Opzet puntenklassement Tour de France gewijzigd

Groene trui Tour de FranceDe opzet van het puntenklassement in de Tour de France wordt dit jaar ingrijpend gewijzigd. Vooral de tussensprints worden daardoor een stuk interessanter.

Groene trui is voor sprinters
Anders dan in de Giro en Vuelta, zijn in de Tour meer punten te verdienen in vlakke ritten. In de komende Ronde van Frankrijk zijn de verschillen nog groter. In de vlakke etappes wordt de winnaar beloond met 45 punten en in het middengebergte met 35 punten. In bergetappes en tijdritten zijn maximaal 20 punten te verdienen. De organisatie wil zo voorkomen dat klassementsrenners en klimmers zich in de strijd om het groen mengen.

Tussensprints belangrijk
Nog opvallender is de nieuwe opzet van de tussensprints. Voorheen waren er onderweg steeds twee of drie bonificatiesprints, waarbij de eerste drie renners 6, 4 en 2 punten verdienden.  Voor de meeste sprinters was dat niet voldoende om energie te steken in deze sprints. Dit jaar is er nog maar één tussensprint, maar het belang daarvan is een stuk groter.
Voortaan krijgt de winnaar van de tussensprint 20 punten toegekend, evenveel als voor winst in een bergetappe. Bij elke tussensprint zijn er bovendien punten  voor de eerste vijftien renners. Ook als er een groep voorop rijdt, zijn er dus nog punten te verdienen.

Gevolgen nog niet duidelijk
De komende dagen zullen uitwijzen hoe een en ander uitpakt in de koers. Wie mee wil doen in het puntenklassement kan het zich niet veroorloven de tussensprints aan zich voorbij te laten gaan. Misschien krijgen we onderweg al een extra finale waarbij de spurtersploegen volle bak gaan rijden. De nieuwe puntentelling kan echter ook de kans op een succesvolle vroege ontsnapping verkleinen.

Lees ook over de gewijzigde opzet van het bergklassement
Lees ook:  Voorbeschouwing Tour de France 2011: sprinters en punchers

Voorbeschouwing Tour de France 2011: sprinters en punchers

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Opzet puntenklassement Tour de France gewijzigd

  1. Pingback: Philippe Gilbert toch leider puntenklassement | Wielrennen

  2. Pingback: De Tour vandaag: kunnen de sprinters overleven in de finale? | Wielrennen

  3. Pingback: Nieuwe opzet bergklassement ongunstig voor Hoogerland | Wielrennen

  4. Pingback: Vijfde etappe voor Mark Cavendish op Champs-Élysées | Wielrennen

  5. Pingback: Voorbeschouwing Tour de France 2011: sprinters en punchers | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>