Quintana beste berggeit in koninginnenrit Giro en grijpt roze

Nairo Quintana heeft een dubbelslag geslagen in de zestiende etappe van de Giro d’Italia. In de ‘ultimo chilmetro’ van de slotklim wist de Colombiaan Ryder Hesjedal achter zich te laten. Pierre Rolland kwam op 1.13 als derde over de meet. Wilco Kelderman kwam als vierde over de lijn.

De renners kregen onderweg te maken met winterweer. Het peloton verplaatste zich onder barre omstandigheden over de Gavia en de Stelvio voordat de renners begonnen aan een steile slotklim.

Sneeuw op de Gavia

Cataldo was de eerste renner die de top van de Cima Coppi passeerde. De afdaling werd, volgens de organisatie, geneutraliseerd. Van een vriendelijke afdaling was echter geen sprake en later werd dit bericht weer ingetrokken. Onder aan de Stelvio bleek dat Uran heel veel tijd had verloren. Nairo Quintana, vergezeld door Pierre Rolland en Ryder Hesjedal, wisten een voorsprong van meer dan anderhalf minuut te grijpen op de rozetrui-drager.

Onder verbeterde weersomstandigheden begonnen de berggeiten vervolgens aan de slotklim. Cataldo werd al snel door Quintana, Hesjedal en Rolland ingelopen. Het trio liep alsmaar verder uit en de Colombiaan bleek overduidelijk de sterkste klimmer. Uiteindelijk wist de renner van Movistar zijn metgezellen de lossen en soleerde naar de overwinning op de Val Martello. Hesjedal kwam enkele seconden later over de meet.

Wilco Kelderman wist nog uit de tweede groep der favorieten te ontsnappen. Daardoor wist de Nederlander niet een plekje op te schuiven vanwege de aanwezigheid van Rolland in de voorste gelederen. Urán verloor zijn leiderstrui en start morgen met 1.41 achterstand op zijn landgenoot.

Uitslagen:

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>