Voorbeschouwing Tour de France 2011: alle deelnemers bekend

Aanstaande zaterdag gaat in de Vendée de 98e editie van de ronde van Frankrijk van start. Inmiddels hebben alle ploegen bekend gemaakt welke renners zij opstellen. De selecties van de Nederlandse ploegen, Rabobank en Vacansoleil-DCM, werden al eerder belicht. In dit bericht ga ik in op de andere teams.

De Belgische teams
Net zoals Nederland heeft ook België weer een renner met ambities in het algemeen klassement. Anders dan Rabobank met Robert Gesink, is het team van Omega Pharma- Lotto niet geheel samengesteld rond Jurgen van den Broeck. Met Philippe Gilbert en Andre Greipel wordt nadrukkelijk ook gemikt op etappewinst. Bij Quickstep, het andere Belgische team, is het de vraag of Tom Boonen nog mee kan strijden in de massasprints. Daarnaast verwacht ik de ploeg vooral in ontsnappingen, bijvoorbeeld met Niki Terpstra of de Fransen Sylvain Chavanel en Jerome Pineau.

De favorieten en hun teams
Alberto Contador is opnieuw topfavoriet voor de eindwinst in de komende Tour. De Spanjaard heeft bij zijn transfer naar Saxobank een aantal van zijn knechten meegenomen. Hij wordt in de Tour vergezeld door goede renners, al ontbreekt een meesterknecht die in de bergritten tot het eind bij zijn kopman kan blijven.
Naaste rivaal Andy Schleck kan op meer steun rekenen, vooral van broer Frank. Bij Leopard-Trek zien we verder ook Fabian Cancellara, Jakob Fuglsang, Maxime Monfort en de Nederlander Joost Posthuma.
In de breedte is Radioshack misschien wel de sterkste formatie. Met onder meer Levi Leipheimer, Andreas Kloden, Christopher Horner en Janez Brajkovic is de ploeg favoriet voor het ploegenklassement.
Kanshebbers op de eindzege vinden we verder bij Euskaltel (Samuel Sanchez), BMC (Cadel Evans), Liquigas (Ivan Basso) en Team Sky (Bradley Wiggins).

Kanshebbers op etappezeges
Andere ploegen richten zich meer op etappewinst. Bij een normale massasprint is Mark Cavendish natuurlijk favoriet. Hij heeft bij HTC-Highroad ook een goed team om zich heen. Mark Renshaw, Bernard Eisel en Matthew Goss kunnen in de slotkilometers van grote waarde zijn voor het Britse sprinkanon. Voor het algemeen klassement kijkt men bij HTC naar Peter Velits, Tejay van Garderen en Tony Martin. De bekendste concurrenten voor Cavendish zijn Alessandro Petacchi, Andre Greipel en het Garmin-duo Tyler Farrar – Thor Hushovd. Ben Swift van Team Sky en Denis Galimzyanov (Katusha) zijn de belangrijkste nieuwe namen onder de topsprinters.

Gilbert favoriet op heuvelachtig terrein
Als de aankomst wat heuvelachtig is, geldt Philippe Gilbert meteen als favoriet nummer 1. De Waal is dit jaar moeilijk te kloppen op aankomsten die hem liggen. Er zijn er nog enkele die op geaccidenteerd terrein voor een etappewinst zullen gaan: Damiano Cunego en Alexandr Vinokoerov zullen het zeker eens proberen, en ook de renners van Vacansoleil-DCM worden in de aanval verwacht. Bij de Fransen kijkt men naast het genoemde duo van Quickstep uit naar de prestaties van David Moncoutié, Thomas Voeckler, Christophe Kern en Sandy Casar.

Bekijk alle selecties op de website van de organisatie.
De komende dagen zal ik nog wat dieper ingaan op de sprinters en klimmers in de Tour, en de deelnemers uit Nederland en België nog eens op een rij zetten.

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Voorbeschouwing Tour de France 2011: alle deelnemers bekend

  1. Pingback: Voorbeschouwing Tour de France 2011: het parcours (I) | Wielrennen

  2. Pingback: Voorbeschouwing Tour de France 2011: de Nederlanders en Belgen starten in de Tour de France | Wielrennen

  3. Pingback: Voorbeschouwing Tour de France 2011: sprinters en punchers | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>