Verandering van ploeg doet winnen

De kenners was het natuurlijk al lang opgevallen, maar opvallend is het wel. Afgelopen weekend wonnen liefst drie ex-Rabobank renners hun eerste grote wedstrijd. Flecha schoot raak in de Omloop het Nieuwsblad, Theo Bos won de Vuelta a Almeria en Bobbie Traksel domineerde in Kuurne. Allen maakten zij ooit deel uit van de Rabobankploeg, maar geen van allen wist een grote koers te winnen bij de profs. Hoe kan het dan dat ze nu wel voor de winst kunnen meestrijden en de koers naar hun hand kunnen zetten? Goed, Theo Bos is wellicht de uitzondering omdat hij na een succesvol jaar in de beloftenploeg zelf koos voor een avontuur bij Cevélo. Met een langer verblijf bij Rabobank had hij gezien zijn talent en sprintsnelheid wellicht ook al een grote sprintzege geboekt, maar dat zullen we nooit zeker weten.

Flecha en Traksel daarentegen maakten lange tijd deel uit van de bankiersploeg maar konden nooit de potten breken die de ploegleiding voor ogen had. De Spaanse kasseivreter was vaak dicht bij een mooie zege (2e en 4e in Roubaix, 3e in Vlaanderen) en elk jaar leek hij definitief door te breken. Helaas voor hem en voor Rabo kwam het nooit zo ver. Hij koos afgelopen winter voor een nieuw avontuur bij Team Sky en dat legde hem geen windeieren. De sfeer van onoverwinnelijkheid die de hele ploeg uitstraalt komt de prestaties van Flecha duidelijk ten goede. Prompt reed hij afgelopen zaterdag Gilbert uit het wiel op de Lange Munten en koerste hij solo naar zijn eerste klassiekerwinst.

Bobbie Traksel was, in tegenstelling tot Flecha, nooit echt dicht bij een doorbraak bij Rabobank. Na wat omzwervingen door België en Nederland komt hij in 2009 uit voor de vrijbuitersploeg Vacansoleil. De vrije rol die hij in zijn favoriete koersen krijgt is hem op het lijf geschreven. Deze nieuwe impuls resulteerde vorig jaar al in een reeks knappe zeges. Dit jaar stijgt hij eindelijk boven zichzelf en wint hij met Kuurne-Brussel-Kuurne zijn eerste grote klassieker.

Als we dan toch een conclusie moeten verbinden aan de recente doorbraken van ex-Raborenners dan is het wel: verandering van spijs doet eten. In dit geval dus een nieuwe omgeving, trainingsmethodes, ploegmakkers en een ander strijdplan. Dit motto belooft veel goeds voor Marc De Maar (UnitedHealthcare) en Mathew Hayman (Sky) die eind 2009 de ploeg verlieten.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>