbend.

    Over bijwerkingen van middelen wees ik al op:

    http://www.uci.ch/english/health_sante/docs/side_effects.pdf

      /   Reply  / 
  35. Belgian Blue

    Ik ga niet beweren een expert te zijn in EPO, in tegenstelling tot de andere producten die ik vermeld heb, waar ik me uitgebreid in verdiept heb, beperkt men kennis van EPO zich tot de basis. Maar met die beperkte kennis zou ik toch gokken dat de residuele effecten van rhuEPO verder strekken dan enkel het verhogen van hematocriet. Zo zal exogeen erythropoetine de apoptose van cellen remmen, dus een beetje hetzelfde gevolg hebbend op RBC als steroiden op spiercellen. Zo kan het best zijn dat de rode bloecellen trager afsterven.

    Dat is een van de redenen waarom dopinjagen zo moeilijk is, de athleten weten vaak uit ondervinding wat de wetenschap slechts jaar nadien kan bewijzen en documenteren. De praktijk van het EPO gebruik weken voor de wedstrijd is wijdverspreid, en ik zou er dan ook goed geld op verwedden dat er toch wel een voldoende gunstig effect moet zijn . Al kan ik je hier geen wetenschappelijke staving geven.

      /   Reply  / 
  36. renzo

    belgian blue, zou u contact met op willen nemen? ben journalist en wil wat vragen..
    Groet, renzo verwer
    renzo (at) 12move.nl

    Dank

      /   Reply  / 
  37. FrankR

    @Belgian Blue. Over de residuele effecten van EPO. Ik denk dat die mythisch zijn, in die zin dat de effecten in de ogen van leken (bijv. wielrenbestuurders) veel groter zijn dan in werkelijkheid. Ik pleit voor workshops met materiedeskundigen en bureaucraten om tot een “common understanding” te komen. Het zijn nu nog twee werelden die elkaar nauwelijks begrijpen.

    Prima v.w.b. de apoptose (afsterven van bloedcellen), maar hoe groot is dat effect op de prestatie als de hematocriet waarde varieert tussen 40-50. Teneinde de hematocriet aan de aanvaarde bovengrens te houden tijdens de koers zou men wellicht iets kunnen doen. Maar een volpompen met EPO tussen 6 – 26 juni 2007 avant de koers nogmaals lijkt mij zinloos, tenzij men wellicht streeft naar een marginaal voordeel.

    Het probleem is de cocktails tijdens de koers. Het afregelen van de insuline lijkt me nog een hele klus/wetenschap, dus de clou ligt inderdaad bij de doctoren.

    P.S.
    Zag dat de halfwaardetijde van IGF-1 10-20 minuten. Lijkt me te kort. Maar van Long R3 IGF-1 20-30 uur of zoiets. (Ik ben hier geen expert in; houd me ten goede).

      /   Reply  / 
  38. Belgian Blue

    Het is al laat, ik houd je de gedetailleerde uitleg nog te goed, maar laat me toch alvast even vermelden dat de halfwaardetijden altijd gemeten worden in het bloed, terwijl IGF’s nauwelijks systemisch werkzaamzijn. Er is nog voldoende intact IGF gebonden aan eiwitten en receptoren, lokaal, tot enkele uren na inname. LR3-IGF-1 werd lang gehypet als een betere variant, omdat ze minder binding heeft met eiwitten die het product afbreken en afvoeren, maar het heeft ook minder binding met de IGF-1R en de eiwitten die het product lokaal afleveren. Gewone IGF-1 manipuleren met behulp van insuline is daarom enorm veel effectiever dan gewoon het gebruik van de LR3 variant.

    Over je EPO kwestie kan het ook het doel zijn de HCT op de limiet te krijgen, en toch geen detecteerbare exogene rhuEPO in het bloed te hebben, dat is een alternatieve mogelijkheid. Dat van die apoptose was slechts een voorbeeld trouwens, ik wou maar zeggen dat een hormoon zelden slechts 1 enkele functie heeft.

      /   Reply  / 
  39. FrankR

    Ik lees in een artikel in een medisch tijdschrift over de nieuwere dopingmethoden w.o. het gebruik van r-HuEPO: “As the haematocrit may be measured to detect misuse [van r-HuEPO], plasma expanders are sometimes used to avoid detection.” Blijkbaar kan door plasma toevoegen (?) de juiste concentratie weer worden bereikt. Een maskeringseffect dus. Blijkbaar ook is de absolute hoeveelheid bloedcellen in het blood bepalend en niet de concentratie.

    Verder: “Dose: Often three injections per week for six weeks” en “Detection: Difficult because of its short half-life of 5-6 hours and the long duration of action on erythropoiesis.”

      /   Reply  / 
  40. Jan Hanssen

    ja dat kan dan wel kloppen
    maar de onderzoekers zoeken dan weer om het op te zoeken
    zo is het ook met epo gegaan
    dus dat verdoezelen duurt echt niet lang en dan is er weer een methode gevonden om het te vinden
    ik denk dat het altijd een kat en muisspel blijf
    daarom zal doping altijd met sport verbonden blijven
    en wij suporters helpen daaraan mee om altijd meer te eisen van de sporter

      /   Reply  / 
  41. Belgian Blue

    De pharmaceutica is de meest progressieve en snelst vorderende tak van de wetenschap. De sport is een erg dankbare testing ground voor een groot aantal middelen omdat veel dingen een effect hebben op prestatie. Zelfs Viagra kan in zekere mate misbruikt worden, om maar een voorbeeld te geven.

    @Frank : Idd, heb dat ergens nog opgevangen van die plasma expanders. Het is inderdaad zo dat een positieve test op EPO een positieve bloedtest inhoud die de HCT waarde overschrijdt. Dus als je plasma expanders gebruikt, dan zal je HCT normaliseren, maar is de zuurstoftransport-capaciteit nog altijd een stuk hoger. Op zich gezien niet alleen een betere praktijk om detectie te vermijden, maar afhankelijk van de gevolgen van de maskerende producten, ook een stuk veiliger. Het bloed in zen geheel is een stuk dunner dan het zou zijn, en dat verlaagt dan weer de kans op embolie en zo.

      /   Reply  / 
  42. Jan Hanssen

    belgian blue
    ik zelf gebruik bloed verdunners
    voor dat ik deze gebruikte was ik niet zo vlug moe
    heb toen gevraagd waardoor dat kwam mijn specialist verklaarde toe dat dat kwam omdat het bloed dunner was
    dus lijk het mij toch als je dus gaat maskeren en je bloed wordt dunner dat je dan geen profeit heb van die doping
    of zit ik fout
    ook als je ziet wat de bijwerkingen zijn van medicijnen die renners wel eens voorgeschreven zijn voor astma vind ik nogal vreemd als ik dus op de bijsluiters lees welke neven affecte deze kunnen hebben
    gebruik zelfs veel medicijnen om meer lucht te hebben
    zoals luchtvewijderaars en ontspannings medicijn voor de longspieren(COPD)
    ook voor het hart(2x Hartinffact)
    meestal heb je dan toch veel last van bijwerkingen
    het lijk mij toch sterk dat de renners ook geen bijwerkingen hebben door medicijnen gebruik of doping
    mischien zie ik het verkeerd?
    ik gebruik zelfs elke pretnison echt een paardemiddel om op te peppen maar als ik dit 1 a 2 dagen niet neem ben ik weer bij af
    dus vraag ik mij werkelijk af of doping wel nut heeft

      /   Reply  / 
  43. FrankR

    @Belgian Blue. Zag in een artikel over doping en myostatine een plaatje van een “Belgian Blue”. Flink beest hoor. :-)

      /   Reply  / 
  44. Belgian Blue

    @Jan : Een plasma expander kan een bloedverdunner zijn, maar een bloedverdunner is niet noodzakelijk een plasma expander. Aspirine bijvoorbeeld, is ook een bloedverdunner, omdat het stolling tegengaat. Dat is het soort dingen die ze tegen hartkwalen gebruiken, maar dat is nog wat anders dan plasma expansie.

    @Frank : Da’s inderdaad waar de naam vandaan komt ;) Genomen mijn werkzaamheid in sport en fitness, mijn studies en mijn afkomst, leek het me wel een passende naam. In het vak kennen ze me veeleer onder de bijnaam Big Cat. Myostatine, overigens, werkt voor een groot deel door negatieve regulatie van IGF-I. Dus die koeien geven je al een idee wat IGF-I kan doen onder de juiste manipulatie.

      /   Reply  / 
  45. Jan Hanssen

    Franke stuurt documenten Contador naar WADA
    HEIDELBERG – De Duitse dopingexpert Werner Franke heeft de naar zijn zeggen belastende documenten voor de Spaanse Tourwinnaar Alberto Contador opgestuurd naar het wereldantidopingbureau WADA. Dat heeft Franke verklaard tegenover de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.
    Franke noemde de winst in de Ronde van Frankrijk van Contador de grootste zwendel in de sportgeschiedenis. Hij verklaarde in het bezit te zijn van documenten die bewijzen dat Contador verboden middelen heeft gebruikt. De papieren zouden in beslag zijn genomen bij een huiszoeking bij de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.
    WADA-baas Richard Pound had Franke gevraagd de bewuste papieren op te sturen. Ook heeft Franke het WADA voorzien van uitspraken van de wielrenner Jörg Jaksche, die een boekje open deed over dopegebruik in het wielerpeloton.

      /   Reply  / 
  46. AvalonMr

    [URL=http://topmp3chart.com/album2409197/city's-finest/a-different-kind-of-love/]City’s Finest – A Different Kind Of Love[/URL]

      /   Reply  / 
  47. max

    @Bas
    Zie berichten Belgian Blue o.a.
    Geplaatst door Belgian Blue op 3 augustus 2007 om 10:49.

    Dan weet je dat Leipheimer meeste kans heeft de de giro te winnen en A.C.31 de Tour.Alleen een valpartij kan spelbreker zijn.
    Dus wel of niet moeilijk doen over dope.Grote vraag.
    Nu is het dat degenen die er meest doordacht (innemen van-testen-fietsen-testen-innemen van etc..resutaten evalueren) mee omgaan winnen. Johan Bruyneel en Contador is een ‘dodelijke’ combinatie voor t wielrennen. D.w.z. er is geen concurrentie voor werkwijze dezen. Contador nu met alle hulp vanuit ministerie v sport (universiteit,labo’s etc.ziekenhuis medisch dossier )
    Bovendien:
    Geplaatst door FrankR op 30 juli 2007 om 16:23

    De hersenbloeding van Contador destijds, schreef ik op dit blog al eerder, vind ik zeer verdacht. Thrombose (een hersenbloeding ten gevolge hebbend) kan een bijwerking zijn van bloeddoping.
    Nu lees ik in een UCI toelichting (door een paar hooggeleerde Zwitserse heren) van de UCI verboden middelen lijst, dat ook amphetaminen als bijwerking een “cerebral hemorrhage” kunnen hebben. Ik meld het maar even.

    HIER LIGT DE BASIS VAN HET MEDISCH DOSSIER CONTADOR WELKE ‘AANGEPAST’NAAR UCI IS VERSTUURD.

    Aangepast of vervalst of handigheid met logische voordelen voor inname meerdere verboden vruchten.

    ER IS NOG MEER AAND DE HAND met zijn medisch dossier omdat erin is vermeldt dat er bepaalde erfelijke ziekten in zijn familie zouden voorkomen….
    Dat is door PatmcQuaid geaccepteerd. (de hoogte van het bedrag is niet of nog niet te achterhalen)Van hieruit zijn o.a. bepaalde vormen van (testosteron en cera) al geen probleem. D.w.z. mag hij gebruiken vanwege zijn ‘dossier’.

    De bloedproppen zoals ze in de volksmond worden genoemd blijken echter door het testosteron gebruik te zijn ontstaan.Zie ziekenhuis Madrid. Als jeugdrenner is hij al hiermee begonnen. Logisch gevolg van testosteron vanaf leeftijd van 16 jaar.(Deze berichtgeving is door collegacoureurs ook beschreven doch wordt angstvallig voor europees publiek verborgen ).Begrijpelijk.

    Hiermee kan je stellen dat wielrennen gewoon berust op handigheid oftewel “tussen de regels door fietsen”. Wie dat t beste doet/kan (en dat is Johan Bryuneel) wint alle grote rondes.

      /   Reply  / 
  48. Frank

    Max, wat probeer je nou eigenlijk te bereiken emt die énorme lappen tekst en je boeken vol met informatie.

    ik geloof dat dit een wielren forum is, niet een doping forum. en kom nu niet met het argument dat doping en wielrennen niet zonder elkaar kan want dat hebben we ook al 100.000 keer gehoord.

      /   Reply  / 
  49. Bliss

    Da’s dan toch simpel? Dan haald ie toch gewoon die shit uit z’n aktetasje? Of is ie bang dat ie wordt “vermoord door de Spaanse Geheime Dienst”?
    *proest*.
    Zouden dit soort mannetjes aub al hun papiertjes uit hun aktetasje willen halen of please voor eeuwig hun muil houden?!
    —–
    Team LPR for the win!
    (Juig ik nu ineens voor Italianen??)

      /   Reply  / 
    1. Toontje

      Ik hoor niemand klagen over meneertje Armstrong!!!!
      Wat die kerel deed de afgelopen Tours was WEL menselijk ???? alles zonder Doping ????
      Laat me niet lachen mensen.
      Die Armsrtong is dopingmaster nummer 1 !!!!
      Is er eindelijk weer een renner die goed presteerd en Armstrong een pak slaag geeft, wordt hij gelijk beschuldigd van doping…bahhhh

        /   Reply  / 
  50. Bliss

    Nah..beetje jammer dat je reageerd op mij…zal wel niet de bedoeling zijn geweest. Oud bericht immers ook. :-)
    Tenzij je DiLuca bedoelt..lol Tsja, ik ben al zo vaak teleurgesteld geweest: Zoetemelk, LeMond, DiLuca, DiLuca enzovoortsenzovoorts. Verder houd ik me afzijdig van al dat doping geouwehoer. Het is jammer dat het cycling zo vaak treft, terwijl baseball (honkbal) football, voetbal (coke), schaatsen, atletiek enzovoortsenzovoorts ook stijf staan van de dope. Zonder bewijs geen verhaal echter. Ik houd vooral van m’n eigen fiets en m’n fietsbroeders!
    Over Lancey heb ik nog wel wat te melden. Ik heb me aan hem en de media ma-te-loos geirriteerd deze Tour! Die ouwe heeft de Tour, het peloton en de media zo gegijzeld dat ik hem totaal niet interessant meer vind. Respect is wel aardig maar dit ging te ver.
    Ben blij dat die ouwe volgende maand niet aanwezig is in de Vuelta. De Giro was ook fantastisch zonder Lancey. Contador rijdt hem volgend jaar sterretjes en strepen (ben zelf ook half-amerikaan) voor de ogen. De Tour heeft zich verlaagt tot carnaval in mijn opinie, jammer.

    Zonder bewijs geen zaak.

      /   Reply  / 
  51. Toontje

    Hey Bliss….sorry !!!…was niet voor jou bedoelt…..ik gebruikte “antwoord op deze reactie”….foutje !!!
    Ben het helemaal met je eens.
    Ik werd gek van die twee verslaggevers op NED1.
    De Boss dit en de Boss dat……alsof alles om hem draaide.
    Heb ook snel van zender verwisseld, en lekker op TV1 van de Belgen gekeken.
    Die ouwe zoals jij zegt, had thuis moeten blijven bij zijn vrouw en kinderen. Volgensmij was dat ook de reden dat hij stopte met fietsen ??
    Blijkbaar is hij thuis ook de Boss, en heeft zijn vrouw hem maar weer snel op de fiets gegooid……..weg ermee !!! hahaha.

      /   Reply  / 
    1. Bliss

      Bij voorbaat had ik al geen bad feelings ten aanzien van je. Had al het idee dat het een foutje was.
      Lancey mag wel terugkomen van mij hoor….als ploegleider. Praten doet hij momenteel liever dan fietsen. Ah..het respect voor Lance is een tikkeltje in m’n schoenen gezakt. En over de nederlanders die de Tour verslaan, eigenlijk wat Bas ergens anders zei, was hoogst intelligent! Als renner en cancerfighter heb ik respect voor hem, verder niet.
      Vive La Belgique! Vive Le Cannibale! Le Meilleur! hehe ;-)

        /   Reply  / 
  52. Bliss

    Wel raar dat ik hier zat te juigen voor LPR toen Menchov later won…
    Alles in fietsen is relatief zo blijkt wel weer.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>