Voorbeschouwing Tour de France 2011: het parcours (I)

Parcours Ronde van Frankrijk 2011Het peloton krijgt in de komende Tour de France 3430 kilometer voor de kiezen, verdeeld over 21 etappes. De komende drie weken zijn de renners te zien op een zeer gevarieerd parcours. Voor de zware cols van de Pyreneeën en de Alpen worden aangedaan, wachten enkele vlakke ritten, een ploegentijdrit en wat verraderlijke heuvelachtige etappes in Bretagne en het Centraal Massief. Pas op de voorlaatste dag wordt een individuele tijdrit gereden.

Vandaag alvast een voorbeschouwing over het parcours in de eerste helft van de 98e Tour de France. Morgen volgt een overzicht van de etappes in de tweede helft van de Ronde. Tijdens de Tour de France zal dagelijks een uitgebreidere voorbeschouwing worden geplaatst over de etappe van die dag.

Geen proloog
De Tour de France begint dit jaar niet met een proloog, maar met een rit-in-lijn van de Passage du Gois naar de Mont des Allouettes. Het begin van deze etappe gaat over een weggetje dat een deel van de dag onder water staat. Michael Boogerd verloor hier in 1999 al kostbare minuten. De finish van de eerste rit ligt op een heuvel. Philippe Gilbert is dan ook favoriet voor de eerste Gele trui. Zondag gaat het dan verder met een ploegentijdrit in Les Essarts. Hoewel de afstand slechts 23 kilometer bedraagt, zal de ploegentijdrit van groot belang zijn voor het klassement in de eerste week. Er worden immers geen bonificaties toegekend aan de eerste drie in de rituitslagen.

Kans voor sprinters
De relatief eenvoudige derde rit naar Redon zal naar verwachting uitlopen op een massasprint. Daags erna komen de klassieke renners aan hun trekken in een etappe door Bretagne. Het heuvelachtig parcours en de aankomst op de Mûr-de-Bretagne (een col van derde categorie) zijn een waarborg voor een sterke winnaar. In de dagen die na deze rit volgen, zullen de etappes waarschijnlijk weer worden betwist door de sprinters.

Centraal Massief
In het tweede Tourweekend wordt het dan weer wat lastiger. De achtste en negende rit gaan over de heuvelachtig wegen van het Centraal Massief. Tijdens deze etappes moeten ook al cols van de tweede categorie worden beklommen, dus zullen de verschillen in het klassement groter worden. Zaterdag wordt gefinisht in wintersportplaats Superbesse, op een col van derde categorie, en zondag ligt de eindstreep in Saint Flour. Het lastigste deel van deze etappe ligt halverwege de rit. De favorieten voor de eindzege zullen zich dit weekend vermoedelijk nog inhouden, maar voor aanvallers liggen er mooie kansen. Na de ritten door het Centraal Massief volgt op 11 juli de eerste rustdag in deze Ronde van Frankrijk.

Rustdag na negen ritten
Na de rustdag wacht de tiende etappe. De rit van Aurillac naar Carmaux lijkt zeer geschikt voor een lange vlucht. Het wordt nooit heel zwaar, maar het parcours is doorlopend heuvelachtig, waardoor het mogelijk moet zijn om uit de greep van het peloton te blijven. De elfde etappe naar Lavaur is vervolgens voor de sprinters voorlopig de laatste kans. Na deze etappe wachten immers de Pyreneeën.

Lees ook: Voorbeschouwing Tour de France 2011: alle deelnemers bekend

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Voorbeschouwing Tour de France 2011: het parcours (I)

  1. Pingback: Voorbeschouwing Tour de France 2011: het parcours (II) | Wielrennen

  2. Pingback: Opzet puntenklassement Tour de France gewijzigd | Wielrennen

  3. Pingback: De Tour vandaag: revanche voor Cavendish? | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>