Tour 2015: Favorieten vlakke etappes en puntenklassement

Voorbeschouwing Tour de France 2015
Favorieten vlakke etappes en puntenklassement

Door: Sjors Beukeboom

Uiteraard staan de beste sprinters van de wereld aan het vertrek in Utrecht voor de 102de editie van de Tour de France. Dat terwijl er maar een handje vol etappes zijn waar sprinters echt kunnen gaan strijden om dagsucces. De belangrijkste natuurlijk de 21ste etappe. Winnen op de Champs-Elysées is alleen voor de meest explosieve renners weggelegd.

undefined

“Jersey green” by Iivq – Tijmen Stam – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jersey_green.svg#/media/File:Jersey_green.svg

Vorig jaar was Marcel Kittel ‘the man to beat’ in de vlakke etappes. Het Duitse sprintkanon had dit jaar echter wat motivatieprobleempjes en last van een bacteriële infectie. Langzamerhand komt Kittel weer een beetje in zijn oude vorm. Zijn beste prestatie tot nu toe, de zesde plaats in de Ronde van Köln. Of Kittel op tijd op volle kracht is, zullen we moeten afwachten.
Edit 25 juni: Kittel is niet op tijd fit voor de Tour de France en zal niet starten. Klik hier om meer hierover te lezen.

Op volle kracht zijn is essentieel voor in de Tour de France. Als er één renner is die weer in goede vorm zal verschijnen in Utrecht is dat Mark Cavendish wel. De Brit presteert het hele jaar al boven behoorlijk. Hij kwam al elf maal juichend over de meet. Cavendish heeft al 25 overwinningen in de Tour geboekt. Uiteraard lonkt de explosieve sprinter naar meer.

Peter Sagan is de grootste favoriet voor het puntenklassement, ondanks deze ietwat veranderd is ten opzichte van vorig jaar. De puntentelling is zodanig gewijzigd dat Sagan zijn kansen een klein beetje geslonken zijn. Sprints waarbij het aankomt op pure snelheid, daar hoeven we Sagan niet op het podium te verwachten. Sprints na een zware etappe of heuvelop wel. De Slowaak toonde zijn goede vorm al in de Ronde van Zwitserland en in de Ronde van Californië met overwinningen.

Nog een sterke Duitser is de geblokte André Greipel. De renner van Lotto-Soudal heeft de Giro d’Italia al deels in de benen zitten. Daarin stapte hij na dertien etappes en één overwinning af. Vervolgens vertrok hij naar Luxemburg waar hij in de Ronde van dat land met twee overwinningen en de puntentrui terug naar huis keerde. Greipel heeft tot nu toe zes Touretappes op zijn naam staan. Wie weet komt daar weer eentje bij in 2015.

Alexander Kristoff is het gehele jaar al oppermachtig. De 27-jarige Noor zorgde al voor vijftien overwinningen namens Katusha. Vorig seizoen pakte de krachtpatser al twee overwinningen in de Ronde van Frankrijk. Een dagsucces in de editie van dit jaar Tour zou zijn jaar vervolledigen, een groene trui wellicht nog meer. Voor beiden kunt u Kristoff noteren.

De Franse hoop is net zoals vorig jaar gevestigd op Nacer Bouhanni en Arnaud Démare. Beide renners hebben de nodige overwinningen dit seizoen al te pakken en bij beiden mist een touretappe nog op het palmares. Te hopen voor hen, en voor het volledige Franse wielervolk, op een moment waar zij als eerste over de meet komen. Anders moet Bryan Coquard het maar gaan doen. (Edit 28-06: Nacer Bouhanni leek niet starten vanwege de naweeën van een valpartij, maar staat toch op de startlijst van Cofidis)

Overige sprinters die deelnemen aan de Tour zijn Michael Matthews, Tyler Farrar, Edvald Boasson-Hagen, John Degenkolb, Mark Renshaw (knecht van Cavendish), Davide Cimolai, Daniele Bennati (waarschijnlijk knecht van Sagan) en Greg van Avermaet. Zijn er dan helemaal geen Nederlanders die kans maken op een overwinning in een vlakke etappe? Dan moeten we diep graven maar heel misschien kan Dylan van Baarle nog ergens komen in een etappe met aankomst heuvelop.

Favorieten sprintetappes en puntenklassement:

***** Mark Cavendish

*** Alexander Kristoff, André Greipel

** Nacer Bouhanni (?), Arnaud Démare, John Degenkolb

* Michael Matthews, Peter Sagan, Bryan Coquard, Michael Matthews

Overige voorbeschouwingen, bijvoorbeeld op klassementen en de etappes, kunt u vinden door hier te klikken! 

 

 

 

 

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Tour 2015: Favorieten vlakke etappes en puntenklassement

  1. Harold

    Kristoff heeft vorig jaar al twee etappes gewonnen in de Tour

      /   Reply  / 
    1. Sjors Beukeboom Auteur

      Dat heeft u goed gezien. Wij hebben het artikel aangepast. Vriendelijk bedankt!

        /   Reply  / 
  2. JPH

    Ik heb nog 1 plekje in mijn team vrij voor een sprinter. Wie denken jullie dat tijdens de tour de meeste punten pakt als ik moet kiezen tussen Greipel of Sagan?

      /   Reply  / 
    1. Sjors Beukeboom Auteur

      Wij tippen Sagan voor de puntentrui. Hij won het groen de afgelopen drie edities van de Tour ook al!

        /   Reply  / 
  3. Haiko

    Edit redactie: Artikel is verbeterd.

      /   Reply  / 
  4. Rody

    Wie denken jullie dat de beste superkecht wordt dit jaar, zoals Porte destijds bij Froome was in 2013!

    En wat verwachten jullie dat Majka zich helemaal moet opofferen voor Contador?

      /   Reply  / 
    1. Sjors Beukeboom Auteur

      Porte is zeer waarschijnlijk wederom de meesterknecht van Froome. Majka is de knecht van Contador maar mag wellicht voor de bolletjestrui gaan. Dit is eveneens te lezen in overige voorbeschouwingen.

        /   Reply  / 
  5. Jelmer

    Rojas zal dit jaar ook niet starten.
    Welke renners gaan strijden voor de plekken vanaf 10 bij sprintetappes?
    Je kan in principe invullen dat Greipel, Kristoff, Coquard, Demare, Sagan, Cavendish, Matthew, Degenkolb, Hagen en misschien nog Cimolai de eerste 10 plekken gaan pakken. Maar welke renners maken kans om de rest van de top 2p op te vullen?
    Dylan van Baarle (Cannondale) of Paul Martens (Lotto Jumbo) bijvoorbeeld.
    Wie gaat het hoogst eindigen in de sprint? En heb je misschien nog andere outsiders/dat horses die ook mee gaan sprinten?

      /   Reply  / 
  6. mark

    Wie schat je na de normale namen (Sagan,Cav,Greipel,Demare,Coquard,Degenkolb,Matthews) het hoogst in om mee te sprinten.
    Farrar, Cimolai, Navardauskas, Bennati.
    Krijgen Farrar en Bennati een kans met Hagen en sagan in het team ?

      /   Reply  / 
    1. Sjors Beukeboom Auteur

      Vergeet Bouhanni en Démare niet! Cimolai is ook kandidaat voor top 10 in vlakke etappes.
      Farrar en Bennati krijgen waarschijnlijk wel een kansje om mee te dingen om een dagzege.

        /   Reply  / 
  7. Thijs

    Heb nog 1 plekje over voor een sprinter.
    Degenkolb, Kristoff, Cavendish, Greipel en Sagen zitten in m’n team. Twijfel voor de overige plek tussen de volgende renners. Ik krijg punten per etappe-uitslag (1e 20 renners krijgen punten –> Lezerstour Tubantia) Wie zouden jullie kiezen?
    Coquard
    Feillu
    Demare
    Cimolai
    Bouhanni (niet fit genoeg denk ik)
    Matthews
    Navardauskas
    Boasson Hagen
    Bennet

      /   Reply  / 
    1. Arno

      Ik zou kiezen voor Matthews.
      Is een renner die ook bij wat zwaardere aankomsten goed kan finishen.

        /   Reply  / 
      1. Sjors Beukeboom Auteur

        Daar ben ik het mee eens!

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>