Voorbeschouwing Milaan-San Remo 2014 en alles wat u moet weten!

Door: Sjors Beukeboom

Column

Aanstaande zondag is het weer zover: Milaan-San Remo! Traditioneel staat in het derde weekend van maart deze eerste échte wielerklassieker op het programma. Net als de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix, Luik Bastenaken Luik en de Ronde van Lombardije, wordt Milaan San Remo gezien als één van de vijf monumenten; de belangrijkste wielerklassiekers. Wielrennen.blog.nl blikt vooruit!

Blog.nl logo

Milaan-San Remo 2013:

Vorig jaar werd Milaan-San Remo in extreem zware weersomstandigheden verreden. Het was de Duitser Gerard Ciolek die vriend en vijand verbaasde door in de besneeuwde straten in San Remo topfavorieten Peter Sagan en Fabian Cancellara te kloppen in de sprint van een uitgedund groepje. De weersomstandigheden van dit jaar lijken een stuk aangenamer voor de renners.

Video Milaan-San Remo 2013

 

Parcours:

Het parcours is veranderd ten opzichte van vorig jaar.  Eerst moet echter de Passo del Turchino beklommen worden. Een lange klim, maar zeker niet lastig, namelijk 25 kilometer klimmen, met een stijgingspercentage van slechts 1,4%. Vervolgens rijden de renners naar de kust.

Vanaf hier wordt het pas interessant. Want langs die kust gaat het op en af, te beginnen met drie kleine hellingen, de zogenaamde Capi’s. De Capo Mele bijt het spits af, snel gevolgd door de Capo Cervo en de Capo Berta. Geen lastige beklimmingen, maar na 240 kilometer koers zijn ze zeker niet te onderschatten!

Na de Capo Berta gaat het peloton in vliegende vaart richting de beslissende fase. De finale wordt afgetrapt met de Cipressa, 5,5 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1%. De top van de Cipressa ligt op 22 kilometer van de finish. Na deze beklimming zou aanvankelijk de Pompeiana volgen. Het slechte weer deed de organisatie anders beslissen. Het wegdek ligt er te slecht bij om een veilige koers te garanderen. De sprinters ontvingen dit nieuws natuurlijk verheugd want ineens waren zij weer de grootste kanshebbers op winst in de Primavera. Voordat zij mogen sprinten moeten ze wel de gevreesde Poggio di Sanremo overleven. Wie een massasprint wil voorkomen, zal het zeker op deze puist proberen. Zaak voor de sprinters om aan te klampen. De Poggio is 3,7 kilometer lang en na 290 kilometer koers doet elke meter bergop pijn. Na de top van de Poggio volgt nog een steile, gevaarlijke afdaling. Niet vallen is het devies. Tot slot zijn de laatste drie kilometer vlak.

 

Parcours laatste kilometers:

Map

Parcours voorlaatste klim

Parcours laatste klim

 

Deelnemerslijst

 

Voorgaande winnaars:
2013 | CIOLEK Gerald
2012 | GERRANS Simon
2011 | GOSS Matthew
2010 | FREIRE Oscar
2009 | CAVENDISH Mark
2008 | CANCELLARA Fabian
2007 | FREIRE Oscar
2006 | POZZATO Filippo
2005 | PETACCHI Alessandro
2004 | FREIRE Oscar

 

Favorieten:

Peter Sagan zal, net als vorig jaar, op voorhand als de topfavoriet voor de overwinning in Milaan-San Remo worden gezien. In de sprint zal hij grote concurrentie kunnen verwachten van spurters zoals Mark Cavendish, André Greipel, John Degenkolb, Sacha Modolo en Arnaud Démare. Tom Boonen zal niet aanwezig zijn. 

Maar daarnaast is er een heel rij renners die, mits zij de heuvels in de finale goed verteren, in staat zijn om via een demarrage naar de overwinning te soleren. Neem de Italiaan Filippo Pozzato of diens landgenoot Vicenzo Nibali. Niet te vergeten zijn Phillipe Gilbert, Diego Ulissi, Sylvain Chavanel, Simon Gerrans en Fabian Cancellara.

Ook mogen wij Alexander Kristoff, Michal Kwiatkowski en Sonny Colbrelli niet vergeten.

Nederlandse kanshebbers zijn natuurlijk Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter. Ook zij zullen proberen in de finale uit het peloton te ontsnappen.

Favorieten volgens wielrennen.blog.nl

***** Peter Sagan

*** John Degenkolb, Mark Cavendish, Tom-Jelte Slagter

** Simon Gerrans, Diego Ulissi, Vicenzo Nibali, Fabian Cancellara

* Bauke Mollema, Sylvain Chavanel, Philippe Gilbert, Alexander Kristoff, Michal Kwiatkowski, Sonny Colbrelli

 

TV & livestreams:

De koers wordt traditiegetrouw uitgezonden door zowel Sporza, NOS als Eurosport. Via het internet is de koers goed te volgen via:

Sporza

Sport-Livezz

Sport-Livez

Overige streams

 

Overige informatie:

Officiële site

Twitter

Overige informatie

 

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>