Nys test fenomenale ‘spike’ band op ijsbaan

Spijkerband

Spijkerband

De Belgische veldrijders mogen tijdens het WK niet rijden met ‘spikes’, banden met kleine spijkertjes. De Nederlandse bandenspecialist André Dugast had deze nieuwe tube, genaamd Diabolo (duivel), gemaakt met met het oog op de gladde omloop in Tabor. Dugast is geen onbekende in de wielerwereld, aangezien de meeste toppers met zijn speciale banden rondrijden. Bij een eerste test op de ijsbaan van Eindhoven behaalde Sven Nys een snelheid van wel 30 km/uur (!), aldus Sporza verslaggever Marcel Wuyts. Tijdens de WK uitzending van aanstaande zondag zal op Sporza een special te zien zijn over de test van Sven Nys op de ijsbaan in Eindhoven.

UPDATE:
Klik hier om het filmpje te bekijken!
Bookmark and Share

Nys zei in een eerste reactie dat de banden fenomenaal goed zijn. En een fenomeen zal het ook altijd blijven omdat de UCI roet in het eten gooit. Toen de geruchten namelijk de UCI bereikten staken de officials snel een stokje voor de toepassing van de spijkerbanden. Een passage uit het UCI reglement luidt namelijk: “1.3.018:Wheels of the bicycle may vary in diameter between 70 cm maximum and 55 cm minimum, including the tyre. For the cyclo-cross bicycle the width of the tyre shall not exceed 35 mm and it may not incorporate any form of spike or stud.

Het is natuurlijk ook gewoon levensgevaarlijk om met spijkerbanden rond te crossen. Stel je voor dat je toch tegen de grond smakt door, laten we zeggen, een dronken supporter. Zie dan maar eens een Tsjechische dokter te vinden die al die spijkertjes uit je lichaam gaat trekken.

Overigens heeft bandenfabrikant Schwalbe al veel langer een band met spikes in haar assortiment, maar helaas voor de crossers gaat het hier om een ATB band:
Schwalbe spike band

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Nys test fenomenale ‘spike’ band op ijsbaan

  1. Dennis

    Wellicht zou het een optie zijn om een methode te bedenken waarbij er extra hard rubber in de noppen gedrukt word voor de band gevulkaniseerd word? Dan is het als geheel 1 maar door compount verschillen toch een band met spikes?

      /   Reply  / 
    1. Sander Slager Auteur

      We hebben een kenner in de zaal zo te lezen? Ik zou zeggen, geef meneer Dugast eens een belletje om je idee te bespreken. Weet alleen niet precies wat de UCI onder spikes verstaat, elke uitsteeksel aan een band of alleen ijzeren puntjes.

        /   Reply  / 
  2. B Coopman

    Ongelooflijk dat er zoveel aandacht geschonken wordt aan ijsbanden… Ik heb mijn -homemade- ijsbanden sinds 1994 in de garage liggen!
    Had ik dat eens vroeger geweten?! :/

    (foto’s op aanvraag)

      /   Reply  / 
    1. Sander Slager Auteur

      Daar wil ik best eens wat plaatjes van zien. Heb je er gewoon spijkers doorheengeslagen ofzo?

        /   Reply  / 
  3. B Coopman

    Laat je me ergens een emailadres achter. Ik heb plaatjes! :)
    Nope, geen spijkers maar roestvrije vijzen, +300 in één band…
    Schitterend resultaat, een wheelie-on-ice=no problem!! :)

      /   Reply  / 
  4. mtblive

    We are looking for fans off the mountainbike sport, freeride,downhill,4x,bmx, trail and all other cycling off road sports.
    We want to give sport the attention that it deserves. So can you write an you love 1 off those sports Please contact us.
    We will try to help you to promote youre sport.
    http://www.mtb-live.comurl=http://www.mtb-live.commountainbike news[/url]

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>