Voorbeschouwing Gent-Wevelgem en alles wat u moet weten!

Op zondag 30 maart staat 76ste editie van Gent-Wevelgem op het programma. Wordt het een festival voor sprinters of verrast een outsider de rapste spurtersbenen van het peloton? Wielrennen.blog.nl blikt vooruit!

 

Gent-Wevelgem 2013:

Vorig jaar soleerde Peter Sagan naar de overwinning. De Slowaak had zelfs de tijd om met een wheely over de finish te komen. In het achtervolgende groepje wist Borut Bozic de sprint op de tweede plaats te winnen voor Greg van Avermaet.

 

Parcours:

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, start de wedstrijd sinds 2004 niet Gent, maar in het nabijgelegen Deinze. De aankomststreep ligt, na 233 kilometer koersen, zoals altijd op de Vanackerestraat in Wevelgem. Onderweg moeten de renners negen hellingen overleven, waarvan de met kasseien geplaveide beklimming van de Kemmelberg de belangrijkste is. Als de hellingen het verschil niet maken, doet de wind dat wel. Gent-Wevelgem is in de historie wel eens beslist door waaiervorming. Het is dus belangrijk voor de favorieten om voorin het peloton te zitten.

 

Het parcours is ten opzichte van vorig jaar enigszins gewijzigd. Dit heeft te maken met de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het is precies honderd jaar geleden dat de oorlog uitbrak. De organisatie heeft besloten om de route ietwat aan te passen om de gruwelijkheden uit die tijd te herdenken. Dit heeft als gevolg dat de twee passages van de Kemmelberg iets verder uit elkaar liggen.

Hellingen: 

Start Deinze 233km
1 Casselberg 118km
2 Casselberg 113 km
3 Catsberg  96km
4 Baneberg 87km
5 Kemmelberg 79km
6 Monteberg 75km
7 Baneberg 48km
8 Kemmelberg 40km
9 Monteberg 36km
Finish Wevelgem 0km

Meer informatie

Voorgaande winnaars: 

2013 | SAGAN Peter
2012 | BOONEN Tom
2011 | BOONEN Tom
2010 | EISEL Bernhard
2009 | BOASSON HAGEN Edvald
2008 | FREIRE Oscar
2007 | BURGHARDT Marcus
2006 | HUSHOVD Thor
2005 | MATTAN Nico
2004 | BOONEN Tom

Deelnemers:

Deelnemerslijst

Favorieten:

De weersomstandigheden en het koersverloop spelen traditioneel een bepalende rol. De wind en de tactiek van de deelnemende teams maken Gent-Wevelgem even onvoorspelbaar als Milaan-Sanremo.

Tom Boonen won al drie keer in Wevelgem, maar Omega Pharma-Quickstep brengt waarschijnlijk ook Cavendish aan de start. Waarschijnlijk, want de spurter is ziek, zo liet hij weten op Twitter. Mocht de Brit meedoen dan is hij zeker niet de enige topsprinter die hoopt te kunnen winnen. Kristoff, Ciolek, Greipel, Degenkolb, Boasson Hagen, Bozic, Rojas, Bennati, Van Poppel, Hushovd, Van Asbroeck, Goss, Keukeleire, Van Hummel, Démare, Coquard en Farrar dromen ook stiekem van het hoogste schavotje. Degenkolb, Kristoff en Farrar lijken over de meest explosieve benen te beschikken als zij de vorm van de afgelopen weken hebben vast kunnen houden. En wat te denken van Peter Sagan? De Slovaak won vorig jaar solo, maar is ook met een grote groep aan de finish niet kansloos. Ook Fabian Cancellara doet mee.

Favorieten volgens www.wielrennen.blog.nl:

***** Peter Sagan

*** Tom Boonen, John Degenkolb, Mark Cavendish (deelname onzeker)

** Alexander Kristoff, André Greipel, Tyler Farrar, Fabian Cancellara

* Arnaud Démare, Matthew Goss, Gerald Ciolek, Oscar Gatto, Edvald Boasson Hagen

 

TV & livestreams:

Via het internet is de koers goed te volgen via:

Sporza

Sport-Livezz

Sport-Livez

Overige streams

Overige informatie:

Officiële site

Twitter

Facebook

Overige informatie

 

 

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>