De Tour vandaag: aaneenschakeling van hellingen

Tour de France 2011 parcours negende etappeIn de 208 kilometer lange negende etappe van de Tour de France zullen de renners een reeks hellingen moeten bedwingen. Tussen Issoire en Saint-Flour wachten maar liefst acht cols die meetellen voor het bergklassement. Een voorspelling doen is niet makkelijk: in een etappe als deze zijn verschillende scenario’s mogelijk .

Middelste deel het zwaarst
Na 43 kilometer dient zich de eerste hindernis aan, de Côte de Massiac (derde categorie). Na ongeveer 100 kilometer begint het zware middelste deel van de etappe. Binnen 55 kilometer liggen dan vijf cols: drie van tweede en twee van derde categorie. Het hoogste punt in de Tour tot nu toe ligt op de Puy Marie (1589 meter). In de slotfase zijn er dan nog twee hellingen van vierde categorie. Ook de laatste anderhalve kilometer gaat het weer behoorlijk bergop.

Johnny Hoogerland zal zeker aanvallen
Nu de verschillen in het klassement wat groter zijn, ligt het voor de hand dat een kopgroep wat meer ruimte krijgt. In de beginfase zullen er dan ook heel  wat aanvallen zijn. Erik Breukink vertelde aan Mart Smeets dat Rabobank vandaag proberen iemand mee te sturen in een ontsnapping.
Johnny Hoogerland zal ook proberen weg te komen in een poging de bolletjestrui te heroveren. Het is de vraag of Tejay van Garderen zich zal inspannen om die trui te behouden.

Hergroepering mogelijk
Een sprint met een uitgedund peloton hoort ook tot de mogelijkheden. Als de kopgroep niet te ver is uitgelopen is er in de laatste 50 kilometer wel kans op een hergroepering. Op de slothelling zou Philippe Gilbert dan weer favoriet zijn. De tussensprint ligt vandaag op 30 kilometer voor de finish, dus zijn er kansen voor Gilbert en Rojas Gil om verder uit te lopen in het puntenklassement.

Hopen op een rustige dag
In deze wat vreemd verlopende Tour is het ook nog mogelijk dat klassementsrenners gaan aanvallen op de Col de Prat de Bouc, de laatste berg van tweede categorie. Dit is een angstscenario uit Nederlands perspectief. Robert Gesink en Wout Poels zijn erbij gebaat als de klassementsrenners het vandaag eens rustig aan doen. Met een rustdag voor de boeg is er dan voldoende mogelijkheid om te herstellen. Beide renners kunnen in de tweede Tourhelft nog mooie dingen laten zien.
profile tour de france stage 9

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De Tour vandaag: aaneenschakeling van hellingen

  1. Pingback: Johnny Hoogerland herovert bolletjestrui | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>