Voorbeschouwing Tour de France 2011: sprinters en punchers

Voordat de klimmers en klassementsrenners op de proef worden gesteld, zullen de sprinters in de Ronde van Frankrijk enkele malen strijden om etappewinst. In dit bericht zet ik de belangrijkste sprinters in deze Tour de France op een rijtje. Behalve om dagwinst strijden deze renners ook om de overwinning in het puntenklassement, dat dit jaar een gewijzigde opzet kent.

Cavendish is de te kloppen man
Mark Cavendish is in een reguliere sprint natuurlijk de te kloppen man. Niemand twijfelt eraan dat de Brit de snelste man van het peloton is. Cavendish heeft bovendien een sterke ploeg om hem heen. Zijn gangmakers Mark Renshaw en Matthew Goss kunnen het desgewenst ook zelf afmaken.
Alessandro Petacchi won vorig jaar het puntenklassement in de Tour, en de 37-jarige Italiaan hoort nog steeds tot de snelsten in het wielerpeloton. In vergelijking met Cavendish kan Petacchi bovendien beter een lastige finale overleven. Ook Andre Greipel – in 2010 nog ploegmaat van Cavendish – is een van de belangrijkste kanshebbers in een massasprint.

Doorbraak nieuwe sprinters?
Een aantal ploegen komt met twee sprinters naar de Ronde van Frankrijk. Bij Garmin-Cervelo zal men meestal Tyler Farrar naar voren schuiven. Thor Hushovd zal vanzelf nog kansen krijgen in de wat lastiger etappes. Ook Movistar heeft met Francisco Ventoso en Jose Rojas-Gil twee sprinters aan het vertrek die hebben bewezen mee te kunnen strijden om ritwinst in een grote ronde.
Denis Galimzyanov (Katusha) en Ben Swift (Team Sky) zijn jonge sprinters die dit seizoen nadrukkelijk aan de deur kloppen. Etappewinst in de Tour zou hun carrière in een stroomversnelling brengen. Daarnaast zijn er altijd wat Fransen die meesprinten. Ik verwacht echter dat renners als Samuel Dumoulin en Sebastian Turgot genoegen moeten nemen met ereplaatsen.

Gilbert beste puncher
Vacansoleil-DCM (Borut Bozic en Romain Feillu) en Quickstep (Boonen, Steegmans en Ciolek) hebben ook rappe mannen in de gelederen. Omdat hun sprinters waarschijnlijk tekort komen ten opzichte van de toppers, zullen deze ploegen niet aansturen op massasprints maar op de aanval gokken.
Op een heuvelachtige aankomst zullen we ook andere namen zien in de eindsprint. Philippe Gilbert is natuurlijk de beste puncher, maar ook mannen als Cunego, Boasson Hagen, Voeckler, Vinokoerov, Marcato en misschien Cadel Evans zullen zich dan in de strijd mengen.

Lees ook: Tour de France 2011: alle deelnemers bekend
Lees ook: Opzet puntenklassement Tour de France gewijzigd

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Voorbeschouwing Tour de France 2011: sprinters en punchers

  1. Pingback: Voorbeschouwing Tour de France 2011: alle deelnemers bekend | Wielrennen

  2. Pingback: Opzet puntenklassement Tour de France gewijzigd | Wielrennen

  3. Pingback: De Tour vandaag: een van de weinige sprintetappes | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>