Wat kunnen Gesink en Ruijgh in Catalonië?

Hoever is het herstel van Robert Gesink gevorderd? En hoe staat het met Rob Ruijgh? Beide coureurs komen deze week in actie in de Ronde van Catalonië. Deze rittenkoers is niet zomaar een opwarmertje richting de Ardennenklassiekers en de Giro, want er zijn punten te verdienen voor de UCI World Tour.


Verschil

Dat maakt de Ronde van Catalonië vooral interessant voor teams die nog met lege handen staan, zoals Rabobank. Of Gesink deze week het verschil kan maken voor de Nederlandse wielerformatie valt te bezien. De Varssevelder is hersteld van een gecompliceerde breuk in zijn bovenbeen, maar mist nog wedstrijdritme.

Rabobank
Naast Gesink brengt Rabobank onder andere ook Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman aan de start in Catalonië. Het is uitkijken naar de optredens van die twee talenten. Kruijswijk is al zeker van deelname aan de Tour, Kelderman baarde opzien in de Tour Down Under.

Ruijgh
Voor VacanSoleil-DCM komt Rob Ruijgh aan de start. De Limburger sukkelde dit jaar lang met blessures. Hij maakt in Catalonië zijn eerste wedstrijdkilometers dit jaar. Van hem moet dus nog niet te veel worden verwacht.

Contador
Vorig jaar was de eindoverwinning in Catalonië voor Alberto Contador. De renner van Saxo Bank werd onlangs met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst vanwege zijn positieve plas in de Tour van 2010. Daardoor werd hem onder andere deze zege ontnomen. Nummer twee Michele Scarponi (Lampre-ISD) geldt nu als de winnaar van 2011.

Favorieten
Voor de huidige editie zijn twee Spanjaarden favoriet: Alejandro Valverde (Movistar) en Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi). De van een dopingschorsing teruggekeerde Valverde maakte dit seizoen al veel indruk in de Tour Down Under en Parijs-Nice. Voor Sanchez is het de eerste echte krachtmeting op het hoogste niveau. Het parcours is hem wel op het lijf geschreven.

Grote namen
De startlijst telt diverse grote namen: Andy Schleck (RadioShack-Nissan-Trek), Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step), Bradley Wiggins (Sky Procycling), Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol), Damiano Cunego (Lampre-ISD), Ivan Basso (Liquigas-Cannondale) en Denis Menchov (Katusha). Voor de meeste van deze renners geldt dat zij vooral wedstrijdkilometers komen maken.

Outsiders
Tot de outsiders voor de winst behoren vooral de iets minder grote namen. Dan gaat het om renners als Tejay van Garderen (BMC), Daniel Martin (Garmin-Barracuda) en Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi), om er maar eens een paar te noemen.

Parcours
Traditiegetrouw moet in de Ronde van Catalonië veel geklommen worden. Vooral in de derde rit (woensdag) is het raak. Dan ligt de finishlijn op de Porte Ainé, een bijna 19 kilometer lange klim met stijgingspercentages boven de 10 procent.

Geen sprintduels
Sprinters hebben in Catalonië weinig te zoeken. Alleen de zesde en voorlaatste rit biedt echt kansen voor onder andere Kenny van Hummel (VacanSoleil-DCM). Ook tijdrijders komen niet aan hun trekken, want er staat geen race tegen de klok op het programma.

Deelnemerslijst en parcours
Kijk voor de volledige deelnemerslijst en het parcours op de officiële wedstrijdsite.

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Wat kunnen Gesink en Ruijgh in Catalonië?

  1. Frank

    Ben erg benieuwd naar voornamelijk de prestaties van de Rabojongens. Het wordt hoog tijd dat daar een aantal mannen zich onderscheiden van de jongens.

      /   Reply  / 
    1. Henk Spee Auteur

      Het wordt inderdaad tijd dat Rabo zich laat zien. Ik geef Lars Boom een goede kans…

        /   Reply  / 
  2. Lotto uitslag

    Gesink zal wel goed zijn in de tour.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>