Voorbeschouwing WK wielrennen 2012 (wegrace)

Dat Tony Martin woensdag in Valkenburg wereldkampioen op de tijdrit zou worden, stond eigenlijk bij voorbaat al vast. De Duitser van Omega Pharma-Quick Step hoefde eigenlijk alleen af te rekenen met Taylor Phinney (BMC). Andere titelkandidaten als Bradley Wiggins en Fabian Cancellara waren immers niet van de partij. Voor de wegrace van zondag is de winnaar lastiger te voorspellen.

Behoorlijke kluif
Martin had er overigens een behoorlijke kluif aan om zich Phinney van het lijf te houden. De jonge Amerikaan hoefde slechts vijf tellen toe te geven op de titelverdediger. Het brons ging verrassend naar Vasil Kiryienka. De Witrus moest bijna 1.45 toegeven op Martin.

Parcours
Ook zondag zullen de verschillen niet groot zijn, al moeten de renners in totaal 267 kilometer afleggen. De start is in Maastricht. De eerste honderd kilometer gaat door verschillende Limburgse gemeenten en over een paar hobbels. Dat gedeelte van het parcours is ook onderdeel van de Amstel Gold Race. Vervolgens komen de renners uit op een 16,5 kilometer lang circuit in en rond Valkenburg. Na tien rondjes volgt de finish net na de Cauberg.

Historie
Valkenburg was al een paar keer het decor voor het WK wielrennen. In 1979 won Jan Raas, in 1998 legde de Zwitser Oscar Camenzind beslag op de wereldtitel. In 2006 eindigde een Touretappe bovenop de Cauberg. Matthias Kessler (T-Mobile) kwam toen als winnaar uit de bus.

Favorieten
Voor de wegrace van zondag zijn diverse favorieten aan te duiden. Hieronder een overzicht:

Philippe Gilbert
Na een jaar vol kommer en kwel begint Philippe Gilbert (BMC) eindelijk op stoom te komen. In de Vuelta won hij twee etappes en ook maakte hij afgelopen zondag deel uit van het team van BMC dat tweede werd in het WK ploegentijdrit. De Waal geldt als een specialist in lastige aankomsten. Hij won twee jaar geleden al de Amstel Gold Race en is dus bekend met het Limburgse heuvelland. De aankomst met de Cauberg is hem op het lijf geschreven.

Alejandro Valverde
In de Vuelta was Alejandro Valverde (Movistar) top. Dat resulteerde in een derde plaats in de eindrangschikking en drie etappeoverwinningen (waaronder de ploegentijdrit). Ook in de Tour was de Spanjaard al succesvol met een mooie ritzege. Valverde is net als Gilbert een specialist in lastige aankomsten. Dat kan dus een mooie strijd geven. Minpuntje is dat Valverde dit jaar weinig klaarspeelde in klassiekers als de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Kennelijk was hij toen niet in vorm.

Joaquin Rodriguez
Joaquin Rodriguez greep zowel in de Giro als de Vuelta net naast de eindzege. Toch heeft de Catalaan al een geweldig seizoen achter de rug. Dat uit zich onder andere in zijn tweede plaats in de individuele UCI-ranking achter Bradley Wiggins. Bij afwezigheid van Wiggins bezorgt een wereldtitel Rodriguez de overwinning in dat klassement. Wel is Purito al lang in topvorm. Het WK kan voor hem net te laat komen. Mocht hij in de finale in de kopgroep zitten, dan maakt hij een goede kans.

Oscar Freire
Oscar Freire kan zich zondag tot de allerbeste WK-renner ooit kronen. Drie keer (1999, 2001 en 2004) won hij de wereldtitel. Daarmee staat de Spanjaard op gelijke hoogte met wielerhelden als Alfredo Binda (1927, 1930 en 1932), Rik van Steenbergen (1949, 1956 en 1957) en Eddy Merckx (1967, 1971 en 1974). Dit jaar toonde Oscarlito al aan dat Rabobank hem te snel aan de kant heeft gezet. Hij imponeerde onder andere in de Amstel Gold Race. Na een zware val in de Tour is hij een tijdje uit de roulatie geweest. Hij begint dus relatief fris aan de wedstrijd.

Peter Sagan
Vorig jaar was al duidelijk dat Peter Sagan een supertalent is. Die status heeft de pas 22-jarige Slowaak al niet meer. Na een geweldig seizoen is hij uitgegroeid tot een van de toppers in het profpeloton. Een wereldtitel zou het helemaal afmaken. Sagan kan lange ritten aan en weet ook raad met lastige aankomsten. Bovendien is hij bang voor niemand. Alleen dat al maakt hem tot een gevaarlijke klant. Zijn enige nadeel is misschien dat Slowakije met een kleine ploeg aan de start komt.

Kanshebbers
Edvald Boasson Hagen
Edvald Boasson Hagen moet het eveneens met een kleine ploeg doen, maar de Noor heeft te veel kwaliteit om daar lang van wakker te liggen. In de Tour liet Bo al zien dat hij verdraaid hard bergop kan rijden. Dan mag de Cauberg geen probleem zijn voor deze alleskunner.

Lars Petter Nordhaug
Misschien kan Lars Petter Nordhaug wel als de revelatie van het voorjaar worden bestempeld. In verschillende klassiekers ging de Noor tot diep in de finale mee. Rabobank was er snel bij om hem in te lijven. Dat kan wel eens een mooi huwelijk worden, want Nordhaug is een renner met veel potentie. Kan zeker meedoen om de wereldtitel.

Vincenzo Nibali
In Luik-Bastenaken-Luik was Vincenzo Nibali op weg naar een imponerende zege, toen hij in de laatste kilometers ineens voorbij werd gestoken door een ontketende Maxim Iglinksi. Het was een fikse tegenvaller voor de Siciliaan van Liquigas. Toch heeft Nibali een goed achter de rug, met onder andere winst in de Tirreno-Adriatico. Nibali heeft de inhoud voor ritten boven de 250 kilometer, dus moet met hem rekening gehouden worden.

Maxim Iglinski
Als Maxim Iglinski zijn vormpeil van april terug vindt, is hij zeker kandidaat voor het podium. Maar in de Tour was de Kazak in geen velden of wegen te bekennen. Was La Doyenne een uitschieter of komt Iglinksi zondag weer als een duveltje uit een doosje te voorschijn?

Aleksandr Kolobnev
Van alle dopingblaam gezuiverd rijdt Aleksandr Kolobnev weer volop mee in het profpeloton. De Rus is gespecialiseerd in wedstrijden als het WK. In 2009 legde hij achter Cadel Evans beslag op de tweede plaats, twee jaar daarvoor was Paolo Bettini hem te snel af. Drie keer is scheepsrecht, zou je zeggen.

Tom Boonen
Behalve Philippe Gilbert kan België ook de kaart Tom Boonen spelen. De Vlaming heeft een geweldig voorjaar achter de rug met overwinningen in onder andere Vlaanderens Mooiste en Parijs-Roubaix. De Cauberg is hem misschien net iets te steil, maar Boonen kan heel goed afzien. Zeker met de finish in zicht…

Matti Breschel
Matti Breschel rijdt volgend seizoen weer voor het Saxo Bank van Bjarne Riis. Bij Rabobank heeft de Deen mede door blessureleed geen potten kunnen breken. Zul je net zien dat hij zondag meedoet om de prijzen. Rekenkundig is dat heel wel mogelijk. In 2008 pakte Breschel immers brons en in 2010 legde hij beslag op zilver. In 2012 kan het dus goud worden…

Niki Terpstra
De Nederlandse renners behoren niet tot de favorieten, maar dat wil niet zeggen dat ze kansloos zijn. Lars Boom, Robert Gesink en Bauke Mollema kunnen voor een verrassing zorgen. Maar de grootste kanshebber met oranjerood bloed in de aderen lijkt vooralsnog Niki Terpstra. De Noordhollander heeft al een wereldtitel op zak (ploegentijdrit met Omega Pharma-Quick Step) en barst dus van het vertrouwen. Dan is het oppassen geblazen…

Voorlopige deelnemerslijst
Kies zelf je favorieten op de voorlopige deelnemerslijst van de UCI.

Start en finish
De start van de wegwedstrijd is om 10.45 uur, de finish wordt rond de klok van 17 uur verwacht. Het WK is te zien bij de NOS en Sporza.

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Voorbeschouwing WK wielrennen 2012 (wegrace)

  1. nelson

    Wie blijft geloven dat de Rabobank er niet voor gezorgd hebben dat er mooie producten gebruikt zijn ,en nu er problemen zijn ,zij opeens de “RABOBANK” doei zegt, watjes looosers want ze hebben haren lang hun merk beter op de markt kunnen zetten en er gebruik van gemaakt, wat zijn zij de grooooooooooooooooooooootste looooooooooooooosers.
    Kom naar Rabobank.

      /   Reply  / 
  2. erik

    ik vraag me af of bv. miquel Indurain ook nog gecontroleerd wordt?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>