Onder de loep: Astana

Het voorjaar nadert en dat betekent dat het wielercircus naar Europa komt. Maar wie rijdt waar in dit wielerjaar? Tijd voor een rondje langs de verschillende wielerploegen. Hoe ziet de selectie eruit? Wat zijn de doelstellingen? In deze aflevering: Astana.

Vinokourov
Het zal even wennen zijn om de wielerploeg van Astana in de rondte te zien fietsen zonder Alexandre Vinokourov. De Kazak heeft na het behalen van Olympisch goud in Londen een punt achter zijn carrière gezet.

2012
Toch was Astana in 2012 niet afhankelijk van de prestaties van Vino. Vooral in de heuvelklassiekers presteerde de ploeg goed, met overwinningen van Enrico Gasparotto in de Amstel Gold Race en Maxim Iglinski in Luik-Bastenaken-Luik als hoogtepunten.

De Giro leverde etappezeges op voor Paolo Tiralongo en Roman Kreuziger. Daarna viel de ploeg bijna stil. In de Tour deed alleen Fredrik Kessiakoff van zich spreken door lang mee te doen in de strijd om de bolletjestrui. Hij verloor uiteindelijk van Thomas Voeckler, maar haalde in de Vuelta zijn revanche door de elfde etappe (een tijdrit) te winnen.

Vertrokken
Niet alleen Vinokourov zette een punt achter zijn carrière, ook Dmitri Fofonov hield het voor gezien. Roman Kreuziger bleek niet de juiste man voor het rondewerk te zijn. De Tsjech mag het nu bij Saxo Tinkoff proberen, samen met Evgeni Petrov. Robert Kiserlovski verkaste naar Radioshack-Leopard en Valentin Iglinski nam de wijk naar AG2R.

Nieuw
De meest besproken transfer van deze winter is ongetwijfeld die van Mark Cavendish van Sky naar Omega Pharma-Quick Step. Op nummer twee staat de verhuizing van Vincenzo Nibali van  Liquigas naar Astana. De Siciliaan nam zijn landgenoten Alessandro Vanotti en Valerio Agnoli mee naar Kazachstan.

Ook Jacob Fuglsang rijdt komend seizoen voor de Kazakse formatie. De Deen kwam over van Radioshack. Verder nam Astana Andrea Guardini over van Farnese Vini. Deze rappe sprinter baarde in de Giro van 2012 opzien door Cavendish in een rechtstreeks duel te verslaan.

Met Roeslan Tleoebajev, Arman Kamyshev, Alexey Lutsenko en de Amerikaan Evan Huffman heeft Astana ook nog enkele jonge talenten aan de selectie toegevoegd.

Perspectief
Met Nibali, Fuglsang, Brajkovic, Tiralongo, Kessiakoff en Seeldraeyers heeft Astana behoorlijk wat munitie in huis voor de grote rondes. Vooral de Siciliaan moet voor vuurwerk gaan zorgen. Astana mikt met hem op winst in de Giro.

Guardini zorgt voor meer snelheid in de ploeg, waardoor ook massasprints gewonnen kunnen worden. Gasparotto en Iglinski willen op herhaling in de voorjaarsklassiekers. Ook Silin kan daar een rol van betekenis spelen.

Selectie
Valerio Agnoli, Fabio Aru, Asan Bazayev, Borut Bozic, Janez Brajkovic, Alexandr DyachenkoJacob Fuglsang, Enrico Gasparotto, Francesco Gavazzi, Andrej Grivko, Dmitriy Gruzdev, Andrea Guardini, Jacopo Guarnieri, Evan Huffman, Maxim IglinskiArman Kamysjev, Tanel Kangert, Andrey Kashechkin, Fredrik KessiakoffMirco Lorenzetto, Alexey Lutsenko, Francesco Masciarelli, Dmitri MuravyevVincenzo Nibali, Simone PonziKevin Seeldraeyers, Egor Silin, Paolo Tiralongo, Roeslan Tleoebajev, Alessandro Vanotti en Andrej Zeits.

Ploegleiding
Natuurlijk speelt Vinokourov nog steeds een grote rol bij Astana. De Kazak is nu actief als algemeen manager. Het team wordt geleid door Giuseppe Martinelli. De Italiaan wordt daarbij geassisteerd door Alexandr Shefer, Dimitri Sedoun en Gorazd Strangelj.

Website
Neem zelf een kijkje op de website van Astana.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>